Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.10.2014 16:15

Коли влада зверне увагу на проблеми захисту конкуренції?

Кандидат юридичних наук, адвокат, партнер юридичної фірми "Салком"

Конкуренція – несе процвітання. І з цим, дійсно, важко не погодитись. Та чи можна добитися прогресу та підвищення ефективності економіки за відсутності чесної та добросовісної конкуренції?

Конкуренція – несе процвітання. Цей слоган часто можна почути від представників Антимонопольного комітету України на різних заходах для бізнесу та професійного середовища. І з цим, дійсно, важко не погодитись. Чи можна добитися прогресу та підвищення ефективності економіки за відсутності чесної та добросовісної конкуренції? Забезпечити існування стабільних, зрозумілих та прозорих правил гри для бізнесу є базовою передумовою для створення привабливого інвестиційного клімату в країні.

Якщо поглянути на вітчизняні реалії, вимушені констатувати, що регулятор, яким є Антимонопольний комітет України, зі своїми головними функціями не справляється. Це стосується проблем монополізації ринків, процвітання недобросовісної конкуренції, неефективності боротьби з картельними змовами, непрозорими державними закупівлями тощо. Далеко не завжди в цьому винен лише Антимонопольний комітет. Іноді складається враження, що найвищі посадові особи, які відповідальні за проведення реформ в Україні, просто забули про існування конкуренційної політики.

Для прикладу нагадаю, що 26 березня 2014 року Верховна Рада України звільнила Василя Цушка з посади Голови Антимонопольного комітету України. До сьогоднішнього дня (понад 6 місяців) ця посада залишається вакантною. Звичайно, в Комітеті є в.о. (Микола Бараш), але хтось реально вважає, що особа у статусі виконуючого обов’язки може здійснювати якісь більш-менш серйозні реформи?

Ця ситуація свідчить, що державі зараз голова Антимонопольного комітету не дуже потрібний, як і реформи законодавства про захист економічної конкуренції та захист від недобросовісної конкуренції. І це попри те, що найбільш наболілі та необхідні поправки вже давно напрацьовані в експертному середовищі. Про необхідність підняття порогових показників для економічних концентрацій, встановлення прозорих процедур розгляду справ та надання дозволів АМКУ, встановлення відкритих підходів до розрахунку розміру штрафів та багато інших актуальних проблем ми говоримо вже не один рік. Конструктивні пропозиції давно напрацьовані в Асоціації правників України, Американській торговій палаті, Європейській бізнес асоціації, галузевих асоціаціях.

Замість вчинення конкретний дій і прийняття конкретних рішень, які давно стали нагальними, нам знову пропонують слайди з довготривалими стратегіями реформ та обіцянками їх успішної реалізації.

Важливо усвідомити, що для того, щоб бути конкурентоздатними, ми маємо сприймати конкуренцію як цінність. І це стосується як бізнесу, так і споживачів. Якщо ми хочемо побудувати нормальну ліберальну економіку, в якій держава не буде зарегульовувати кожен крок бізнесу та переслідувати його нескінченними перевірками, ми маємо забезпечити розвиток нормальної чесної конкуренції. Щоб кожен споживач, отримавши неякісну послугу, міг обрати достойну альтернативу, щоб кожен новий продукт, який виходить на ринок, був кращим, цікавішим, інноваційнішим, щоб поведінка регулятора була прогнозованою та однакою для всіх гравців.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]