Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.12.2020 11:09

Чи будуть реальні результати роботи ТСК щодо діяльності Держархбудінспекції?

Експерт у галузі містобудування

Відбулось чергове засідання Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів корупції в органах державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду

Чим далі, тим цікавіше спостерігати за засіданнями Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів корупції в органах державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду.

Іноді важко зрозуміти логіку засідань та пріоритетність вирішення наявних проблем.

За результатами чергового засідання 03 грудня 2020 року можна зробити невтішні висновки.

1. Про заслуховування ТОВ «Будівельна компанія «Інтергал-Буд» щодо умов роботи будівельної галузі та взаємодії з ДАБІ України при отриманні дозвільних документів.

На прикладі ЖК "Академ-Квартал" можна побачити некомпетентність окремих учасників засідання. Ніщо не забороняє видати дозвіл на будівництво під практично збудований об’єкт.

А от ніяких конкретних питань, як то порушення цільового призначення земельної ділянки, Генплану м. Києва, містобудівних умов та обмежень, фактичне проектування та будівництво 24-поверхового 575-квартирного житлового будинку в санітарно-захисній зоні промислових підприємств, куди дивилась експертна організація тощо я не почув, як і відповідей на них, а список порушень під час видачі Держархбудінспекцією 20.11.2020 дозволу на будівництво у провулку Приладному, 10 досить великий.

2. Про виявлені порушення посадових осіб ДАБІ України та направлення звернень до правоохоронних органів щодо притягнення їх до кримінальної відповідальності.

Із пустого в порожнє.

3. Про стан захисту державних інтересів Державною архітектурно-будівельною інспекцією України у судових провадженнях, а також пов’язані з цим зловживання та неналежне виконання обов’язків.

Заслухали звільненого юриста з Департаменту Держархбудінспекції у місті Києві.

Давно наголошував, що куратори Держархбудінспекції руками керівників-аватарів вибірково, передчасно та незаконно звільнили всіх фахівців у рамках ліквідації.

Яким чином двом особам, замість десяти, забезпечити представництво у 1000 судових справах?

Наслідки очевидні – неминучий злив інтересів держави в судах.

Як кажуть, у кожної помилки є прізвище та ім’я, тому потрібно подивитись, хто підписував відповідні накази на звільнення, і саме цю особу запросити для надання пояснень, а не допитувати звичайного юриста.

4. Про стан та хід кримінальних проваджень, пов’язаних зі зловживаннями у сфері архбудконтролю, посадових, службових осіб органів виконавчої влади та інших осіб, що фігурують у цих кримінальних провадженнях.

Чи не єдине правильне питання на цьому засіданні: які результати понад 50 проведених у жовтні СБУ обшуків за адресами адміністративних приміщень державних установ, в офісах підконтрольних комерційних структур, місцях проживання фігурантів і в транспортних засобах?

Здивувало, що на запитання одного з членів ТСК про сьогоднішню діяльність бек-офісів Держархбудінспекції представники правоохоронних органів відповіли, що не володіють інформацією. Як це можливо?

Практика показує, чим довше це питання буде затягуватись, тим менша ймовірність притягнення фігурантів до відповідальності.

Так, може, увагу ТСК краще зосередити у цьому напрямку, адже це реальний шанс навести хоч якийсь порядок.

5. Про організацію роботи ДАБІ України в грудні 2020 року та здійснення архітектурно-будівельного контролю та нагляду з січня 2021 року.

Грошей немає, але ви тримайтеся…!

Проєктом Закону про Державний бюджет України на 2021 рік не передбачено фінансування Держархбудінспекції, а на Державну інспекцію містобудування виділено 135,5 млн. грн.,  на Держсервісбуд – 73 млн. грн.

Жодних правок до другого читання надано не було.

При цьому пропонується відновити держархбудконтроль та здійснювати перевірки наявними силами Держархбудінспекції із заробітною платою інспекторів у 5-6 тис. грн.

Це в той час, коли нероби з Державної інспекції містобудування отримують десятки тисяч і ні за що не відповідають, а Голова цього органу судиться через заробітну плату.

Наголошую, здійснювати перевірки в Держархбудінспекції немає кому.

6. Про застосування приводу до звільнених інспекторів ДАБІ України.

Без коментарів.

Очевидно, що навіть на сьогодні немає єдиного законодавчого бачення реформування системи.

Корупційні законопроєкти  від 16.07.2020 № 3875 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування державного регулювання у сфері містобудування» та № 3876 «Про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за правопорушення у сфері містобудування» авторства скандально відомого Олександра Сергієнка і КО навряд чи проголосують.

Впровадження інституту приватного контролю призведе до ще більшого хаосу, і поки що на «бумазі» відповідний законопроєкт не оприлюднено.

Інші законодавчі ініціативи на розгляд громадськості не представлені.

Тому важко не погодитись з озвученою думкою, що Держархбудінспекція буде працювати протягом січня-лютого 2021 року, а то й до березня, якщо не довше.

Тому питання зупинення ліквідації Держархбудінспекції або скасування незаконних постанов від 13 березня 2020 р. № 218 «Про ліквідацію Державної архітектурно-будівельної інспекції та внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів» та 219 «Про оптимізацію органів державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду» до прийняття законодавчих змін та набір кадрів для забезпечення виконання державних функцій стає все більш актуальним.

Вважаю, що ТСК слід зосередитись на більш глобальних питаннях та керівних кадрах Держархбудінспекції, ретельно опрацьовувати конкретні проблемні об’єкти, тримати на контролі результати кримінальних проваджень за результатами обшуків СБУ, а не допитувати юристів та слухати формальні виступи представників окремих забудовників.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]