Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.07.2019 15:34

"Якісні" послуги львівських юридичних консультантів

Координатор з моніторингу медичних закупівель

Чому делегування повноважень призводить до порушень закупівельного законодавства?

Медзамовники, ви ще не відмовились від схеми "консультант-замовник-переможець"? Отже, до вашої уваги інформація про "консультування" однієї з львівських лікарень.

Моніторинг медзакупівель показав, що замовники Львівського регіону користуються послугами однієї юридичної компанії, яка консультує щодо проведення закупівель. В тендерних документаціях передбачена вимога оплати переможцем рахунку за так звані надані "консультації". Мова йде про різні суми: від 1 до 20 тисяч гривень. І як кажуть замовники – ще ніхто не відмовлявся.

Яка ж якість таких "консультацій"? Цікаво?

Розповідаю.

Майже три тижні тому надіслала медзамовнику лист про виявлене порушення у сфері закупівель. Так, Турківська комунальна центральна районна лікарня "забула" оприлюднити звіт про виконання договору. При чому "забула" вона про це вже понад як півроку.

Закон про публічні закупівлі передбачає обов'язок оприлюднення інформації про закупівлю в електронній системі закупівель - починаючи з річного плану та закінчуюючи звітом про виконання договору. Неоприлюднення або порушення порядку оприлюднення інформації про закупівлі тягне за собою накладення штрафу від 700 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (стаття 164-14 КУпАП).

Отже, таке "забуття" Турківської центральної районної лікарні коштує мінімум 11 900 грн.

Як я на початку зазначила, ряд замовників Львівського регіону мають укладені договори на юридично-консультаційне обслуговування. Згідно з цими договорами замовники доручають, а юридична фірма бере на себе зобов’язання надання юридично-консультаційного обслуговування замовника з питань проведення процедур публічних закупівель. Послуги таких консультантів пропонується оплачувати переможцям торгів.

Які функції виконує цей консультант?

Розробка тендерних документацій, проектів протоколів засідань тендерного комітету щодо розгляду пропозицій учасників, проектів запитів учасникам торгів, уповноваженому органу в сфері публічних закупівель та іншим державним установам та громадським організаціям, проектів протоколів щодо розгляду скарг, запитів, звернень, проектів річного плану закупівель, змін до річного плану, консультування щодо визначення предмету закупівлі, обговорення та прийняття рішень тендерного комітету в рамках процедур.

Тобто, фактично така фірма виконує функції тендерних комітетів замовників.

Так хто ж "забув" оприлюднити звіт Турківської центральної районної лікарні? Консультант? І хто теперь оплатить штраф за порушення законодавства?

Згідно з Законом про публічні закупівлі, голова тендерного комітету організовує роботу комітету та несе персональну відповідальність за виконання покладених на комітет функцій. У договорах, що укладені з консультантом, передбачено відповідальність за протермінування виконання послуг чи невиконання їх в повному обсязі "в межах чинного законодавства"! Отже, жодної конкретики.

Таким чином, замовник ‑ Турківська комунальна центральна районна лікарня – в разі встановлення вчинення порушення органами державного фінансового контролю та накладення штрафу на посадових осіб фактично не зможе пред’явити претензій своєму консультанту за таке "виконання" умов договору.

Враховуючи, що тягар відповідальності за проведення закупівель відповідно до норм Закону про публічні закупівлі лежить саме на членах тендерного комітету, чи не є доцільним підвищувати власний професійний рівень? 

Навіщо таке "консультування"? 

Направляю лист до Західного офісу ДАСУ для реагування в межах повноважень.

Медзамовники, дочитуючи цей блог, сподіваюсь ви вирішили відмовитись від своєї схеми "консультант-замовник-переможець".

Я Руденко Тетяна, Координатор центру реагування на порушення у закупівлях в місті Києві та Київської області, місті Львові та Львівській області. Цей блог створено для поширення інформації про виявлені порушення замовників і учасників процедур закупівель сфери охорони здоров’я регіонів.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]