Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.12.2015 11:33

Вибори до райрад визначальні для місцевого самоврядування Києва

Український підприємець-ресторатор

Розмови про те, що Києву зовсім не потрібні райради, вибори до яких заплановані на 27 березня 2016 р., – це спроба цілеспрямовано перешкодити розвитку місцевого самоврядування у столиці.

Розмови про те, що Києву зовсім не потрібні райради, вибори до яких заплановані на 27 березня 2016 р., – це спроба цілеспрямовано перешкодити розвитку місцевого самоврядування у столиці.

В умовах децентралізації, яка має на меті розширення повноважень місцевої влади, відновлення місцевих рад стане логічним кроком після місцевих виборів, які пройшли у жовтні 2015 р. вже за новим законом. Тому саме задля децентралізації повинні відбутися і вибори до райрад столиці.

Одним з аргументів, який наводять ініціатори скасування виборів до райрад – це їх обмежені повноваження. Тобто, відновлення функціонування райрад не вплине на місцеве самоврядування. Інший аргумент – додаткові фінансові витрати на проведення виборів, і, як наслідок -  щорічне утримання 10 райрад за рахунок міськбюджету.

Такі аргументи є поверхневими і суперечать суті місцевого самоврядування і більше схожі на маніпулювання громадською думкою. Окремі політичні сили звертаються до них, оскільки не хочуть перерозподіляти владні повноваження, прагнучи зберегти їх на центральному рівні. Саме до цього, до речі, прагнув режим Януковича, коли ліквідував райради.

Як свідчить досвід країн Євросоюзу, райради відіграють важливу роль у процесі розвитку місцевого самоврядування. Вони діють, зокрема, у Варшаві,  чий приклад Україна взяла за зразок для проведення реформи децентралізації. Важливо, що у столиці Польщі  райради мають достатньо повноважень для вирішення проблем свого району, в той час, як міська рада вирішує питання стратегічного характеру. Більше того, відновлення райрад у Києві відповідає Європейській Хартії місцевого самоврядування.

До проведення виборів необхідно зробити ще кілька важливих змін. Щоб відновити реальне місцеве самоврядування часів Магдебурзького права в столиці, треба розширити повноваження райрад.  І політичні, й економічні. Це і є децентралізація.

Запорукою успіху діяльності цих органів стануть розширені повноваження та свій бюджет. Що стосується першого пункту, то у Верховній Раді вже зареєстрований відповідний спільний проект парламентської фракції «Об’єднання «Самопомочі» та нашої фракції у Київраді про внесення змін до Закону України «Про столицю України - місто-герой Київ» щодо системи місцевого самоврядування у місті Києві. Важливо, щоб його прийняли до того, як стартує передвиборча кампанія. Тобто, до 5 лютого 2016 року. Таким чином, на законодавчому рівні будуть розподілені повноваження між Київською міською радою та районними радами.

Чому це треба зробити до виборів? Відповідь проста: щоб після обрання депутатського складу райрад це не стало предметом політичних торгів. Партії, отримавши або не отримавши певну кількість своїх представників у райрадах, почнуть торгуватися: одні захочуть розширити повноваження, інші - навпаки. Щоб цього уникнути, закон варто вже ввести в дію на початку 2016 року. Фракція «Самопомочі» в Київраді розробила відповідні зміни до рішення «Про управління районами міста Києва», яким ми пропонуємо розширити повноваження райрад.

Окремо варто відзначити роль ЦВК. Перші вибори депутатів районних у місті Києві рад законно призначені Київською міською радою. Пройдуть вони згідно Закону «Про місцеві вибори» від 14 липня 2015 р. Зокрема, Центральна виборча комісія відповідно до приписів, встановленими 1 і 2 абз. частини сьомої статті 15 Закону, повинна оголосити про початок виборчого процесу перших виборів депутатів місцевих рад не пізніше, ніж за 5 днів до дня початку виборчого процесу місцевих виборів. Виборчий процес розпочнеться за 50 днів, тобто з 5 лютого 2016 року.

Хочу підкреслити, що поява райрад з розширеними повноваженнями сприятиме ефективному вирішенню проблем на місцях. До того ж, кияни зможуть не тільки швидше вирішувати свої проблеми, але й активніше контролюватимуть роботу депутатів. Тому в перспективі можна скоротити кількість депутатів Київради з 120 до 80 або 70. Навіщо стільки депутатів від кожного району в міськраді, якщо в районі є свої представники?

Скоротивши кількість депутатів Київради на користь райрад, можна зробити систему управління містом більш ефективною та гнучкою. Зникнуть можливості для корупційних оборудок. На рівні району під пильним контролем громадськості набагато складніше приховати, скільки і на що конкретно витрачено грошей. Чому всі дрібні питання повинні вирішувати Київрада та КМДА з її громіздким бюрократичним апаратом?

Зараз, у період прискореної політичної еволюції, вибори до райрад відкриють можливості для нових облич у політиці і дозволять втілити ідею політичного волонтерства. Київська Самопоміч, до речі, зараз активно розвиває організацію в місті та шукає таких волонтерів.

Головне не піти на поводу у тих, хто всіма силами намагається загальмувати місцеве самоврядування та мінімізувати вплив територіальних громад на розвиток міста. Вибори в київські райради мають відбутися, інакше всі декларації про сповідування європейських принципів та цінностей будуть знівельовані. Не можна говорити про Київ як про європейське місто, поки влада в ньому сконцентрована на рівні міськради та держадміністрації, поки районами керують лише призначені президентом, а не обрані киянами, люди. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]