Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.12.2020 21:48

Не зрада про ProZorro Маркет

Ексзаступниця Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства

ProZorro.

Де лікарням та іншим публічним замовникам купити маски та дезінфектори, не переплачуючи втридорога?

Скоро рік, як світ живе в умовах пандемії. Через це багато органів державної та комунальної влади змушені купувати нетипові для себе товари: медичні маски, антисептики, засоби для дезінфекції, латексні рукавички тощо. З новими потребами зіткнулись і медичні заклади: не враховуючи медичні товари та засоби індивідуального захисту, збільшилась потреба у пальному, продуктах харчування, господарських товарах тощо.

Нові потреби створюють для публічних замовників додаткові виклики: ці товари, як правило потрібні швидко, “ із сьогодні на вчора”. До того ж, в Україні у зв'язку з кризою бюджети багатьох замовників зменшились, тому потрібно не просто швидко придбати потрібні товари, а й заощадити на закупівлях. 

У нашій країні для забезпечення цих нових потреб різні замовники діють по-різному: хтось купує на торгах, хтось використовує процедуру звітування відповідно до постанови КМУ №248, якою уряд навесні 2020-го врегулював питання закупівель для боротьби з ковідом.

Не завжди вдається зекономити кошти. За даними системи Prozorro, у жовтні-листопаді державні замовники купували медичні маски за прямими угодами в середньому по 4,9 грн/шт. У порівнянні з ринком це вдвічі завищена ціна: на prom.ua, наприклад, ціни значно нижчі — 2,5-3 грн/шт за партію сертифікованих масок. 

Антисептики для рук (1000 мл) у жовтні-листопаді замовники купували в середньому за ціною 240 грн при ціні на комерційному ринку 180-200 грн.

Я впевнена, що причина переплат далеко не завжди криється у порушеннях або корупції. Замовники часто просто не мають часу для пошуків найбільш вигідної пропозиції, та й реальні ціни на ринку можуть відрізнятися від заявлених в оголошеннях. 

До того ж, переплачують далеко не всі. Від початку карантину 1700 державних установ купують товари на державному маркетплейсі Prozorro Market і таким чином заощаджують кошти платників податків. Так, у жовтні-листопаді замовники купували маски у середньому за 2,7 грн/шт, а антисептики для рук за ціною від 140 грн/л.

Бета-версію Prozorro Market створила команда Prozorro у 2019 році. Вже тоді з'явився запит на спрощення процедур публічних закупівель, і цей маркетплейс закриває саме ці потреби.

Тут продаються антисептики, одноразові медичні маски, безконтактні термометри, латексні рукавички, маски багаторазові та інші засоби індивідуального захисту. Загалом — понад 3 тисяч товарів медичного асортименту. 

При цьому замовник не платить комісію, її сплачує постачальник товару. 

Ви здивуєтеся, але основні закупівельники медичних виробів на Prozorro Market — не лікарні. Це і заклади освіти, і органи місцевого самоврядування. Наприклад, багато засобів індивідуального захисту купували для забезпечення місцевих виборів. Так, з квітня 2020-го замовники придбали на Prozorro Market понад 1,23 млн захисних медичних масок, 1 млн з них — замовники немедичної сфери. 

Загалом же на медичні товари припадає понад 20% продажів на Prozorro Market, чий обсяг вже доходить до 12 млн грн на місяць. Усього у 2020 році через Prozorro Market провели закупівель на 90 млн грн. 

На початку 2021 року Prozorro Market запрацює на повну потужність: згідно з постановою КМУ №822, буде введено механізм price quotation, який за своєю суттю схожий на аукціон з пониження ціни. Також відбудеться перекваліфікація постачальників.

Тоді з бетаверсії маркетплейс перетвориться на реальний потужний майданчик, який все більше забезпечуватиме державні та місцеві органи, медичні заклади необхідними товарами для боротьби з ковідом. Для бізнесу ж це може стати справжнім клондайком, адже потенційний обсяг ринку Prozorro Market становить 30 млрд грн на рік. 

Це не зрада, отже небагато хто дочитає до кінця:)

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]