Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.12.2018 16:13

Рік моніторингу медзакупівель Києва та Київської області. Як закуповують ліки?

Координатор з моніторингу медичних закупівель

Закупівлі сфери охорони здоров’я - одні з найболючіших та стосуються кожного з нас.

Закупівлі сфери охорони здоров’я – одні з найболючіших та стосуються кожного з нас.

Основною метою реформи в системі державних закупівель було зниження корупції під час закупівель, а також досягнення максимальної ефективності та економії. «Всі бачать все» - основний принцип реформи, завдяки якому має забезпечуватись підзвітність замовників за використання коштів платників податків, рівний доступ до торгів стимулюватиме конкуренцію і, як наслідок, отримується найліпша ціна.

Саме зазначений принцип дозволяє спостерігати та аналізувати закупівлі будь-яких замовників.

З минулого грудня у рамках проекту «Медичні закупівлі місцевого рівня – контроль та реагування» мною розпочато моніторинг закупівель, що їх проводять медичні заклади міста Києва та Київської області. Переглянуті та проаналізовані численні процедури закупівель, встановлювались порушення законодавства у сфері закупівель, надсилались листи як до замовників так і до контролюючих органів із повідомленнями про виявлені помилки.

Хто ж і як проводить закупівлі? Які підсумки?

За 11 місяців 2018 року медичні закупівлі в регіоні здійснювали 585 замовників. З початку 2018 року в Київській області оголошено 12 660 лотів медичних закупівель (лікарські засоби та медичне обладнання), 8 510 з яких (або 66,2 %) вже завершено, 1 010 з них, або ж 8  % ‑ активні. Решта лотів, тобто 25,8 % ‑ неуспішні або ж скасовані.

Очікувана вартість оголошених у 2018 році медичних закупівель складає 7 023 813,43 тис. грн. Сума переможних пропозицій в свою чергу складає 4 598 497,41 тис. грн.

Участь у закупівлях брали 1780 учасників, середня кількість учасників на один лот становила 1,74.

Для порівняння, за аналогічний період минулого року (січень - листопад 2017 року) медичні закупівлі в регіоні проводили 556 замовників, які оголосили медичних закупівель 13 460 лотів, з них успішних ‑ 8 960 або ж 66,6 %. Очікувана вартість оголошених закупівель за 11 місяців 2017 року становила 5 611 073,87 тис. грн., а сума переможних пропозицій – 3 814 970,5 тис. грн.

Участь у закупівлях брали 1630 учасників, середня кількість учасників на 1 лот – 1,65.

Тобто загальна картина стосовно ефективності проведення закупівель дещо покращилася порівняно з минулим роком.

ТОП-5 медзамовників регіону за сумою укладених договорів розташувались наступним чином:

‑ Департамент охорони здоров’я Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) ‑  888 590 тис. грн.

‑ Державна служба України  з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів ‑  476 680 тис. грн.

‑ ДУ «Інститут серця МОЗ України»  ‑  201 000 тис. грн.

‑ Клінічна лікарня «Феофанія» Державного управління справами – 180 270 тис. грн.

‑ ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України» ‑ 136 330 тис. грн.

Замовники також активно проводили допорогові закупівлі – у 2018 році 5 970 000 лотів з очікуваною вартістю понад 286 млн. грн.

Найчастіше допорогові закупівлі проводили (ТОП-5 за сумою укладених договорів):

‑ Центральна поліклініка МВС України 8 240 тис. грн;

‑ Київська міська клінічна лікарня швидкої медичної допомоги 8 010 тис. грн;

‑ Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф 7 580 тис. грн;

‑ Комунальне некомерційне підприємство Бориспільської районної ради «Бориспільський районний центр первинної медичної допомоги» 5 960 тис. грн;

‑ Перинатальний центр м. Києва 5 820 тис. грн.

За аналогічний період 2017 року допорогових закупівель було проведено 6 110 000 лотів на очікувану вартість 253,82 млн. грн, тобто загальна картина в цілому (стосовно кількості закупівель, очікуваної вартості а також замовників, що провели найбільше допорогових закупівель) не змінилась.

Крім того, з початку року 2 712 закупівель у медичній сфері було проведено за неконкурентною процедурою, тобто публікуючи звіт про укладений договір. Отже, з початку року укладено угоди на закупівлю «невідомого обладнання» та «невідомих ліків» на суму 248,59 мільйонів гривень.

За аналогічний період 2017 року було проведено неконкурентних процедур закупівель у медичній сфері 2 020 на суму 162,48 млн грн.

