Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.06.2020 15:57

Епоха віддаленої роботи: як бізнес у карантин передав усі процеси на аутсорс

СЕО Octava Capital, Голова Комітету з корпоративної безпеки Групи компаній Октава, керуючий партнер Nota Group

Криза 2020 стала переломним моментом для бізнесу, який вимагає від підприємців небувалої гнучкості.

Поки одні компанії зазнають збитків та припиняють роботу, інші навпаки – збільшують власну частку ринку та дохід. Ця криза відкрила можливості для розвитку кількох ніш, серед яких аутсорс.

Український підприємець часів коронавірусу зіткнувся з тим, що бізнес-процеси не можна зупиняти, а карантин обмежив можливість функціонувати у звичному режимі. Розуміючи, що все не закінчиться після карантину і (щобільше) не повернеться до колишнього русла – український бізнес терміново впровадив віддалену комунікацію та переклав більшу частину всіх процесів на аутсорс. Можна сказати, що коронавірус не просто стимулював цей процес, він примусово вигнав його на аутсорс і зробив успішними ті компанії, які вже давно працюють у цьому напрямку.

Що таке аутсорс? Це формат віддаленої договірної співпраці з командою спеціалістів, за якого компанія платить лише за виконані роботи. Найефективнішим є аутсорсинг допоміжних служб компанії, які приносять безпосереднього доходу підприємству. Але при цьому вони не менш важливі, іноді фундаментальні. Це так званий бек-офіс, який може включати юридичний, фінансовий, бухгалтерський, кадровий супровід, а також розслідування корпоративних шахрайств та питання корпоративної безпеки в цілому. Дистанційна робота аутсорсингових компаній зараз мало чим відрізняється від діяльності у звичайному режимі. Цим пояснюється небувалий попит.

Які послуги насамперед передали на аутсорс підприємці?

Аутсорс зарплат. Розрахунок заробітної плати в Україні – це дуже складна та трудомістка робота, при цьому вона не є щоденною операцією. Утримувати висококваліфікований персонал у цій галузі, особливо під час коронакризи, економічно недоцільно. Компанії максимально намагаються оптимізувати витрати на всіх напрямах, а утримання окремих одиниць для нарахування зарплати - це витрати на повне утримання співробітника, і витрати на компенсацію можливих помилок у роботі фахівця. 

Послугою з аутсорсингу розрахунків зарплат користуються не лише великі підприємства, а й ФОП, ТОВ.

Бухгалтерський супровід. COVID-19 відправив на віддалення всіх штатних співробітників, у тому числі бухгалтерію. Для зменшення витрат декого відправили у відпустку, інших перевели на контрактну форму оплати праці. А є ті, хто змінив штатних бухгалтерів на цілу команду аутсорсерів, які надають послуги з бухгалтерського супроводу бізнесу. Користь такого рішення очевидна: скорочуються витрати на зарплату та накладні витрати на ведення бухгалтерського обліку, зводяться до мінімуму людський фактор та фінансові втрати помилково одного бухгалтера (тепер на вас працює цілий штат фахівців), зменшуються витрати на матеріально-технічне оснащення та утримання власного фінансового відділу та т.д..

Кадровий аудит. Після карантину Держпраці розпочне ретельну перевірку українських компаній на дотримання вимог трудового законодавства. Перевірятимуться правильність оформлення документів про звільнення/наказ про відпустку під час карантину, зміну режиму роботи та двомісячний простий. Своєчасне розв'язання проблем у кадровій роботі може врятувати підприємство від можливих санкцій, а посадових осіб – від адміністративної (або навіть кримінальної) відповідальності. Тому український бізнес почав активно передавати кадровий аудит своїх підприємств на аутсорс.

Юридичне супроводження. Попит на юридичну підтримку бізнесу зараз просто небувалий. Крім основних проблем, з якими щодня стикаються компанії, карантин додав багато інших: форс-мажор, проблемна дебіторка, перевірки бізнесу, обшуки на підприємствах, рейдерські атаки.

Фінансовий супровід бізнесу. Щоб протриматися на плаву за умов патової фінансової ситуації, необхідно знати весь список пільг і заборон для бізнесу, і навіть актуальні законодавчі зміни. Податкові канікули, фінмоніторинг, закон про банки, антивірусний закон, гучний закон 1210/466, нові штрафні санкції - це далеко не весь список нововведень для українського бізнесу. В аутсорсингових компаніях завжди є відділ фахівців – аналітиків, які стежать за такими змінами, впроваджують їх і тим самим допомагають уникнути великих фінансових втрат.

Аутсорсинг бізнес-процесів має низку конкурентних переваг.

По-перше, це скорочення видатків. Співробітники бек-офісу отримують оплату виключно за фактом виконаних робіт за виконаний обсяг, а власник бізнесу не має жодних фінансових зобов'язань перед ними (у вигляді премій, відпусток, компенсацій, лікарняних тощо). Стають неактуальними оренда приміщення, забезпечення робочого місця штатного співробітника тощо.

По-друге, це безперервність бізнес-процесів. Аутсорсери звикли працювати в «карантинному режимі», вони максимально адаптовані до поточних умов, а отже – найефективніші. Сьогодні у підприємців як ніколи мало можливості платити за неробство.

І останнє, це економія нервів та сил. Ви займаєтеся глобальними ключовими питаннями, не відволікаючись на рутинну паперову роботу.

Аутсорс до карантину став справжнім порятунком для бізнесу. Впевнена, що багато компаній вирішать зберегти цей механізм у майбутньому. Як кажуть наші західні колеги, для яких аутсорсинг уже перевірений роками ефективний інструмент  “Do what you do best and outsource the rest”. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]