Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.06.2020 10:23

Рекламна стратегія у передвиборчих кампаніях: отримати більше, витратити менше

Менеджер з комунікацій

Об’єднавши в рекламній стратегії знання про аудиторію, вузькі меседжі, різноманітні продукти і майданчики, можна досягти максимальної ефективності як з точки зору залучення прихильників, так і бюджету

“Я хочу, щоб всі побачили мій передвиборчий ролик в інтернеті. Скільки грошей на це треба?”. Часто клієнти ставлять саме таке питання. Воно дуже правильне з точки зору простих людських бажань і потреб: ось продукт, ось гроші – зробіть з цим щось. Можна піти простим шляхом “all in”: поставити всі гроші на показ одного опорного продукту з одним меседжем всім. Але так реклама перетвориться на звичайний інтерактивний біл-борд, повз який люди проходять щодня, але більшість навіть не помічає його. Охоплення, як і бюджет, буде колосальним, але результативність – мінімальною.

Якщо ви хочете витратити гроші на диджитал-рекламу з максимальною ефективністю, якщо ви хочете, щоб ваш меседж почула і побачила саме ваша аудиторія, питання має стояти інакше: “Я хочу донести своє повідомлення релевантно до інтересів кожного. Як це зробити?”. І тоді робота над рекламною кампанією розпочнеться із формування рекламної стратегії.

Стратегія ефективності

Ми в агенції RMA завжди радимо своїм клієнтам розпочинати рекламну кампанію з напрацювання рекламної стратегії. Найкраще, якщо вона буде частиною загальної комунікаційної та креативної стратегії. Системний підхід дозволить бути вчасним, зрозумілим і доречним для кожного реципієнта, а вся кампанія буде підкорена одному стилю та ідеї.

Перш за все, важливо вивчити свою цільову аудиторію. Розпорошуючись на всіх, ви отримаєте багато холостих вистрілів, які тільки спустошать ваш бюджет та посилять обурення людей, які не підтримують ваші програмні меседжі. Тому важливо знати, ким є ваша цільова аудиторія: її вік, освіту, стать, зацікавлення, поведінку в інтернеті тощо. На основі цих даних можна сформувати вузькі групи, на які таргетувати вузькі меседжі.

Поширення окремих меседжів на різні вузькі цільові аудиторії зветься мікротаргетингом. За його допомогою можна доносити свої думки прицільно саме до тих людей, які найкраще їх сприймуть. Тобто звузити думку “Я зроблю місто комфортним для всіх” для різних груп та персоналізувати її. Пенсіонери почують про комфортний для них транспорт, молоді сім’ї – про будівництво нового дешевого житла, студенти – про кар’єрні можливості для молоді тощо. Отже, мета мікротаргетингу – привернути увагу кожного, донести саме ту думку, яку хоче почути виборець, та сформувати образ кандидата, який піклується саме про нього.

Не менш важливе планування: як часто людина має бачити меседж, на яких сайтах, у якому форматі. За досвідом агенції RMA, для того, щоб людина помітила та запам’ятала одне рекламне оголошення, вона має побачити його мінімум 3 рази. Але під час інтенсивних виборчих кампаній ефективно з точку зору електорального впливу буде запускати близько 10 рекламних оголошень на день. Важливо, щоб повідомлення не приїлося, а значить – краще давати його у різних форматах: відео, банер, картинка.

Знання про цільову аудиторію також допоможе продумати найбільш ефективні рекламні канали. У яких соцмережах найчастіше буває ваш електорат? Чи любить дивитися відео і на яку тему? Чи користується месенджерами? Чи часто читає новини? Чи грає в мобільні ігри? Відповіді на ці питання дозволять задіяти найбільш ефективні для конкретної аудиторії рекламні майданчики.

Стратегія заощадження

Точковий підхід до реклами не просто зробить вашу кампанію ефективною, але й значно здешевить її. Уявіть, що ви кричите своє повідомлення серед площі, сподіваючись, що хтось його почує, але ваш електорат зараз може бути геть в іншому місці. Так виглядає реклама з широким таргетингом. А тепер уявіть, що ви підходите до кожної людини, маючи базове розуміння її біографії, та говорите особисто на важливу для неї тему. Так виглядає реклама, побудована на стратегії мікротаргетингу. У цьому випадку ваше слово має цінність, бо ви знаєте до кого і навіщо звертаєтесь, а людина готова вас слухати. Отже, кожен витрачений долар приносить результат. 

Але для максимальної ефективності важливо зберігати гнучкість рекламної кампанії. Час від часу треба перевіряти реакції користувачів на повідомлення і коригувати меседжі та їх візуальне оформлення відповідно до них. Деякі продукти і гасла в них можуть спрацьовувати краще, деякі гірше, адже комунікації – це пластичний процес. Тому професійні агенції роблять частиною стратегії адаптацію рекламних повідомлень протягом всієї кампанії.

Об’єднавши в рекламній стратегії знання про аудиторію, вузькі меседжі, різноманітні продукти і майданчики, можна досягти максимальної ефективності як з точки зору залучення прихильників, так і бюджету.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]