Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.07.2019 14:58

"Якісні" послуги львівських юридичних консультантів. Частина 2

Координатор з моніторингу медичних закупівель

Вимога копії паспорту передбачає завантаження всіх сторінок паспорту, а не вибіркових в залежності від вашого настрою.

Продовжуємо обговорювати питання залучення медзамовниками консультантів під час проведення закупівель. Як працює рівняння закупівель ТП=ТД у Львівському регіоні?

Як я вже повідомляла, замовники Львівського регіону користуються послугами однієї юридичної компанії, яка консультує щодо проведення закупівель. 
З консультантами укладено договори про надання юридично-консультаційних послуг, відповідно до яких останні мають досить широкі повноваження, практично виконуючи обов’язки тендерного комітету замовника (або ж уповноваженої особи). Консультанти приймають участь у обговоренні та прийнятті рішень тендерного комітету в процедурах закупівель, у перевірці пропозицій учасників на їх відповідність кваліфікаційним вимогам та вимогам тендерної документації.

Як вважаєте, львівські медзамовники, ставлять собі запитання щодо якості таких послуг? Чи можна бути впевненими, що передавши роботу з тендерами «професіоналам», можна не хвилюватися за якість їхньої роботи?

В своїх поясненнях замовники (скоріш за все консультанти готували й ці пояснення) зазначають про вимушеність залучення юридичних консультантів для недопущення порушень у сфері закупівель.

Але, як засвідчив моніторинг, консультанти навіть допомагають медзамовникам вчиняти порушення.

Визначення переможця – відповідальний крок в процедурі закупівель. При розгляді пропозицій, замовник має керуватись головною формулою ТП=ТД (тендерна пропозиція дорівнює тендерній документації). Учасник повинен подати тендерну пропозицію у повній відповідності до вимог замовника.

Але що ж маємо на практиці?

Миколаївська центральна районна лікарня проводила закупівлю фармацевтичної продукції (медичні розчини). На вимогу замовника надати копію паспорта уповноваженої особи, ТОВ Медичний Центр "М.Т.К."» завантажило його окремі сторінки.

Окремі сторінки паспорту було завантажено ФОП Скоропад О.В. на вимогу КНП «Львівська перша міська лікарня ім. Князя Лева» в закупівлі лабораторних реактивів.

Окремі сторінки паспорту директора було завантажено ТОВ «Укрбіо» в закупівлі лікарських засобів різних, що проводилась КНП ЛОР Львівська обласна клінічна лікарня.

У всіх названих випадках замовники вимагали надати копію паспорта, а не його окремих сторінок.

Якщо ви, медзамовники, вважаєте, що не надані учасником сторінки паспорту не є необхідними для подання у складі документації тому що є пустими, вони не містять жодної інформації, їх відсутність не впливає на зміст пропозиції, хочу вас розчарувати, тому що якщо ви вимагали копію паспорта, а не його окремих сторінок, документ має бути подано у повному обсязі.

Згідно з практикою органу оскарження Постійно діючої адміністративної колегії Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель, якщо у тендерній документації встановлена вимога щодо надання документа, який є багатосторінковим, учасник подає у складі тендерної пропозиції такий документ у повному обсязі, за виключенням випадків, коли в документації встановлено вимогу щодо подання конкретних сторінок такого документа (рішення).

Таким чином, пропозиції переможців у названих вище закупівлях не відповідали умовам тендерних документацій та повинні були бути відхилені замовниками. Натомість замовниками укладено договори.

Враховуючи, що тягар відповідальності за проведення закупівель відповідно до норм Закону про публічні закупівлі лежить саме на членах тендерного комітету, чи не є доцільним підвищувати власний професійний рівень? Навіщо таке «консультування»? 

Медзамовники, дочитуючи цей блог, сподіваюсь ви вирішили відмовитись від своєї схеми «консультант-замовник-переможець».

Названі в блозі закупівлі аналізуються Західним офісом ДАСУ, який з квітня ніяк не прийме рішення про початок моніторингу закупівель. Мабуть, чекає, коли медзамовники освоять бюджетні кошти.

Я Руденко Тетяна, Координатор центру реагування на порушення у закупівлях в місті Києві та Київської області, місті Львові та Львівській області. Цей блог створено для поширення інформації про виявлені порушення замовників і учасників процедур закупівель сфери охорони здоров’я регіонів.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]