Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.04.2023 14:05

Які зміни чекають на АРМА?

Український правознавець, доктор юридичних наук, професор

Сьогодні взяв участь в експертному обговоренні поточної ситуації навколо АРМА. Захід було організовано Громадською радою при Агентстві.

– аналіз ініціативи щодо ліквідації АРМА;

Як щодо політичної доцільності? Ми спостерігаємо озвучення різних причин для ліквідації АРМА, неузгодженість між думками, відсутність обґрунтованої позиції від ініціаторів ідеї, вирвані з контексту фрази.

Очевидно, що мова йде про наміри сконцентрувати всі функції та все майно в руках однієї структури (під одним дахом).

«Ініціаторів змін» чомусь не турбують постійні скандали, в тому числі корупційні, з Фондом держмайна, якому і пропонується передача функції з управління активами. Останній висновок Рахункової палати говорить сам за себе -  шалені збитки від діяльності Фонду. Проте Фонд держмайна чомусь ніхто не пропонує ліквідувати, навпаки, спостерігається активне прагнення наділити його новими функціями та збільшити кількість майна на балансі. Дивно, чи не так? Траплялася ремарка, що всі проблеми Фонду вирішить зміна керівника, а як щодо обрання постійного Голови АРМА? Простежується чітка дискримінація – не інакше. Можливо, Фонду все ж таки слід розібратися зі своїми повноваженнями, а не зазіхати на додаткові?

– позбавлення АРМА функції управління арештованими активами – ризики та потенційні наслідки;

Слід наголосити, що мова йде про велику кількість активів, тобто передача цих функцій потребуватиме значної кількості ресурсів та займе велику кількість часу. Окрім того, всі проблеми інституційного характеру, які існують сьогодні в АРМА автоматично перейдуть до Фонду держмайна. Тож чи варто в такий складний час розхитувати країну з середини, займатися нецільовим витрачанням коштів та взагалі перевертати все з ніг на голову?

 – ліквідація чи перезавантаження АРМА: вибір оптимальної стратегії;

Звісно, що перезавантаження! Обрати стратегію ліквідації – це прямий шлях до свавілля, який взагалі зруйнує, і на весь період поки передаватимуться повноваження, заморозить функціонування всієї системи управління активами. Це призведе хіба що до створення справжнього колапсу системи збереження дороговартісних речових доказів у сотнях кримінальних провадженнях.

– шляхи підвищення ефективності роботи АРМА;

Тут варто наголосити на законодавчих ініціативах, які АРМА озвучує вже багато років а саме:

розблокування можливості управління активами у вигляді частки у статутному капіталі, насамперед суб’єктів рф та рб;

вирішення проблем блокування дій АРМА за допомогою інструментів господарського, цивільного та інших форм судочинства;

запровадження повноцінного інституту планування перед арештом;

узгодження норм Закону «Про АРМА» та Закону «Про санкції», тощо.

Для ухвалення цих ініціатив необхідна чітка зацікавленість і підтримка Уряду та парламенту, оскільки на сьогодні значна частина законодавчих ініціатив блокується.

Враховуючи зазначене, висновок один – роботи багато, але діяльність повинна бути раціональною та спрямованою в інтересах держави. Тобто, прогалини в діяльності АРМА ідентифіковані, шляхи подолання – є і лежать на поверхні, тому потрібно працювати в правильному напрямку, а не вигадувати перешкоди у вигляді «ліквідації» та «передачі», катастрофічний результат яких завчасно відомий.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]