Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.07.2022 21:11

Здорові ініціативи ще не означають практичну користь

Голова правління ГО "Антикорупційний штаб"

Як тютюнові прихильники використовують тактику “зниження шкоди” і хто ці люди

Тютюнова індустрія вкладає все більше коштів у просування серед населення електронних сигарет, айкосів, вейпів та інших пристроїв під виглядом альтернативи традиційним цигаркам. 

Курці нібито роблять свідомий вибір та переходять на “менш шкідливі замінники”. Насправді за цим “актом доброї волі” на користь власного здоров’я стоїть потужна робота тютюнових компаній. Україна не стала винятком. Представники тютюнових компаній повідомляють, що за останні кілька років вклали 200 млн дол. у просування своєї наркотичної тютюнової продукції в Україні, щоб зробити українців залежними від нікотину та забезпечити прибуток компаній.

Ряд громадських організацій та інтернет-видань, “прихильних” до тютюнових компаній, у своїх інформаційних матеріалах та заходах просувають так звану тактику “зниження шкоди”, яка передбачає спонукання до вживання тютюнових виробів для нагрівання (ТВЕН). Сьогодні в Україні сигарети для нагрівання використовуються з пристроями представленими двома брендами: Iqos виробництва компанії Філіп Морріс Інтернешнл та Glo - компанії British American Tobacco. 

Модель “зниження шкоди” дуже часто супроводжується не лише сприянням переходу курців із традиційних сигарет на сигарети для нагрівання, а й залученням до вживання нових “користувачів”, що призвело до зростання вживання тютюну та е-сигарет серед населення України.  

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) однозначно заявляє, що вживання будь-яких тютюнових виробів завдає катастрофічної шкоди здоров’ю людини та призводить до захворювань та передчасної смерті. Наприклад, в аерозолях, що утворюються в процесі використання ТВЕНів, деякі токсичні речовини містяться у вищих концентраціях, ніж в інших традиційних сигаретах. В цій статті ми хочемо детальніше розповісти, як зазвичай тютюнові прихильники застосовують тактику “зниження шкоди” і хто ці люди. 

Конференція в Польщі за участі українських представників громадськості та російських, які отримують кошти з фонду Президента Росії Владіміра Путіна.

В червні піар-агентство PR advice прозвітувало про відвідування міжнародної конференції "Глобальні кроки зі зменшення шкоди від тютюну", на якій були присутні урядовці, медики та представники неурядових організацій Польщі, Великої Британії, Грузії, Казахстану та України. У складі української делегації була СЕО цього агентства, членкиня ради ВГО “Асоціація платників податків України”, речниця заступника голови КМДА Людмила Шикота

У своїй публікаці Людмила Шикота повідомляє, що Україна має одні з найгірших показників у Європі з куріння і його впливу на здоров’я громадян. Щороку в Україні від наслідків тютюнокуріння помирає 85 тис. людей. В Європі та США існують урядові програми підтримки тих людей, які самостійно не можуть позбутися згубної звички. Одним із основних рішень пропонується рекомендувати продукти “harm reduction”: електронні сигарети, вейпи, айкоси, нікотинові пластири замість традиційних сигарет. У підсумку такі публікації схиляють читача до використання тих же шкідливих виробів: сигарет для нагрівання або ж як тепер їх називають тютюновики - тютюнових виробів для нагрівання (ТВЕН). 

Не “Здорові ініціативи”

Фактично цей наратив активно просувається всіма прихильними до тютюновиків громадськими організаціями та тютюновою індустрією на всіх можливих рекламних майданчиках. В дописі речниці заступника КМДА Людмили Шикоти відмічено двох осіб, які також відвідували конференцію: Наталію Торопову та Дмитро Яніна

Наталія Торопова є засновницею та керівницею громадської організації «Здорові ініціативи» (Healthy Initiatives). За інформацією Опендатабот дохід організації за 2020-й рік склав 6,1 млн гривень. Фінансування організації Торопової «Здорові ініціативи» (Healthy Initiatives) отримує від «Фонду за світ без куріння» (Foundation for a Smoke – Free World), який створений тютюновою транснаціональною компанією Філіп Морріс Інтернешнл (PMI). З моменту створення у 2020 році ГО «Здорові ініціативи» отримала щонайменше 2 фінансові гранти від тютюнового «Фонду за світ без куріння»

У своїх матеріалах «Здорові ініціативи», які опосередковано фінансуються тютюновим гігантом  Філіп Морріс Інтернешнл, частенько просувають наративи про зменшення кількості курців шляхом переходу на електронні сигарети, що суперечить статті 5.3 Рамкової конвенції боротьби проти тютюну ВООЗ.  

Російський слід

Серед позначених у дописі Людмилою Шикотою є громадянин росії Дмитро Янін. Він голова російської громадської організації “Міжнародної конфедерації товариств захисту прав споживачів” (КонфОП), з центральним офісом в Москві. 

На сайті російської КонфОП зазначається, що організація має 30-річний досвід та об'єднує 36 провідних громадських організацій споживачів із країн СНД: Росії, України (хоча Україна вже вийшла з СНД), Білорусі, Грузії, Казахстану та Таджикистану. Основні напрямки діяльності КонфОП — просування законодавчих ініціатив, спрямованих на захист прав споживачів фінансових послуг, обмеження споживання тютюну та нікотину. КонфОП Дмитра Яніна прямо зараз у час війни Росії проти України отримує  кошти з федерального бюджету Росії через “Фонд Президентських Грантів”.

Разом з тим, Дмитро Янін часто відвідує заходи в Києві за участі керівників центральних органів виконавчої влади. 

У вересні 2021 року Дмитро Янін вже виступає на українському заході присвяченому детінізації торгівлі підакцизними товарами і мінімізації контрабанди з в.о. голови Державної податкової служби України Євгеном Олейніковим. На цьому заході він вже представляється економічним експертом зазначеної вище громадської організації «Здорові ініціативи» Наталії Торопової, профінансованої тютюновою компанією Філіп Морріс.

Нагадаємо, компанії Philip Morris International та Japan Tobacco International продовжують працювати в Росії та фінансувати російську армію.

Стаття 5.3 РКБТ ВООЗ, яка ратифікована Україною, зобов’язує сторони Конвенції захищати політику охорони здоров’я від впливу комерційних та інших корпоративних інтересів тютюнової промисловості, в тому числі й від пов’язаних із нею організацій. Керівні принципи Конвенції говорять про обман «корпоративної соціальної відповідальності», якою прикривається тютюнова індустрія для відбілювання свого іміджу та лобіювання бізнес-інтересів.

Отже, коли вас запрошують закордон на заходи з “благородною” тематикою з назвою, пов’язаною зі зменшенням шкоди від тютюну, знайте, вам можуть розповідати про “нові технології”, які в реальності мають на меті популяризацію тютюнопаління. А організовані такі заходи за кошти тютюнових компаній із використанням російських зв’язків. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]