Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.04.2023 11:03

Чи можна не подавати податкову звітність під час воєнного стану?

Адвокат, директор Derchuk & DWP Law Firm

В яких випадках підприємці можуть не подавати звітність — поради від адвоката

Отримав від клієнта запитання на консультації: «До початку воєнного стану подавали податкову звітність як звичайно. Як краще зараз подавати звітність: у звичайні строки чи після закінчення воєнного стану? Що робити, якщо все ще не подали звіт за 2021 рік?»

Я рекомендую подавати звітність, як звичайно, у звичайні строки. Так, зараз підприємці отримали певні послаблення: для них не настає відповідальність за несвоєчасну подачу звітності.

Однак, на мій погляд, ви маєте навести дійсно форс-мажорні обставини, що завадили вам вчасно подати звітність. Про це у своєму листі № 2024/02.0-7.1 від 28.02.2022 року висловилася Торгово-промислова палата України щодо засвідчення форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) внаслідок російської агресії.

Так, у вас дійсно може не бути змоги подати звітність через об'єктивні обставини, зокрема:

— первинна документація знищена та була доступна лише в паперовому вигляді;

— ви не маєте доступу до первинки фізично (бо, наприклад, підприємство перебуває на тимчасово окупованій території);

— ви знаходитеся на території, де ведуться бойові дії.

Однак, вам потрібно буде зібрати докази, щоб підтвердити кожну з обставин, яку ви вважаєте форс-мажорною та яка завадила вам подати звітність вчасно.

Особливо варто напружитися підприємцям, які тимчасово не могли нормально працювати, вести документообіг, платити податки, а вже зараз повернулися до більш-менш звичного режиму. Головна причина: з 1 липня 2023 року влада планує відновити всі податки, штрафи й податкові перевірки, які були призупинені на час дії воєнного стану. Такий законопроєкт № 8401 уже лежить на розгляді у Верховній Раді України.

Тож раджу подавати звітність, як звичайно, якщо у вас є об'єктивна можливість зробити це, поки податкова не завітає до вас у гості. Але це буде вже зовсім інша історія.

Якщо ж такої об'єктивної змоги подати звітність зараз у вас немає, доведеться дочекатися реальної можливості, щоб уникнути санкцій від податкової.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]