Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.12.2023 18:08

Німецький слід

Керівний директор, очільниця департаменту міжнародних операцій Impel Group, генеральний директор Impel Ukraine

Польсько-німецькі економічні відносини та їхній вплив на польський ринок – натхнення для України будувати добрі відносини зі своїми адекватними сусідами

У червні 1991 року Польща та Німеччина підписали Договір про добросусідство і дружбу, який поклав початок розвитку нових взаємовигідних економічних взаємин.

За 30 років Німеччина стала найбільшим іноземним інвестором у Польщі. Згідно з даними Польсько-німецької промислово-торговельної палати AHK, майже 6 000 німецьких компаній інвестували в Польщу 209,5 млрд злотих, створивши півмільйона робочих місць. На німецькі інвестиції припадає 25% від усіх компаній з іноземним капіталом, які працюють у нашій країні.

Варто підкреслити, що стабільні ділові зв'язки, які розвивалися протягом багатьох років, продемонстрували велику стійкість до політичних змін, що відбувалися в кожній з країн протягом цього періоду.

Початкова співпраця в основному базувалася на прямих інвестиціях та будівництві німецькими інвесторами виробничих потужностей у Польщі, з сильним домінуванням в автомобільному секторі. Це було пов'язано, головним чином, з нижчими витратами на заробітну плату та наявністю в Польщі кваліфікованих людських ресурсів.

Однак зараз спостерігається сильна тенденція до спільних проєктів з розробки та використання передових технологій, включаючи цифрові технології, екологічні та енергетичні проєкти або створення центрів обслуговування BPO, що знаменує собою перехід на вищий рівень ділового партнерства.

Окрім інвестицій, важливим елементом двосторонньої співпраці є торгівля. Німеччина, безсумнівно, є найважливішим ринком для Польщі: продажі через західний кордон становлять до 28% від загального обсягу експорту, а це 362 млрд злотих щорічно. Своєю чергою, Польща у 2022 році посідала 4-те місце в імпорті товарів з Німеччини з оборотом 432 мільярди злотих.

Цікаво, що німецький капітал був сконцентрований у ключових географічних точках, переважно на західному кордоні Польщі.

Таким чином, добрі відносини з сусідами створюють переваги для обох сторін і підтримують розвиток окремих країн. Чи піде Україна слідами Польщі? Очевидно, що те, хто є сусідом, також має велике значення. Ми не вибираємо сусідів. Кордони – це частина історії. Але ми можемо свідомо обирати, з яким сусідом ми хочемо будувати партнерські відносини, які будуть вигідні обом сторонам.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]