Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.06.2019 14:00

Привиди в тендерній документації або як не потрапити в пастку замовника

Координатор з моніторингу медичних закупівель

Уважність, уважність та ще раз уважність в держзакупівлях.

Вже не звикати до того, що замовники йдуть на різноманітні трюки, аби забезпечити перемогу в тендері свого улюбленого постачальника.

Ось, наприклад, як медзамовник - Одеський національний медичний університет, що дуже уміло створює проблеми потенційним учасникам, приховуючи інформацію про подання необхідних документів серед тексту тендерної документації.

В лютому цього року Університет оголосив відкриті торги на закупівлю послуг з щоденної охорони приміщень. Очікувана вартість закупівлі складала 3,8 мільйонів гривень, отже учасники змагались жорстко, тендер був того вартий.

До тендерної документації була включена така собі дивна вимога. Йде текст з інформацією по порядок укладення договору і раптом – "У разі відмови переможця торгів від підписання договору про закупівлю відповідно до вимог тендерної документації замовник відхиляє тендерну пропозицію цього учасника та визначає переможця серед тих учасників, строк дії тендерної пропозиції яких ще не минув, про що учасник надає відповідний лист-згоду у складі тендерної пропозиції".

Отже, учасники мають надати додатково такий собі лист-згоду на дозвіл вибрати переможця торгів серед учасників, строк дії пропозиції яких ще не минув.

Чому така вимога є дивною? Тому що законодавством в сфері закупівель на замовника покладено обов'язок у разі відмови переможця торгів від підписання договору про закупівлю відповідно до вимог тендерної документації або неукладення договору про закупівлю з вини учасника у визначений строк, або ненадання переможцем документів, що підтверджують відсутність підстав, передбачених статтею 17 Закону, відхилити тендерну пропозицію такого учасника та визначити переможця серед тих учасників, строк дії тендерної пропозиції яких ще не минув (частина 3 статті 32 Закону України "Про публічні закупівлі"). І ніякої згоди від інших учасників процедури закупівлі на це не потрібно. Це обов'язок замовника!

Що ж сталося в закупівлі Медуніверситету? Як виявилось, лише один найдорожчий учасник з чотирьох потенційних помітив цю вимогу та подав повний пакет документів. Інших трьох учасників з дешевшими пропозиціями замовник відхилив. 

Порядок укладення договору про закупівлю визначений в Законі України "Про публічні закупівлі". Тому залишається незрозумілим смислове навантаження даної вимоги – про що учасник повинен надати лист-згоду і яка в тому необхідність? З чим саме погоджується учасник? З вимогами Закону України "Про публічні закупівлі"? 

Коли замовник дійсно зацікавлений в тому, щоб придбати якісний товар за вигідною ціною, він готує зрозумілу тендерну документацію, передбачає у доступній формі список документів, які необхідно подати учасникам. Наприклад, кваліфікаційні критерії – подати наступні документи, технічні вимоги – надати документи згідно з переліком, інші документи – теж  перелік. 

А коли замовник «ховає» серед тексту тендерної документації інформацію про лист, який мають надати учасники, то ймовірно й переможець був відомий наперед.  В такий спосіб за допомогою вимоги-фантому замовник допоміг перемогти необхідному учаснику.

Отже, учасники будьте максимально уважними під час підготовки пропозиції, вичитуйте тендерну документацію, готуйте документи відповідно до вимог кожного замовника, в процедурах закупівель якого ви приймаєте участь. 
Щодо будь-яких сумнівних або незрозумілих нюансів документацій необхідно звертатися до замовника за роз’ясненнями, як передбачено законодавством. А також використовувати механізм оскарження дискримінаційних вимог в Антимонопольному комітеті України.

Не потрапляйте в пастку фантомів тендерних документацій.

Я Руденко Тетяна, Координатор центру реагування на порушення у закупівлях в місті Києві та Київської області, в місті Львові та Львівської області. Цей блог створено для поширення інформації про виявлені порушення замовників і учасників процедур закупівель сфери охорони здоров’я регіонів.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]