Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
31.07.2018 10:50

Як порушує законодавство в сфері закупівель Центр дитячої кардіології МОЗ?

Координатор з моніторингу медичних закупівель

«Немає жодних державних грошей, є тільки гроші платників податків» (М. Тетчер).

Завтра вже два роки системі публічних закупівель ProZorro. Міжнародні експерти визнали ProZorro технологією майбутнього, прикладом так званого «золотого трикутника партнерства» – унікального об’єднання бізнесу, держави і громадянського суспільства для просування позитивних змін.

Вже два роки в нашій державі відбувається системна реформа державних закупівель, викорінення корупції. Моніторинг публічних закупівель свідчить про поступові зміни та покращення в системі закупівель, проте не можу сказати, що такі зміни даються нашій державі легко.

Уникнення проведення відкритих торгів, неоприлюднення або порушення порядку оприлюднення інформації про закупівлі, обрання «своїх» найдорожчих учасників та незаконне та необґрунтоване відхилення дешевших пропозицій учасників.

Чомусь замовникам в нашій державі постійно потрібно нагадувати фразу Маргарет Тетчер: «Немає жодних державних грошей, є тільки гроші платників податків».

В тому числі й у випадку Державної установи «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії» Міністерства охорони здоров’я України.

За результатом мого звернення, Північний офіс Державної аудиторської служби України встановив порушення центром дитячої кардіології законодавства в сфері закупівель та направив замовнику рекомендаційний лист щодо вжиття заходів, спрямованих на усунення порушень та притягнення до відповідальності винних осіб.

По суті порушення.
Даний медзамовник під час закупівлі у листопаді 2017 року поліетиленових мішків та пакетів для сміття, вдався до поділу закупівлі на частини з метою уникнення проведення відкритих торгів.

Закон України «Про публічні закупівлі» забороняє придбання товарів, робіт і послуг до/без проведення процедур, визначених цим Законом, та укладання договорів, які передбачають оплату замовником товарів, робіт і послуг до/без проведення процедур, визначених цим Законом.

Державна установа з різницею в два календарні дні оприлюднила в системі закупівель інформацію про укладені договори з ФОП Міцик А.О. Очікувана вартість по обом процедурам закупівель становить 128 621,90 грн та 128 621,90 грн (ідентифікатори процедур UA-2017-11-15-001195-b, UA-2017-11-17-000137-a).

Як бачимо, сума обох процедур перевищує встановлений державою поріг у 200 тисяч гривень (введення електронної системи публічних закупівель ProZorro передбачено для всіх державних закупівель товарів та послуг, вартість яких дорівнює або перевищує 200 тисяч гривень, а для робіт–дорівнює або перевищує 1,5 мільйони гривень («надпорогові» закупівлі).

Таким чином, проведені центром дитячої кардіології закупівлі не могли бути «допороговими», отже проведення даних процедур шляхом прямого укладання договорів з постачальником свідчить про свідоме уникнення даним замовником проведення відкритих торгів.

І звичайно питання – а чому саме ФОП Міцик А.О. було обрано для укладення договору?

Ринок, на якому раніше у кожної держустанови був свій «улюблений» постачальник, має перетворитись на конкурентний ринок. Цей ідеальний результат має бути досягнуто, в тому числі, завдяки основному принципу реформи публічних закупівель «Всі бачать все».

Окрім того, нами встановлено дискредитацію Державної установи «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії» системи електронних закупівель.

Замовник безпідставно відміняє процедури закупівель, нехтуючи в тому числі рішеннями органу оскарження.

Так, центр дитячої кардіології проводить процедуру закупівлі фармацевтичної продукції з вартістю понад 3,2 млн грн. (Процеудра 1 UA-2018-03-29-001382-a).
За результатом проведеного аукціону замовник обирає переможця, проте за рішенням АМКУ пропозиція обраного центром дитячої хірургії учасника не відповідає вимогам тендерної документації. АМКУ зобов’язав замовника скасувати рішення про визначення переможця Процедури 1.

Однак, замість того аби скасувати своє рішення, замовник відміняє цю процедуру закупівлі у зв’язку із відсутністю потреби.

Зазначена підстава для відміни може бути застосована у разі повної відсутності потреби, обумовленої, наприклад, прийняттям рішення про зміну організаційної структури замовника чи його повної ліквідації, що автоматично призводить до прийняття рішення про відміну.

Проте, це не відповідало дійсності, оскільки замовником було оголошено нову процедуру закупівлі з аналогічним предметом та розміром очікуваної вартості в день прийняття скарги АМКУ до розгляду (Процедура 2 UA-2018-05-05-000342-с). Тобто, паралельно в період оскарження в АМКУ, замовник оголошує та проводить аналогічну процедуру закупівлі.

Таким чином, Замовником Процедура 1 була відмінена безпідставно, що є порушенням Закону України «Про публічні закупівлі».

Але це ще не фінал.

Учасник Процедури 2 подав до АМКУ скаргу стосовно наявності дискримінаційних вимог у тендерній документації. Рішенням АМКУ замовника зобов’язано внести зміни до тендерної документації з метою усунення порушень.

Проте, знову ж таки, рішення АМКУ замовником не виконується, і замовник відміняє Процедуру 2, посилаючись на те, що «…розблоковано вищезазначену процедуру без продовження строку подання тендерних пропозицій, що з технічних причин унеможливлює внесення змін до даної процедури».

І це все ще не фінал.

Центр дитячої кардіології 23.06.2018 оголошує ще одну процедуру закупівлі, предметом якої є той же лікарський засіб та з тією ж очікуваною вартістю (Процедура 3 UA-2018-06-23-000832-a).

Станом на сьогодні учасниками подано пропозиції, а замовником обирається переможець.

Отже, як бачимо підстава для відміни процедури закупівлі у зв’язку із відсутністю потреби, нехтуючи рішення АМКУ, не відповідала дійсності. Замовником порушено принципи здійснення закупівель, визначені в статті 3 Закону, такі як відкритість та прозорість на всіх стадіях закупівель; недискримінація учасників; запобігання корупційним діям і зловживанням.

Сподіваємось на позитивний результат Процедури 3 та завершення її з максимальною економією та ефективністю для держави та нас з вами.

Недарма ж два роки тому ставилась мета реформування державних закупівель та фундаментальна зміна існуючої системи.

Я Руденко Тетяна, Координатор центру реагування на порушення у закупівлях в місті Києві та Київської області. Цей блог створено для поширення інформації про виявлені порушення замовників і учасників процедур закупівель сфери охорони здоров’я регіону.

Дослідження проводиться у рамках проекту «Медичні закупівлі місцевого рівня – контроль та реагування», який здійснюється за підтримки ГО «Інститут аналітики адвокації» та МФ «Відродження». 

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]