Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.05.2024 14:18

Інвестування у сонячні станції: переваги та стратегії фінансування

Фахівець у галузі сонячної енергетики, COO та співвласник компанії SUNSAY NRG

Економічні переваги, виклики та майбутні перспективи встановлення СЕС

Нинішня ситуація з енергосистемою спонукає українські бізнеси шукати альтернативні джерела енергії для забезпечення безперебійної роботи. Сонячні електростанції можуть стати одним із рішень. Крім того, вони також дозволяють знизити витрати на електроенергію та сприяють сталому розвитку компанії.

Сьогодні пропоную розглянути економічні переваги, виклики та майбутні перспективи встановлення СЕС. А також ми обговоримо різні варіанти фінансування таких проєктів.

Які економічні переваги сонячних станцій для бізнесу?

Такий напрямок енергоефективних рішень для бізнесу, як сонячні електростанції, з'явився у 2021 році. Раніше вартість електроенергії була суттєво нижчою. В ті часи час окупності СЕС становив 6-7 років. Після підвищення вартості електроенергії 4 серпня 2021 року період окупності зменшився до 5 років. Сьогодні через те, що електроенергія ще більше здорожчала, а вартість технології впала, окупність становить 2-3 роки залежно від конфігурації. Тобто це умовно втричі нижче, ніж було до 2021 року.

Головна економічна перевага СЕС – підприємство не сплачує іншому бізнесу – постачальнику за частину використаної електроенергії. Найкращі показники в наших широтах – це близько за 40% обʼєму спожитого ресурсу компанія може не платити, користуючись сонячною енергетикою. За умови швидкої окупності, підприємство вже через 2 роки може повернути собі гроші, які інвестувало, а потім ще 30 років користуватися СЕС, не платячи нікому за спожиту та вироблену електроенергію.

Крім того, сучасні технологічні нововведення ще більше знижують вартість СЕС. У 2021 році здавалося, що технологія вже досягла своєї мінімальної вартості. Потім виявилося, що вартість сировини, а саме кремнію, також впливає на зниження цін на сонячні панелі. Тобто, з одного боку, технології допомагають виробляти більше енергії з 1 кв. м панелей. З іншого боку, удосконалене виробництво компонентів для виготовлення обладнання також зменшує загальну вартість СЕС. Це все означає, що бізнесу треба все менше інвестицій для таких проєктів. Крім того, термін окупності продовжує скорочуватися внаслідок зростання вартості електроенергії.

Етапи, виклики та ризики проєктів з будівництва сонячних станцій

Побудова СЕС – це проєкти на межі будівництва й електротехнічних рішень. Одним із ключових етапів є проєктування. Надзвичайно важливо правильно розрахувати та оцінити енергоефективність системи та фінансову привабливість для бізнесу. Наступні етапи передбачають побудову станцій з урахуванням всіх норм та стандартів, адже від цього залежить термін експлуатації обладнання, який зазвичай становить близько 30 років.

СЕС прекрасна тим, що це наче конструктор для дорослих, що дозволяє комбінувати та нарощувати станцію в декілька етапів. Бізнес може визначити стратегію на 5-10 років зі збільшення кількості панелей. При цьому не потрібно додаткового фінансування на переоснащення та реконструкцію станції – просто додаються нові панелі. Саме тому суттєвих викликів при побудові СЕС немає.

Щоб мінімізувати будь-які ризики, пов'язані із СЕС, головне – дотримуватися загальних норм та стандартів будівництва в Україні, зокрема пожежної безпеки. Врешті-решт стрінг сонячної станції пропускає 1000 V. Це досить велика потужність, яка має бути добре захищена.

Які існують варіанти фінансування СЕС?

Бізнесу цікаво розвиватися за залучений кошт, тому компанії часто розглядають кредитні кошти або лізинг. Чудове вікно можливості – грантова допомога, тобто кошти, які не потрібно повертати. При цьому вони покривають 30-70% вартості проєктів СЕС. Проте гранти – це довготривалі конкурси, які можуть розтягнути процес отримання коштів на півроку-рік. 

Якщо говорити про міжнародне фінансування, то воно доступне для підприємств, які вдосконалюються, рухаються вперед, зокрема за курсом Європейського Союзу. Це означає сталий розвиток, дбале ставлення до навколишнього середовища, залученість в зупинці кліматичних змін тощо. Це ті дії, які є важливими для демократичного суспільства. Якщо бізнес дотримується таких принципів, він має всі шанси отримати грантову допомогу від європейських країн. Крім того, підприємство може вийти на ринок ЄС, адже його продукція відповідає нормам європейських виробників.

В Україні ж компанії, які хочуть встановити СЕС, можуть скористатися державною програмою “Доступні кредити 5-7-9%”. Деякі наші клієнти так отримали кошти для реалізації своїх проєктів із сонячної енергетики.

Також існують програми, які дають можливість розширювати свої енергоефективні рішення. Наприклад, net billing. Це механізм, який дозволяє бізнесу продавати надлишки виробленої ним електроенергії в мережу, отримувати за це кошти, а потім розраховуватися ними за електроенергію в майбутньому  за необхідності. В Україні ця модель вже також працює. 

Майбутнє сонячної енергетики для бізнесу

Здорожчання електроенергії спонукає бізнеси до активного впровадження і використання сонячних електростанцій. Хоча світ вже давно зробив вибір на користь альтернативних джерел енергії – не лише сонячної, але й вітрової, теплової тощо. Я впевнений, що ця тенденція, яка дуже швидко розвивається в Європі, ще швидше буде розвиватися в Україні. 

З часом в Україні з'явиться законодавство, що спонукатиме бізнеси переходити на чисту енергетику. Такі норми вже діють за кордоном. Наприклад, в Берліні існує зобов’язання щодо використання сонячної енергії у житлових будинків, комерційних і промислових будівель. Закон передбачає, що 30% поверхні даху має бути відведено під сонячні панелі. Без цього неможливо побудувати будинок – власник просто не введе його в експлуатацію.

Наразі бізнесу варто зрозуміти, що сонячна енергетика в цьому плані є вигідною інвестицією, що дозволяє заощаджувати кошти. Крім того, рано чи пізно вимога переходити на альтернативні джерела енергії буде обов'язковою для всіх. То ж чому не зробити це зараз, окупити систему за декілька років та надалі користуватися виробленою енергією без зайвих витрат?

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи