Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.09.2024 10:44

Аутсорсинг у лікарнях – популярний тренд на українському ринку

Керівний директор, очільниця департаменту міжнародних операцій Impel Group, генеральний директор Impel Ukraine

За останні кілька років на українському ринку помітно зросла важливість аутсорсингових послуг у медичному секторі

Лікарні все більше усвідомлюють переваги делегування таких завдань, як прибирання, технічне обслуговування нерухомості або харчування пацієнтів. Для керівників лікарень можливість зосередитися на основних завданнях догляду за пацієнтами та порятунку життів стає ключовим аспектом, тоді як вони все частіше готові делегувати управління технічними засобами спеціалізованим компаніям.

І хоча в Західній Європі такий тренд існує вже понад 30 років, для українських лікарень він є абсолютно новим, оскільки для того, щоб медичні заклади могли хоча б думати про аутсорсинг, потрібно було провести низку системних реформ, насамперед, пов'язаних із джерелами фінансування та управлінням охороною здоров'я. А в Україні такі реформи тільки розпочалися напередодні війни. У свою чергу, без системних змін впровадження аутсорсингу в лікарнях було практично нереальним.

Як на мене, ця тенденція буде тільки посилюватися в найближчі роки, оскільки використання аутсорсингу дозволяє не тільки більш ефективно управляти лікарнею, а й впроваджувати сучасні технології та європейські стандарти, що має величезне значення для підвищення якості охорони здоров'я в Україні.

Модель аутсорсингу у закладах охорони здоров'я виявилася успішною у високорозвинених країнах, оскільки, як я вже згадувала, вона дає можливість зосередитися на основній діяльності, тобто на лікуванні пацієнтів, тоді як допоміжні завдання, такі як прибирання, ІТ, бухгалтерія чи управління інфраструктурою, передаються зовнішнім спеціалізованим провайдерам, що дозволяє використовувати їхні ресурси без необхідності вкладати кошти в розвиток власних компетенцій та інфраструктури. Аутсорсинг також забезпечує гнучкість у пристосуванні обсягу послуг до ваших поточних потреб. Залежно від ситуації на ринку, відносно легко збільшити або зменшити масштаби співпраці із зовнішніми провайдерами, що є складнішим завданням у випадку з власним персоналом.

Аутсорсингові компанії часто мають оптимізовані процеси і здатні виконувати завдання більш ефективно. Для клініки на аутсорсингу це означає вищу якість послуг і швидше виконання завдань.

Для закладів охорони здоров'я важливим аспектом є також мінімізація санітарних ризиків. Постачальники клінінгових послуг або послуг з організації харчування для лікарень зазвичай мають системи контролю якості та суворі процедури для мінімізації операційних загроз.

Слід визнати, що в Україні - через відсутність усталеної практики - все ще існують проблеми тлумачення законодавства в контексті того, чи може працівник зовнішньої компанії, наприклад, прибирати приміщення зі спеціальним режимом, такі як операційні, чи це обов'язково повинен робити персонал лікарні. Наразі лікувальні заклади не готові відокремити повний обсяг робіт з прибирання, хоча це є стандартом для більшості європейських країн.

У Польщі, наприклад, спеціалізовані постачальники навіть надають лікарням послуги з безпосереднього догляду за пацієнтами, які в Україні покладені на медичних сестер.

Підсумовуючи, можна сказати, що аутсорсинг послуг стає невід'ємною частиною сучасного управління медичними закладами, створюючи при цьому новий сегмент на українському ринку.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи