Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.10.2022 12:54

Чи потрібно інвестувати у кастомну розробку ERP: плюси та мінуси

Засновник та керівник IT-компанії WEZOM

Чому деякі компанії відмовляються від готового софту і воліють “винаходити велосипед”?

Рано чи пізно будь-яка сильна виробнича або логістична компанія приходить до необхідності великої диджиталізації: об’єднання баз даних, побудови єдиного робочого середовища, цифровізації документообігу та обліку, моніторингу процесів в реальному часі. 

Найбільш комплексним інструментом для такого переходу наразі є системи управління ресурсами підприємства. Це величезні IT-екосистеми, що здатні охопити геть усі аспекти життя бізнесу: від розробки продукту та планування виробництва, до HR та управління ланцюжками постачання. Кінцева мета такої платформи - інтеграція зусиль сотень або тисяч людей в єдиний механізм, ухвалення якісних рішень на основі своєчасних та вірних даних. 

Сьогодні на ринку існує безліч подібних готових рішень від Oracle, Microsoft, SAP та багатьох інших гігантів індустрії. І в цих компаній безліч клієнтів, для багатьох бізнесів готова платформа - це найкраще рішення. Але водночас чимало й тих, хто обирає цілком інший шлях, інвестує у власний софт. 

Давайте подумаємо, чому деякі компанії воліють “винаходити велосипед”. В чому плюси та мінуси такого підходу?

Плюси розробки власної ERP-системи

Отже, готові системи та рішення задовольняють далеко не усіх, адже кейс кожної компанії унікальний. Кастомну розробку обирають з огляду на такі плюси:

Повний контроль над продуктом

Користування готовою платформою може бути зручним, однак так бізнес потрапляє у залежність від чужих технологій. Це несе певні ризики: постачальник софту cам вирішує, на чому будуть фокусуватись оновлення. Він може в будь-який момент змінити умови користування продуктом, або цілком піти з ринку, залишивши свого партнера на самоті. Клієнт зазвичай не має повної упевненості в тому, що постачальник хмарного сервісу може належним чином захистити його дані. 

Водночас розробка власного софту знімає такі проблеми: ви одноосібно контролюєте свій продукт та розвиваєте його так, як це потрібно саме вам. Ви самі дбаєте про безпеку своїх даних і визначаєте пріоритети його розвитку. 

Повна відповідність операційній діяльності

Рішення “для усіх” можуть не відповідати вимогам окремого бізнесу, або відповідати їм лише частково. Водночас такі рішення можуть пакетом продавати “зайвий” функціонал. Втім, за нього в підсумку доведеться заплатити. Та найгіршими можна вважати випадки, коли компанії доводиться підлаштовувати свої практики під новий софт, без істотного результату, або навіть з втратою ефективності. . 

Кастомне рішення пропонує протилежний підхід - софт буде створюватись та підлаштовуватись під процеси компанії замовника. Власник софту може отримувати фідбек від свого персоналу на місцях та будувати систему так, аби вона максимально сприяла операційній ефективності.

Гнучкість

Ми живемо у часи великої невизначеності, тож бізнес має бути готовий буквально до усього. Однак комерційні ERP-рішення націлені на охоплення максимальної бази користувачів, а не на готовність до швидких змін. У найкращому випадку вони пропонують певну модульність, але швидкість оновлення та цикл прийняття рішень у великих постачальників софту все одно залишає бажати кращого.

На противагу цьому, власний софт можна модифікувати “на льоту”. Тут не буде бюрократії та обговорень доцільності оновлень. Все залежить від того, наскільки швидко технічна команда власника софту або партнери-аутсорсери можуть реалізувати необхідні зміни. 

Зручне масштабування

Коли ви впроваджуєте велику комерційну ERP, то зазвичай йдеться про тривалий і масштабний проект, який до того ж розвивається за правилами постачальника софту. Часто мова йде про роки роботи та великі інвестиції, і не факт, що ці витрати врешті матимуть бажаний результат.

З кастомною розробкою ви самі визначаєте темпи й масштаби впровадження системи. Зовсім не обов’язково стартувати масштабно - можна почати з розробки невеликого MVP та розвинути його до повноцінного продукту, а потім і підключити до нього нові модулі. 

Право власності на софт

Ліцензія на софт буде належати тому, хто замовив розробку. Як мінімум, власнику софту більше не треба покладатися на чужі технології та платити за них. Він може робити зі своєю ERP будь-що та розвивати в будь-якому напрямку. Та це не усі перспективи. 

Йдеться також і про можливість самому стати постачальником софту. Наприклад, відкрити до нього доступ іншим компаніям та партнерам за передплатою, в рамках моделі SaaS. У світовій та українській практиці є безліч прикладів того, як логістичні оператори або ритейлери запустили таким чином новий бізнес і фактично перетворились на IT-компанії. 

Мінуси кастомної розробки

Індивідуальна розробка підійде не усім. Варто пам’ятати про фактори та ризики, які можуть нашкодити ефективності запровадження унікальної платформи.

Проблема “надмірної кастомізації"

Іноді компанії настільки захоплюються додаванням нових фіч, що її платформа стає надто складною і технічно заплутаною. В певних випадках це може “вбити” продукт, адже він стає незручним і складним у підтримці. Аж до того, що дешевше буде розробити новий з нуля. 

Аби цього не сталося, власнику платформи слід чітко слідкувати за концепцією проекту, а технічній команді розробки - розумно вибудовувати його архітектуру. Варто уникати спокуси безконтрольного додавання нових фіч. Кожна функція, кожний модуль мають бути на своєму місці. Масштабування та еволюція системи мають бути плановими і відповідати довгостроковій стратегії розвитку бізнесу.

Ризик відстати від трендів

Постачальники софту уважно слідкують за розвитком індустрії, прагнуть додавати у свої продукти актуальний функціонал і нові технології. Попри всі обмеження, вони завжди пропонують більш-менш актуальну платформу, що відповідає вимогам ринку.

Водночас деякі компанії з власним кастомним софтом “розслабляються”, коли отримують від нього все необхідне для комфортної роботи. Фактично компанії втрачають цікавість до розвитку проекту, і в довгостроковій перспективі це перетворюється на проблему. Адже софт морально застаріває та відстає від трендів ринку, а компанія, що звикла покладатися на legacy-рішення, починає відставати від більш “голодних” конкурентів. 

Підтримувати платформу доведеться самостійно

З великою силою приходить велика відповідальність. Поруч з можливістю самостійно розвивати власний софт у будь-якому напрямку, власнику доводиться витрачати значні ресурси на підтримку системи. Це витрати і на технічну інфраструктуру, і на команду фахівців.

Частково ця проблема вирішується через партнерство з компанією-аутсорсером. Однак навіть у такому випадку власнику софту потрібно буде приділяти час та увагу стратегічному менеджменту своєї ERP.

Фінансове питання

На ринку вкорінилася думка, що кастомна розробка вимагає значно більше грошей і часу, ніж запуск готової системи. Але як показала практика, це далеко не завжди так. Якщо йдеться про велику компанію з десятками підрозділів та сотнями співробітників, то впровадження чужого софту може розтягнутись на роки та вимагати інвестицій у сотні тисяч доларів. Цей час і кошти цілком можна було б вкласти у розробку власної системи.

В довгостроковій перспективі індивідуальна розробка безумовно може бути вигідною. В деяких кейсах створення власної системи повністю окупається всього за 2-3 роки, просто шляхом скасування абонплати за використання чужого софту. При тому, що вартість абонплати поступово підвищується. 

В цілому, кожен кейс диджиталізації бізнесу унікальний та вимагає окремого аналізу. Найкращим помічником тут завжди буде калькулятор та досвідчені бізнес-аналітики. В ідеалі, вже на старті проекту компанія має чітко розуміти, скільки коштуватиме проект, скільки він дозволить заощадити, і в які строки окупиться. 

Висновок

Врешті-решт, найкращий спосіб зробити вибір на користь кастомної розробки чи готового рішення - почати з предметного аналізу вашого бізнесу. Адже мова врешті-решт йде не про софт як такий, а про вдосконалення операційної діяльності бізнесу через ті чи інші інструменти. 

Аби розуміти, що спрацює найкраще саме у вашому випадку - чітко опишіть ваші бізнес-процеси, визначте свої довгострокові цілі. Тоді можна буде вивчити ринок доступних ERP-рішень, та зрозуміти, чи відповідають вони вашим цілям та вимогам. Чи будуть вони ефективними у вашому випадку? Чи дають перспективи для масштабування та розвитку? Чи буде їх використання фінансово доцільним? 

Якщо хоч на одне питання довелось відповісти “ні”, то варто серйозно розглянути можливості індивідуальної розробки ERP. Щонайменше - обговорити перспективи такого проекту з власним IT-підрозділом, незалежними експертами або сильною IT-командою, що має досвід в індустрії. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]