Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.09.2022 10:22

"Псевдореферендуми" – остання надія Кремля

Голова Українського центру безпеки та співпраці

23-27 вересня на тимчасово окупованих росією територіях України відбулись так звані "референдуми" про входження до складу РФ. Мова йде про Донецьку, Луганську, Херсонську та Запорізьку області.

Оголошення про їх проведення стало кроком відчаю кремля. Після успішного контрнаступу наших сил оборони російська армія вкотре показала свою нікчемність на полі бою. Тому всі зусилля та надії москва перекинула на політичний фронт, оголосивши про пришвидшене проведення псевдореферендумів. Інститут вивчення війни (ISW) зауважив, що термінове обговорення необхідності негайної анексії рф Луганської та Донецької областей демонструє паніку російських маріонеток і приймаючих рішення осіб. Її ми могли спостерігати наочно в заявах російських політиків та пропагандистів.  

“Посягательство на территорию России – преступление, совершение которого позволяет использовать все силы самозащиты!», – так аргументував необхідність проведення псевдореферендумів заступник голови Ради безпеки росії Дмітрій Мєдвєдєв. Цю ж тезу підхопила “рупор” пропаганди кремля Маргаріта Сімоньян. “Удары по территории России становятся полноценной войной Украины и НАТО с Россией, развязывающей России руки во всех отношениях”, – заявила пропагандистка. Потім відповідний меседж запустили по всіх прокремлівських каналах пропаганди, влаштувавши справжній парад однакових повідомлень. Звісно, адже “никакой паники нет”! 

Після оголошення кремлем дат проведення “псевдореферендумів” світом прокотилась хвиля акцій протесту. Представники української діаспори разом з місцевими жителями вийшли на вулиці у Мілані, Остіні (Техас), Гельсінках, Нью-Йорку та ряді інших міст з вимогою зупинити проведення так званих “референдумів”. 

Самі так звані “референдуми” стали справжньою демонстрацією нікчемності росії, яка всіма силами намагалась видати красиву картинку підтримки місцевими жителями “русского міра”, але виходив лише конфуз за конфузом. Попри відсутність списків виборців, окупаційна влада відзвітувала про рекордну явку та нібито бажання людей скоріше стати частиною росії. При цьому, окупанти досі не контролюють на 100% жодну з областей і тим більше не мають даних про те, скільки саме мешканців залишилося на зайнятих нею територіях. Тобто, порахувати відсоток явки та результат вони просто не мали можливості. 

Озброєні люди разом з представниками так званих комісій ходили по під’їздах будинків і влаштовували «голосування на дому». У Херсоні, Чорнобаївці та інших містах взагалі для цього виламували двері будинків. Крім того, окупанти влаштовували імпровізовані дільниці на входах в магазини та інших людних місцях - ловили “виборця” всюди, де можна. Як «спостерігачі» виступили представники восьми країн: Білорусі, Сирії, Єгипту, Бразилії, Венесуели, Уругваю, Того і Південно-Африканської Республіки. 

"Перший канал" вже в понеділок вранці офіційно заявив, що "Усі чотири референдуми про входження до складу Росії відбулися", хоча формально "голосування" на окупованих територіях України завершилося лише у вівторок. Російські пропагандисти вже публікують різноманітні опитування, в яких малюють до 90% підтримки приєднання до Росії та величезну явку. Пропагандистське агентство “РИА Новости” повідомляє, що за результатами підрахунку 25% «голосів», підрахованих на кожному з чотирьох референдумів, усі регіони не менш ніж на 97% проголосували за приєднання до росії. 

Попри сподівання москви, що оголошення тимчасово окупованих територій частиною росії та ядерний шантаж зупинять наступ українських сил оборони та змусять сумніватись наших західних партнерів, США, Канада та Великобританія вже запровадили нові санкції проти країни-окупанта за проведення псевдореферендумів. В той же час, Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Сполучені Штати не проти, аби Україна використовувала західне озброєння для повернення територій, де рф провела свої “голосування”. 

Україна скликала термінове засідання Ради безпеки ООН у зв'язку з проведенням росією псевдореферендумів на окупованих територіях. Псевдореферендуми – це зброя росії! Для протидії необхідна мобілізація демократичного світу з посиленням санкцій та визнанням росії державою-терористом! А також – якнайшвидше надання захисникам України необхідного озброєння, щоб ми могли повернути власні території і зірвати план окупантів.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]