Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.11.2016 18:11

Справи сімейні: як функціонує проект «Шлюб за добу»

Екскерівник Головного територіального управління юстиції у м.Києві

Вже минуло понад чотири місяці відтоді, як Міністерство юстиції запустило новий сервіс – «Шлюб за добу». За цей час ми переконалися, наскільки послуга експрес-одруження важлива і затребувана українським суспільством. Її впровадження - це не лише крок назус

Вже минуло понад чотири місяці відтоді, як Міністерство юстиції запустило новий сервіс – «Шлюб за добу». За цей час ми переконалися, наскільки послуга експрес-одруження важлива і затребувана українським суспільством. Її впровадження - це не лише крок назустріч європейським стандартам надання адміністративних послуг, але й значна перспектива здолати бюрократичні механізми в країні.

Неодноразово я відвідував центр надання адміністративних послуг – документ-сервіс «ГОТОВО!», аби перевірити ефективність впровадження інноваційного сервісу «Шлюб за добу». Надзвичайно приємно було бачити усміхнених молодят і радіти з того, що новий сервіс, налаштований на надання якісних послуг у максимально стислий термін, користується попитом серед киян. Разом з тим, кияни мають можливість скористатися аналогічним сервісом у державному підприємстві «Державний інститут судових економіко-правових та технічних експертних досліджень».

Можливість обирати

Серед переваг реєстрації шлюбу за новою процедурою, слід відзначити, що проект «Шлюб за 24 години» дає можливість закоханим парам вільно розпоряджатися своїм часом та не залежати від строків, які зазвичай відводяться у відділах ДРАЦС. Вся процедура державної реєстрації шлюбу займе не більше доби з моменту подання заяви.

То ж тепер, у молодят є вибір – без поспіху зареєструвати шлюб у традиційних відділах ДРАЦС , або ж скористатися «експрес-одруженням» і отримати свідоцтво про шлюб у прискореному режимі. Зважаючи на це , сподіваюсь, що кожна закохана пара, в планах якої укласти шлюб, обере найзручніший для себе спосіб реєстрації.

Європейський досвід

Також у контексті розмови про експрес-шлюби в Україні, необхідно взяти до уваги європейський досвід . Найбільшу популярність реєстрація шлюбу за прискореною процедурою здобула у таких країнах як Литва, Латвія, Чехія, Німеччина та Молдова. Розробляючи проект "шлюб за 24 години", ми поставили собі за мету вивести надання адміністративних послуг в Україні на якісно новий європейський рівень, перейняти позитивний світовий досвід, адаптуючи його до українських реалій. Вже сьогодні із цілковитою впевненістю можу сказати, що нам це вдалося!

Як скористатися послугою «Реєстрація шлюбу за 24 години»?

Майбутнім нареченим, які бажають отримати свідоцтво про одруження у скорочені строки, досить виконати декілька нескладних кроків. По-перше, звернутися до організатора державної реєстрації шлюбу, відомості про якого розміщені територіальним органом юстиції на офіційному сайті. По-друге, обрати зручні для себе дату і час проведення державної реєстрації. По-третє, укласти цивільно-правовий договір про надання послуги і, врешті, завітати на урочисту церемонію власного весілля.

Внесення відомостей до Державного реєстру актів цивільного стану громадян здійснюється не пізніше наступного робочого дня після проведення реєстрації шлюбу.

Важливим є те, що новий сервіс розпочав роботу не тільки в курортних містах України, а й у містах, які межують з тимчасово окупованими територіями, аби забезпечити їх жителів можливістю максимально швидко, без будь-яких бюрократичних процедур, отримати легітимне свідоцтво про шлюб . Нагадаю, будь-які інші документи, видані окупаційною владою Криму чи незаконними воєнізованими формуваннями ЛНР/ДНР, не мають юридичної сили ні в Україні, ні в світі .

За даними Міністерства юстиції України, з моменту запуску в рамках пілотного проекту станом на 31 жовтня 2016 було проведено 2253 реєстрації шлюбів.

З 29 липня пілотний проект запущено у Сєвєродонецьку, де послугою скористалися 331 пара.

З 31 липня проект запущено в Одесі де послугою скористалися 686 пар. До речі, Одеса нині єдине місто, де шлюбну церемонію можна провести 24 години на добу.

З 3 серпняпроект запущено уМаріуполі - послугою скористалися 506 пари.

З 14 серпня сервіс запущено у Києві - послугою скористалися 415 пар.

З 19 серпня сервіс запущено у Львові - послугою скористалися 285 пар.

З 17 жовтня сервіс запущено у Херсоні - послугою скористалися 9 пар.

Ці цифри – чергове підтвердження того, що командними зусиллями ми робимо правильні речі, на які є попит . А людська довіра для нас – найбільша винагорода.

На черзі запуск проекту в інших містах України! Кохайтеся, а про документи подбає Мін'юст!  

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]