Тобто, як бачимо, кількість неконкурентних закритих процедур зросла на 35 %, а загальна вартість таких договорів – майже на 53 %. Так, не всі бажають проводити закупівлі прозоро.

І традиційно ‑ ТОП замовників.

Закупівлю медичного обладнання за неконкурентною процедурою провели ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» та Департамент охорони здоров’я КМДА. Решта замовників:

‑  Центральна поліклініка МВС України;

‑ Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф;

‑  ДУ «Національний інститут серцево-судинної хірургії ім. Амосова МОЗ України».

Як свідчить моніторинг, закуповуючи лікарські засоби ряд замовників намагається провести закупівлю по принципу –  «все і одразу», тому включають до предмету закупівлі без поділу на лоти 10, 20, 50 та більше найменувань. Такий підхід суттєво звужує коло потенційних постачальників та призводить до дискримінації тих учасників, що не можуть запропонувати одразу весь перелік. До того ж в переліку трапляються так звані ексклюзивні препарати – що мають одного виробника, знаходяться під патентним захистом тощо.

Особливо яскраво це проявляється, коли замовник не розділяє звичайні лікарські засоби та наркотичні препарати, як це зробив Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

З #перемоги - практику «1 назва – 1 лот» розпочав застосовувати Київський обласний онкологічний диспансер, що позитивно позначилось на результативності закупівель лікарських засобів. Так, якщо на початку року лише з третьої спроби вдалось завершити закупівлю 15 найменувань антибіотиків, то після запровадження мультилотових закупівель процедури даного замовника завершуються успішно. 

Левова частка закупівель, що проводились департаментами охорони здоров’я міста та області а також закладами охорони здоров’я регіону припадала на фармацевтичну продукцію та медичне обладнання. Та звичайно, заклади охорони здоров’я також закуповували продукти харчування, послуги з ремонту, кейтерингові послуги тощо. Їх я також не залишала поза полем зору. 

Значна увага приділялась Київському міському пологовому будинку № 6. Цей медичний заклад невірно визначив процедури закупівель, що призвело до порушення вимог Закону про публічні закупівлі. А саме, маючи намір провести поточний ремонт будівлі, зазначений замовник оголосив процедури по кожному поверху окремо. Оскільки очікувана вартість кожної з таких закупівель не перевищувала значення 200 000 грн, всі вони були оголошені та проведені як допорогові.

Замовнику були надані відповідні роз’яснення. Як свідчить моніторинг, подальші закупівлі послуг з поточного ремонту будівлі вже проводились відповідно до вимог законодавства у сфері закупівель.

Аудиторська служба підтвердила вчинення порушення та включила даного замовника до плану перевірок на 2019 рік.

Це був не єдиний випадок, коли замовник безпідставно обрав допорогову процедуру закупівлі і таким чином уникнув проведення відкритих торгів.

Траплялось, якщо виникла необхідність капітально відремонтувати медичне обладнання, замовники, орієнтуючись на назву «капітальний ремонт» процедури з очікуваною вартістю менше 1 500 000 грн оголошують як допорогові, причому, що код предмета закупівлі замовники визначають абсолютно правильно. Такі порушення були виявлені у закупівлях, що їх проводили Обухівська районна лікарня, Білоцерківський центр первинної медико-санітарної допомоги, Дитяча лікарня № 3 м. Києва.

Після моїх звернень та надання відповідних роз’яснень подальший моніторинг зазначених замовників не виявив порушень вимог законодавства у сфері закупівель. 

Також під час моніторингу звернула увагу на дотримання замовниками статті 4 Закону про публічні закупівлі, а саме планування процедур закупівель та оприлюднення інформації про закупівлі. А якщо точніше, - недотримання.

Замовники, зокрема, Київська обласна лікарня, Київська обласна психоневрологічна лікарня, Київська міська лікарня № 18, здійснювали закупівлі без оприлюднення інформації на веб-порталі Уповноваженого органу з питань закупівель. У відповідь на звернення замовниками було внесено відповідну інформацію до річного плану закупівель.

Практика свідчить, що перехід на публічні закупівлі виявився важким, але принцип системи публічних закупівель «Всі бачать все», кваліфікований моніторинг дозволяє виявити порушення в закупівлях, повідомити про це замовника, правоохоронні та контролюючі органи для забезпечення раціонального використання бюджетних коштів медичними закладами міста Києва та Київської області.

Моніторинг публічних закупівель свідчить про поступові зміни та покращення в системі закупівель. Далі буде...

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]