Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.05.2023 16:11

Комісія з відбору голови АРМА має врахувати важливі критерії оцінки кандидатів

Український правознавець, доктор юридичних наук, професор

Конкурсній комісії з відбору керівника АРМА необхідно було б більш ретельно звернути увагу на критерії щодо сумлінної праці кандидатів та їх діяльність під час воєнного стану?

Відомо, що вже тривалий час відбувається конкурсний відбір кандидатів на посаду Голови АРМА. Не полишаю надію, що така ретельність та прискіпливість до кандидатів принесе відповідний результат і не буде повторено фатальних помилок вибору незалежних комісій. Показовим був етап щодо визначення відповідності вимогам кандидатів вимогам законодавства, а результати комп’ютерного тестування на знання загального і спеціального  законодавства стали певним відображенням попередніх рейтингів.

У нинішніх кризових умовах підбір менеджерської ланки вищого державного рівня є надто важливим і відповідальним. Немає часу на допідготовку кандидатів, кандидатам необхідно орієнтуватися у процесах державного значення.

Так от, оцінювання професійних знань та якостей кандидатів доцільно здійснювати із урахуванням таких критеріїв, як: сумлінність праці кандидатів та їх діяльність під час воєнного стану.

Щодо першого критерію «сумлінність праці кандидатів».

Кодекс законів про працю України передбачає, що свідоме ставлення до праці, успіхи в роботі та сумлінна праця працівника може підтверджуватися заохоченнями та нагородами такого працівника під час роботи на підприємствах, установах та організаціях (статті 48, 140). Ба більше, відомості про нагороди та заохочення кандидата можна дослідити в тій же копії трудової книжки, яка є додатком до заяви кандидатів. Річ у тім, що наявність певного досвіду роботи є досить формальним критерієм, який нічого не говорить про якість професійної діяльності та її ефективність. Той, хто працював на певних посадах без жодних досягнень у роботі не може мати такий же рейтинг, як і той, хто відзначився суттєвими результатами, ініціативою та структурними реформами.  

Щодо другого критерію «діяльність кандидатів під час воєнного стану».

3 травня 2022 року в залі Верховної Ради України Президент України Володимир Зеленський дав настанову кожному українцю:

«…Україна. Єдина, сильна, незалежна. І все, що їй не допомагає чи, не дай боже, гірше – шкодить, послаблює або розколює, має бути – ні! …Це має залишитись у минулому.». Ця настанова рівною мірою стосується всіх громадян України, у тому числі і насамперед тих, хто претендує на високі державні посади.

24 лютого 2022 року – дуже чіткий рубіж для кожного українця, і те, чим займався і який вклад у спільну перемогу зробив кожен із нас з того часу, є важливим маркером реальної громадянської позиції та патріотизму без фальші.  Відтак, Комісії доцільно дослідити цей аспект в діяльності кандидатів, адже він теж є тим показником, який відповідає змісту Конституції України «…кожен зобов’язаний…», «Справа всього Українського народу».

Отже, враховуючи ту прискіпливість та тривалість, що має місце при проведенні конкурсу на посаду керівника АРМА, врахування наведених критеріїв в оцінюванні кандидатів на посаду голови Агентства підвищить якість відбору та сприятиме вибору найбільш достойного представника професійної спільноти.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]