Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.03.2018 11:04

Лотовість при закупівлях лікарських засобів

Ексзаступниця Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства

Формуючи предмет закупівлі лікарських засобів, департаменти охорони здоров'я або лікарні, чи інші замовники, зазвичай, формують один лот із великої кількості лікарських засобів.

Формуючи предмет закупівлі лікарських засобів, департаменти охорони здоров'я або лікарні, чи інші замовники, зазвичай, формують один лот із великої кількості лікарських засобів.

З одного боку, Замовникам зручно мати один контракт із постачальником за результатами торгів, а з іншого боку, виробники, а іноді і дистрибьютори, не мають змоги прийняти участі у закупівлі, оскільки не можуть запропонувати весь асортимент зазначених ліків, оскільки не є ані їх виробниками, ані мають їх в наявності, ані мають змоги їх купити у інших виробників.

Найчастіше оскаржуються дії замовників щодо об’єднання декількох найменувань лікарських засобів в один лот, що призводить до того, що в процедурі закупівлі можуть брати участь лише ті учасники, які можуть запропонувати всі, без винятку, види фармацевтичної продукції, визначені у загальному предметі закупівлі.

Виробники обгрунтовують свої скарги тим, що можуть запропонувати деякі позиції з переліку і вартість одиниці лікарського засобу буде суттєво дешевше.

Замовники наполягають на зручності в проведені закупівлі.

Щоб врешті решт вирішити це питання, за моєї ініціативи як державного уповноваженого АМКУ, сьогодні було розглянуто та прийнято обов'язкові для розгляду Рекомендації Міністерству охорони здоров'я України та Міністерству економічного розвитку і торгівлі України:

З метою формування конкурентного середовища на ринках лікарських засобів під час проведення публічних закупівель, вжити заходів щодо вдосконалення порядку визначення предмету закупівлі лікарських засобів, зокрема, але не виключено, шляхом розробки спільних методичних рекомендацій/методологічних роз’яснень та/або внесення змін до Порядку визначення предмету закупівлі.

Я сподіваюсь, що разом із командою фахівців обох міністерств, ми знайдемо найкращий спосіб вирішення цієї проблеми, щоб закупівлі лікарських засобів були прозорими та за найбільш економічно вигідною ціною. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]