Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.06.2021 09:04

Стратегія озеленення. Як відновити згорілі ліси Луганщини

Ексголова Луганської ОДА та ВЦА

Озеленення бачу кластером. Це – підготовка фахівців, розробка технологій висадки лісу і переробки лісоматеріалів, селекційні дослідження, створення розплідників районованих сортів.

Торік Луганщина пережила серію страшних пожеж. Ми втратили людей. Серйозно постраждала екосистема, оскільки область позбулася значної частини лісів. За оцінками експертів, згоріло близько 30 тисяч гектарів.

В Луганской области третий день бушуют лесные пожары: погибло 5 человек  (ФОТО, ВИДЕО, ОНЛАЙН)

Це – серйозна втрата і загроза для регіону. Адже наше лісогосподарство відрізняється від інших територій. Тут – піщані ґрунти і ліси самі по собі майже не ростуть. Практично усі вони свого часу висаджені штучно. 70 років тому на їхньому місці був голий степ.

Степ повернеться, якщо найближчим часом не відновити втрачений зелений покрив. А це – загроза зміни клімату і спустошливих піщаних бур.

Працюємо над стратегією відновлення втрачених насаджень і в цілому – озеленення області. Створили робочу групу. За участі міжнародних експертів, зокрема з країн, що мають досвід протидії наслідкам пожеж. Щиро вдячні друзям з усієї України, які пропонують допомогу у висадці лісових ділянок.

А також – іноземним друзям. Недавно Луганщину відвідала Прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас. На КПВВ «Станиця Луганська» глава естонського уряду оголосила про наміри своєї країни допомогти області у реновації лісів після пожеж. Ідеться про фінансування на придбання близько 70 тисяч саджанців.

Розробляємо систему оптимального озеленення. Аби дерева не довелося пересаджувати щороку. Важливо запропонувати стратегічний план, із чітким зонуванням області. Визначимо території, на яких буде вирізаний згорілий ліс. Їх засадимо заново. Деякі ділянки, за оцінками екологів, здатні до самовідновлення. Загалом на відродження згорілого лісу знадобиться до 20 років.

Важливо передбачити можливості для переробки втраченого лісу. Позначимо місця, де доцільно встановити лінії з виробництва пелет. Будемо ними опалювати котельні шкіл, дитячих садків, бюджетних організацій.

Тему озеленення бачу обласним кластером, що включає кілька ключових напрямків. Це – підготовка фахівців, зокрема навчання студентів, розробка технологій висадки лісу і переробки лісоматеріалів, селекційні дослідження, створення розплідників для вирощування районованих сортів.

Найважливіше завдання – максимально ефективно протидіяти лісовим пожежам. У найближчі роки необхідно відновити основні масиви і запустити стратегію озеленення області.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]