Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.02.2023 16:41

Як антикорупційні органи сприяють наближенню Перемоги?

Український правознавець, доктор юридичних наук, професор

Наближається річниця повномасштабного вторгнення рф на територію України, за цей час ми побачили однозначну згуртованість не тільки українського народу, а й державних органів, зокрема антикорупційних.

Як повідомляють офіційні джерела у 2022 році завдяки співпраці НАБУ, САП та АРМА на оборонні потреби країни було перераховано більш як 410 мільйонів гривень.

Пропоную розглянути найбільш резонансні кейси.

1 вересня 2022 року Вищий антикорупційний суд ухвалив рішення про конфіскацію активів російського олігарха Володимира Євтушенкова. Відповідно до даних Центру протидії корупції йдеться про частки в таких компаніях:

- 42,09% у ТОВ "Електрозавод-ВІТ" (Запоріжжя);

- 59,2% у ТОВ "ІТМ-Україна" (Київ)

- 59,2% у ТОВ "Смарт Диджитал Солюшнс" (Київ)

- 42,09% у ТОВ Науково-інженерний центр "ЗТЗ-Сервіс" (Запоріжжя)

- 34,21 % у АТ "Український науково-дослідний проектно-конструкторський і технологічний інститут трансформаторобудування” (Запоріжжя).

Слід зазначити, що конфіскація активів Євтушенкова стала першим випадком в Україні застосування такого санкційного механізму до росіян. ВАКС зауважив, що така конфіскація передбачена законом України "Про санкції", має винятковий характер та може застосовуватися лише під час дії воєнного стану до тих осіб, які значною мірою сприяли збройній агресії проти України.

В грудні 2022 року ВАКС конфіскував все майно Януковича, яке до цього часу знаходилось під арештом. Йдеться про комплекс Межигір’я; готельно-ресторанний комплекс у Сухолуччі; квартиру на Оболонській набережній; паркомісця; 31 млн грн та 84,9 тисяч доларів на банківських рахунках; 100% часток у статутному капіталі ТОВ "Танталіт" та "Будинок Лісника", а також 537 культурних цінностей на 18,7 млн євро , зокрема мова йде про книги, ікони, картини, антикварні меблі, годинники, вази, шаблі, рушниці, а також гармату 19 століття.

Безсумнівно, зазначені заходи сприятимуть в підвищенні фінансової підтримки нашої армії.

А вже на початку цього року рішенням ВАКС було конфісковано українські активи  російського мільярдера Михайла Шелкова, а саме активи ТОВ "Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат" на 2 мільярди гривень, 100% частки у статутному капіталі «ВСМПО Титан Україна», квартири, автомобілі, грошові кошти, розміщені на банківських рахунках тощо. Відомо, що Шелков колишній глава державної компанії «Ростех», яка контролювала військових підрядників в росії. Окрім цього він володіє контрольним пакетом акцій компанії ВСМПО-АВІСМА, що є найбільшим у світі виробником титану для аерокосмічної галузі.

Як зазначають представники державних органів, у межах кримінальних справ, які розслідують детективи НАБУ за процесуального керівництва прокурорів САП, минулого року арештовано понад 297 та 113 мільйонів гривень. Рішенням ВАКС ці кошти було передано в управління АРМА.

Арештовані суми АРМА розмістило на депозитному рахунку та в подальшому використало для купівлі військових облігацій.

Таким чином, ми можемо наочно бачити активну участь державних антикорупційних органів у протидії військовій агресії, підтримці нашої армії, шляхом наповнення державного бюджету за рахунок конфіскованих активів держави-агресора. Загалом протягом останніх 6-ти місяців АРМА перерахувало до бюджету понад 1,5 млрд грн арештованих коштів, які спрямовано на потреби українських військових.

Водночас, дивною є позиція Міністерства юстиції, котре фактично заблокувало можливість АРМА передавати арештовані активи, у вигляді нерухомого майна, в управління, шляхом заборони реєстраторам вчиняти реєстраційні дії щодо договорів, укладених між АРМА та управителями. Сподіваємось, що це непорозуміння, а не навмисне саботування роботи державних органів в такий не простий для нашої країни час.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]