Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.03.2019 11:56

Дискримінації в закупівлях наркотиків бути? Лікарні повинні припинити обманювати

Координатор з моніторингу медичних закупівель

Закупівлі наркотиків є специфічними, разом з тим, законодавець передбачив умови таких закупівель і ці умови не мають нічого спільного з дискримінацією по строках поставки наркотиків.

Моніторинг медичних закупівель засвідчив необхідність зосередити підвищену увагу також на закупівлях наркотичних препаратів, адже дані закупівлі є специфічними в силу додаткових вимог та обмежень до учасників таких закупівель. Проте, прикриваючись саме цією «специфічністю», замовники встановлюють надмірні, дискримінаційні вимоги для потенційних учасників, що ускладнюють постачання лікарських засобів та не мають нічого спільного з дотриманням принципів здійснення закупівель.

Під час моніторингу закупівель виявляю (та й потенційні учасники звертаються зі скаргами), що замовники в тендерній документації на закупівлю наркотичних препаратів встановлюють нереальні вимоги до строків поставки. Два дні, одна доба, один день, дві години – хто більше (тобто хто менше)?

Такий надкороткий термін постачання лікарських засобів побачила в закупівлях, що їх проводили П’ята міська клінічна лікарня м. Львова, Біловодська центральна районна лікарня (Луганська обл.), Київська міська клінічна лікарня № 8, Тиврівська центральна районна лікарня (Вінницька обл.).

Але, хочу звернути увагу на позицію одного з замовників, Біловодської центральної районної лікарні. Ця установа свої дискримінаційні обмеження строку поставки в 1 день (!) виправдовує відсутністю умов для зберігання (приміщення) та неможливістю закупівлі таких препаратів наперед (створення запасу).
Фактично такі виправдання серйозні. Якщо дійсно замовник не має приміщення для зберігання, створення запасу, то наркотичні препарати, враховуючи свою особливість та необхідність для пацієнтів, мають постачатись якнайшвидше. А може й день – це забагато? Пару годин для поставки – в самий раз?

Враховуючи потребу розібратися, наскільки виправданим, обґрунтованим та доцільним є встановлення замовниками дискримінаційних вимог щодо строків поставки дві години, день, два дні, і чи дійсно підстави для такої дискримінації є, за необхідною інформацією я звернулась до Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (Держлікслужба).
Що маю в результаті проведеного дослідження.

Заклади охорони здоров’я здійснюють діяльність з придбання, зберігання, використання, знищення наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів за умови наявності ліцензії на провадження відповідної діяльності. Тобто, всі замовники мають таку ліцензію, оскільки придбають наркотичні та психотропні засоби з метою їх використання. А відтак, повинні  відповідати ліцензійним умовам.

Далі, для отримання ліцензії набувач має подати разом із заявою, зокрема, дозвіл Національної поліції на використання об’єктів і приміщень, що призначені для провадження діяльності з обігу наркотичних засобів. Такий дозвіл видається на підставі результатів перевірки відповідності цих об’єктів встановленим вимогам (стіни, двері, багаторівнева система сигналізації тощо). 

Отже, всі наші замовники наркотичних препаратів повинні мати відповідну ліцензію, яку вони без обладнаних приміщень для зберігання наркотичних препаратів отримати права не мають. Немає ліцензії – немає закупівель наркотичних препаратів.

Таким чином, нібито відсутність приміщення не може бути виправданням для встановлення дискримінаційного терміну постачання препаратів, адже, якщо немає приміщення – замовник не має права здійснювати такі закупівлі.

Щодо неможливості створити запас таких препаратів, якою обгрунтовують нагальну потребу поставки в короткий строк, встановила таке.
Зберігання препаратів наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів у лікувально-профілактичних закладах, їх філіях та інших структурних підрозділах здійснюється в обсягах, що не перевищують місячної потреби закладу в них.

Зберігання препаратів наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів у відділеннях, на постах та в кабінетах лікувально-профілактичних закладів може здійснюватися в обсягах, що не перевищують семиденної потреби в них.

Отже, лікувальні установи мають право та можливість зберігати запаси наркотичних засобів в обсязі щонайменше семиденної потреби.

Безпідставно встановлена жорсткість вимог до терміну постачання наркотичних препаратів однозначно обмежує кількість учасників процедури закупівлі, про що свідчать й звернення учасників ринку і до замовників, і до мене.

Навіщо замовники свідомо створюють штучні бар’єри для участі учасників в своїх закупівлях? Навіщо вдаються до надання неправдивої інформації про нібито відсутність приміщень? Чи може є "свій улюблений постачальник", для якого строки можуть змінитись?

Тендерна документація не повинна містити вимог, що обмежують конкуренцію та призводять до дискримінації учасників. Дійсно, закупівлі наркотичних препаратів є специфічними. Разом з тим, законодавець передбачив вимоги до учасників таких закупівель і ці вимоги не мають нічого спільного з дискримінацією по строках поставки препаратів та не містять жодних підстав для неї.

Невже замовники не розуміють, що таке надмірне обмеження кола потенційних учасників не може тривати нескінченно, що зміни на краще в закупівлях мають бути. І оскільки замовники самі позбавляють себе можливості укласти договір за вигідною ціною, кожен з нас може поставити питання до них ‑  чому наші кошти витрачаються неекономно і чому можливе бажання "протягнути свого улюбленого постачальника" виправдовується прямим обманом нас?

Я Руденко Тетяна, Координатор центру реагування на порушення у закупівлях в місті Києві та Київської області, місті Львові та Львівській області. Цей блог створено для поширення інформації про виявлені порушення замовників і учасників процедур закупівель сфери охорони здоров’я регіону.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]