Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.03.2024 11:03

Як процеси відбудови впливають на ринок металу України

Комерційний директор Національної мережі металоцентрів VARTIS

Активізація ринку, яку ми сьогодні бачимо, передусім, пов’язана з відбудовою.

Ріст попиту на квадратні метри провокує ріст попиту на металопрокат. І навпаки, коли квадратні метри на Київщині у 2022 році були зовсім непопулярною покупкою, продажі металотрейдингових компаній теж падали.

Як змінилися об’єми ринку чорного металопрокату 

Після істотного падіння за підсумками 2022 року попит на металопродукцію в Україні торік відновився й істотно зріс. Ємність внутрішнього ринку споживання чорного металопрокату у 2023 році зросла на 44% р./р. – до 2,7 млн тонн. Показник обсягу ринку у 2022 році становив майже 2 млн тонн. А це на 55% менше, ніж у 2021 році, до повномасштабного вторгнення росіян. 

Щодо 2024 року, то  ми очікуємо зростання попиту, і відповідно, ємності ринку, на 10-15% мінімум. 

Це зростання передусім пов’язане з відбудовою, активацією держпроєктів – відновлення різної інфраструктури, зокрема мостів, спорудження енергоукриттів. На чинниках росту ринку металопрокату та будівництва зупинимося далі. 

Який відсоток ринку металопрокату належить будівництву 

Щодо того, скільки сьогодні металопрокату споживає будівництво, то ми з колегами говоримо - близько 23% ринку. Це майже чверть ринку сьогодні. 

До воєнного стану будівельна галузь займала перше місце у структурі галузей. 

Відсоток будівництва у споживанні металопрокату буде збільшуватися з масштабуванням процесу відбудови. 

Зміна попиту на арматуру - маркер будівництва 

Арматура - це такий собі маркер, який показує рівень запуску процесів будівництва.  Це продукт, який постійно є в наявності, який досі виготовляються українськими виробниками і по ньому ми можемо показати, дійсно, відновлення ринку будівництва сьогодні. 

Так, ємність внутрішнього ринку арматури у 2021 році досягла позначки у 1 млн тонн. У 2022 році - впала до 300 тис. тонн. Пожвавлення вже було видно у 2023 році - ріст сягнув до 600 тис. тонн. Ринок арматури росте і далі. Цьому, повторюся, сприяють переважно проєкти відбудови інфраструктури. 

Відбудова є драйвером ринку металопрокату і будівництва вже зараз

І ми це бачимо по цифрах ємності ринку арматури, по збільшенню відсотка продажів для галузі будівництва. 

Основні фактори, що впливають на зростання споживання металопрокату:

- Державні інфраструктурні проєкти (реконструкція мостів та доріг).

- Будівництво захисту електростанцій.

- Будівництво фортифікаційних споруд та облаштування ліній оборони.

- Реконструкція та забудова житлових масивів: програма державної підтримки «єОселя».

- Закордонне спонсорування проєктів відновлення.

Активізація ринку, яку ми сьогодні бачимо передусім пов’язана з відбудовою. 

Вже втілені такі проєкти, як, наприклад, підземна школа в Харкові – один із прикладів великого держзамовлення, що зі свого боку призводить до збільшення споживання металопрокату. Однак цього не сталося б і без фінансової допомоги міжнародних партнерів. У разі подальшої фінансової підтримки України, тенденція зростання споживання зберігатиметься й надалі. 

Яких тенденцій нам очікувати на ринку після настання великої Відбудови? 

Через запуск процесів виробництва металу в Україні і поступове нарощування потужностей заводів може настати дефіцит на певні види металопрокату, які не виготовляються у нашій країні. Дефіцит компенсується імпортованим товаром, але  - за більшою ціною. 

Можливий прихід на український ринок європейських компаній поряд з закордонним капіталом. Це встановить нові правила на ринку, збільшить конкуренцію. Може збільшитися частка імпорту металопрокату. 

Підвищаться ціни поряд з ростом попиту. Бум на ринку будівництва спровокує негайний ріст цін на металопрокат на внутрішньому ринку. Відразу зросте ціна квадратних метрів.

Замовлення на металопрокат будуть укрупнені, роздрібний сегмент у продажах металовиробничих та металотрейдингових компаній значно зменшиться. 

Водночас значно зросте к-сть робочих місць саме для представників робітничих професій. Через дефіцит таких робітників і їх затребуваність зростуть заробітні плати для таких працівників.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]