Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
31.08.2023 09:00

Естонія крипто-рай, який вже не повернути

Помічник юриста Alstellar Law Firm

В умовах стрімкого розвитку крипто-валют та блокчейн-технологій, країни по всьому світу уважно розглядають можливості інтеграції нових фінансових рішень у свої правові та економічні системи

У цьому контексті, Естонія виділялася як одна з найбільш розвинених країн, що надавали сприятливе оточення для реєстрації та операційної діяльності крипто-валютних компаній. Так було до березня 2022 року. 

Естонія: Цифрова нація, яка більше немає крипто-валютної перспективи 

Естонія давно отримала репутацію цифрової нації, підкоривши безліч технологічних вершин. Впровадження електронного громадянства, електронного уряду та електронних послуг є лише малою частиною її інноваційної спадщини. У 2014 році Естонія першою в Європі офіційно визнала крипто-валюти засобом платежу та почала активно залучати крипто-валютні компанії. 

Вимоги до таких компаній були мінімальними, засновниками компаній могли бути не резиденти, статутній капітал не повинен був перевищувати 12 000 евро, що для такого перспективного бізнесу було мізерним. Директором та АМЛ офіцером могла бути одна людина, обов’язково громадянин Естонії. Незважаючи на таку «умову» директор/АМЛ офіцер міг працювати у десятках компаній. З добре продуманим бізнес планом та АМЛ офіцером не було жодних проблем з отриманням ліцензії на ведення крипто-валютного бізнесу в Естонії. 

Все змінилося в 2022 році. 

16.02.2022 Парламент Естонії прийняв у другому читанні пакет законодавчих поправок до Закону про запобігання відмиванню коштів та фінансуванню тероризму. Нова редакція закону набула чинності 15 березня 2022 року, нижченаведені головні зміни: 

• статутний капітал повинен бути збільшений до 100 000 євро, якщо компанія надає послуги крипто-обміну та крипто-гаманця, або до 250 000 євро, якщо компанія надає послугу виконання крипто-транзакцій; 

• ексклюзивний директор (який має принаймні 2 роки досвіду роботи в крипто- чи фінансовій сфері та призначений не більше ніж у двох компаніях з крипто-ліцензією); 

• ексклюзивний співробітник AML (який призначається лише в одній крипто-ліцензійній компанії); 

• зобов'язання проводити щорічну перевірку діяльності товариства та призначати присяжного аудитора товариства; 

• зобов'язання подавати бізнес-план на два роки. 

Однією з основних змін, що вплинуло на крипто-бізнес в Естонії, стало розширення зобов'язань щодо запобігання відмиванню грошей та фінансуванню тероризму. Тепер крипто-валютні компанії в Естонії зобов'язані стежити за дотриманням усіх відповідних норм та застосовувати ефективні заходи для ідентифікації клієнтів, моніторингу транзакцій та виявлення підозрілих операцій. 

На практиці процес отримання ліцензії для крипто-валютних компаній став набагато суворішим. За словами наших естонських колег – «Регулятор,сьогодні, просто не дає працювати». 

Причиною вищезазначених змін стало те, що Естонія у 2014 році випередила всіх. Вона відкрила двері для тисяч підприємців, які хотіли займатися крипто-бізнесом в Європі. Лояльні умови для заснування таких компаній пізніше призвели до того, що велика їх кількість були створені виключно для шахрайства та відмивання коштів.

Тому поправки, які були прийняті 16.02.2022 року це просто досить жорстке реагування на ситуацію, що склалася з крипто-бізнесом в Естонії. 

Виявлений попит не залишив без уваги конкурентів і у перехопленні ініціативи щодо залучення крипто-інвесторів тепер змагаються Литва та Чехія. 

Литва: перспектива європейського крипто-валютного бізнесу 

В умовах швидкого технологічного розвитку крипто-валюти стали однією з найбільш дискусійних та перспективних тем у світовій економіці. Литва, країна зі сприятливим бізнес-кліматом та інноваційною екосистемою, приваблює підприємців із різних куточків світу, які бажають здійснити свій крипто-валютний бізнес. 

Суттєвими перевагами та відмінностями між Литвою та Естонією є наступні 3 фактори:

• Персонал. В Естонії з точки зору ліцензування обов’язковий як директор, так і співробітник AML, а в Литві ви повинні найняти тільки співробітника AML, директором може бути нерезидент, наприклад, один із власників;

• Офіс. На даний момент немає вимог щодо організації фізичного офісу в Литві;

• Статутний капітал повинен бути 125 тис. євро, але ви можете внести 25% (31250 євро). 

Для отримання ліцензії на надання послуг, пов'язаних з крипто-валютами, компанії повинні відповідати низці вимог, включаючи: 

• Фінансові вимоги: Компанії повинні мати достатній капітал задля забезпечення надійності та стабільності операцій. 

• Дотримання заходів щодо запобігання відмиванню грошей та фінансуванню тероризму: Компанії зобов'язані розробляти та впроваджувати заходи для боротьби з потенційними ризиками. 

• Досвідченість та компетентність: Керівники та ключові особи компанії повинні мати достатній досвід та знання в галузі крипто-валют та блокчейн. 

• Системи управління ризиками: Підприємства повинні мати ефективні системи управління ризиками. 

Далі пішла Чехія, законодавство якої  наразі взагалі не висуває вимог до капіталу та резидентства посадових осіб крипто-валютної компанії. 

Хто втримає ініціативу Естонія, Литва чи Чехія в час змін - залишається лише здогадуватись, але в будь-якому разі і внутрішній і зовнішній інвестор завжди орієнтується на інноваційне та сприятливе бізнес-середовище, дружнє та стабільне законодавство.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]