Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.07.2019 15:16

Як стратегічні комунікації врятують бізнес у період перерозподілення капіталів

Менеджер з комунікацій

Зміна влади завжди запускає виток перерозподілення капіталів. Зараз в Україні почалась чергова затяжна неминуча гра у шахи влади з великим бізнесом, де політики явно мають декілька ферзів у рукаві.

Як мінімум зрівняти сили компаніям допоможуть готовність до кризи, заздалегідь прописані комунікаційні стратегії та антикризові алгоритми. Будувати свій комунікаційний щит варто починати вже зараз, не чекаючи коли до вас без стуку увірвуться люди в бронежилетах. Грім може й не грянути, але парасолька має бути напоготові.

З чого почати.

Знайдіть спеціаліста з антикризових комунікацій

Ваш прес-секретар – не антикризовий менеджер. Навіть якщо він дуже розумний. Навіть якщо ви платите йому вдвічі більше, ніж варто було б. Навіть якщо він на зв’язку 24/7. Просто прийміть це як факт: ваш прес-секретар не виведе вас із кризи самотужки.

Його функціонал – інформувати світ про те, що відбувається у компанії, максимально оперативно, позитивно і з найбільшим охопленням. У цьому він профі. Ці навички будуть незамінні під час планування та реалізації антикризових стратегій. Але він не накреслить мапу поля інформаційного бою, не прорахує розстановку сил супротивника, не зможе спрогнозувати, як рухатимуться війська та яку зброю вони застосовуватимуть. Під час нападу він не підкаже, чи заряджати кулемети, чи розчохляти базуку, чи взагалі краще відступити, щоб потім зайти з іншого боку.

Із цим впорається лише антикризовий менеджер. Важливо знайти людину, яка має стратегічне мислення в комунікаціях і якій ви будете готові розкрити всі паролі-явки та віддати важелі керування в інформаційній війні. Довіра – це базис ефективної взаємодії бізнеса і антикризового менеджера. Це 50% вашої перемоги.

Пропишіть протоколи 

Протидія інформаційним атакам – це не стільки про креатив, скільки про злагоджену механіку. Чим більш чітко у вас будуть прописані протоколи поведінки, тим ефективніше та оперативніше ви зможете взаємодіяти із зовнішнім світом.

Алгоритми мають передбачати відповіді на питання: як працювати з інформацією, з ким і якими каналами комунікувати, якими меседжами оперувати. Залежно від ситуації, важливо обрати правильну стратегію інформаційної протидії та якнайшвидше запустити її реалізацію.

Має бути напоготові “говоряча голова”, яка озвучуватиме ваші меседжі. Персоналізовані новини сприймаються як більш достовірні. Заява прес-секретаря – це не персоналізація. Цього достатньо для першої, оперативної новини. Подальші меседжі мають іти від менеджменту.

До речі, заздалегідь призначте крайнього”, якого в кризовій ситуації можна буде кинути на розтерзання, перекласти на нього відповідальність: звинуватити, покарати, звільнити.

Але найперше питання: чи реагувати взагалі. Не всі реакції однаково корисні. У рідкісних ситуаціях бездіяльність – це також дія. Коли антикризовий менеджер відчуває, що певний скандал не набере розголосу і зійде нанівець вже наступного дня, якщо не підкидати дрова у багаття, то краще перечекати у тиші, без прямих заяв і коментарів. Тим часом підготувати позитивні повідомлення, відсторонені від теми скандалу. Вони змістять фокус у потрібне вам русло та повернуть вас в інформаційне поле з позитивними меседжами.

Завжди залишайтесь видимими

Успішна комунікація – це комунікація першого слова. Що б не відбувалося у компанії, світ має дізнатися про це від вас. Обшукують силовики – одразу видайте коротке повідомлення з прицілом на ключові інформаційні агентства. А далі розширюйте інформацію, посилюйте її фактами власних перемог та значимості для міста/регіону/країни.

Ці факти беріть з попередніх повідомлень, які ви неодмінно маєте систематично створювати – це основа вашої комунікаційної стратегії. За допомоги правильних меседжів та каналів комунікації компанія повинна глибоко укорінити в інформаційному полі імідж відкритості, прозорості та значущості, аби, якщо гряне криза, оперувати цими фактами. А люди самі сказали: «Такий хороший важливий для країни бізнес знищують!» - і стали на ваш бік. Можна бути впевненим у своїй геніальності, у якості своїх продуктів чи послуг. Але поки ви не розкажете про це світу, вважайте, що ваша компанія не існує.

Будьте ньюзмейкерами. Постійно підкидайте ЗМІ позитивні новини про вас. І якщо над вами зависне Дамоклів меч, ви вже матимете міцний інформаційний ґрунт під ногами. Додайте сюди ваш щит з антикризових алгоритмів і стратегій – і ви вже на 2 кроки попереду кризи.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]