Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.02.2022 15:25

Як швидко замовити закордонний паспорт з України, відпочиваючи у Барселоні

Ніколи не буває великих справ без великих труднощів.

Життєва ситуація. Людина полетіла у Барселону робити дорогу операцію, проте термін перебування в країні перевищив запланований. Під час перебування, людина зрозуміла, що термін дії паспорту скінчився. Ось тут почались митарства.

Саме про це піде мова у статті нижче.

Перш за все, пересічний українець повинен знати, що закордонний паспорт України можна оформити в Посольстві України будь-якої країни. Консульський відділ Посольства України оформлює та видає паспорти громадянина України для виїзду за кордон з безконтактним електронним носієм (чіпом), що імплантований до паспорта громадянина України для виїзду за кордон (з внесенням відповідної інформації та відцифрованих відбитків пальців до такого носія).

А тепер, сама цікава інформація. Виникло питання: Яка саме інформація?

Все просто, математика для нашого пересічного українця відіграє важливу роль, бо якщо в тебе або в твоїх дітей закінчився термін дії паспорта, то дружина чоловіку пояснить «хто він по життю і як йому з цим жити».

Отже, за оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон справляється консульський збір:

37 євро - за автоматизовану обробку даних при оформленні паспорта, у тому числі для осіб до 16 років та 83 євро - за оформлення паспорта громадянина. 

Увага!!! Особам, які не досягли шістнадцятирічного віку, паспорт громадянина України для виїзду за кордон оформляється на 4 роки. 

Чинним законодавством України не передбачена можливість оформлення паспорта у терміновому порядку при поданні документів до закордонних дипломатичних та консульських установ. Строк оформлення паспорта за кордоном може сягати 3-х місяців та залежить, зокрема, від періодичності доставки виготовлених паспортів з території України.

А тепер сама цікава інформація. З одного боку МЗС повідомляє про строки, які сягають 3 місяців виготовлення закордонного паспорту з іншого боку, строки отримання паспорту залежить від періодичності доставки із України в країну, де заявник хоче отримати паспорт у Посольстві України.

Проте, НІХТО із українців не знає, що є можливості отримати паспорт досить швидко. І саме швидко - це може зробити служба доставки АТ «ДХЛ Інтернешнл Україна»

За письмовою заявою та за рахунок коштів заявника можуть бути надіслані Міністерством закордонних справ до закордонних дипломатичних установ (далі – ЗДУ) міжнародним експрес-відправленням.

Водночас АТ «ДХЛ Інтернешнл Україна» розробило на своєму сайті зручний сервіс замовлення міжнародної експрес-доставки паспортів громадянина України для виїзду за кордон до закордонної дипломатичної установи з можливістю оплати послуг платіжними банківськими картками Mastercard або VISA.

Для того, щоб скористатися сервісом, необхідно перейти за посиланням «UA Passport Express Delivery» на сайті АТ «ДХЛ Інтернешнл Україна».

Далі у відповідному полі необхідно ввести вхідний номер заявки та слідувати подальшим інструкціям. Вхідний номер заявки - це номер ідентифікатора сесії з шести цифр, який був присвоєний комплекту Ваших персональних даних у Відомчій інформаційній системі та зазначений у довідці для надання доступу до відомостей про стан оформлення паспорта, яку Ви отримали від консульської посадової особи під час подачі Вами документів у Посольстві. 

Підтвердженням оплати за послуги DHL Express Україна є квитанція про сплату від компанії Портмоне, яка формується автоматично після оплати замовлення і надсилається на електронну адресу заявника.

УВАГА!!! На сайті також передбачена можливість відправити квитанцію на електронну адресу Посольства, зазначивши електронну адресу у відповідному полі «Квитанція на e-mail адресу». 

Після оформлення замовлення та оплати доставки паспорта з використанням сервісу DHL Express Україна необхідно подати до Консульства письмову заяву про доставку паспорта (завантажити форму заяви) разом з копією квитанції про сплату за послуги DHL Express Україна.

Після того, як Ваш паспорт отримав у Відомчій інформаційній системі статус «Виготовлений, але не виданий», Посольство надсилає Вашу заяву з проханням здійснити доставку паспорта та копію квитанції на адресу МЗС України, яке передає виготовлений паспорт кур'єру DHL Express Україна.

Паспорт доставляється на адресу Посольства України. Після надходження Вашого паспорта його статус у Відомчій інформаційній системі буде змінено на «Прибув до ЗДУ».

Ви зможете отримати його в Посольстві України протягом року.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]