Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.04.2014 19:02

Обрані на З’їзді судді КС можуть зірвати вибори Президента 25 травня

Народний депутат України VII скликання (2012-2014)

Народні депутати звернулись до Голови Верховного Суду України Василя Онопенка з проханням перенести З’їзд суддів України, призначений на 7 квітня, на пізнішу дату через порушення процедури обрання делегатів З’їзду.

Народні депутати звернулись до Голови Верховного Суду України Василя Онопенка з проханням перенести З’їзд суддів України, призначений на 7 квітня, на пізнішу дату через порушення процедури обрання делегатів З’їзду.Підписанти наголошують, що на З’їзд обрані в абсолютній більшості делегати від загальних судів, що займають адміністративні посади, та є ставлениками Януковича та колишньої влади.

Радам суддів адміністративних, господарських та загальних судів було доручено організувати проведення відповідних зборів та конференцій для обрання делегатів на з’їзд. Слід зазначити, що Рада суддів адміністративних судів та Рада суддів господарських судів виконали доручення і обрали делегатів на З’їзд суддів. Водночас, Рада суддів загальних судів відверто саботувала цей процес. Справа в тому, що не зрозуміло на яких підставах Рада суддів загальних судів вирішила провести конференцію без попереднього висунення на неї кандидатів у делегати від зборів суддів місцевих та апеляційних судів та Вищого спеціалізованого суду України.

На формальних підставах було вирішено, що конференція суддів загальних судів має відбутися у складі, що був затверджений ще рішенням Ради суддів загальних судів від 26.12.2013 р. Але вказані делегати обиралися на конференцію, що мала зовсім інший порядок денний. Вказана конференція не відбулася, і, зрозуміло, що обраний на неї склад делегатів автоматично не може бути визнаний для участі в іншій конференції з іншим порядком денним.

Розуміючи неправомірність вказаних дій Ради суддів загальних судів, Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних та кримінальних справ 14 березня 2014 року провів збори суддів, на яких було обрано 6 кандидатів для участі у конференції суддів загальних судів, що мала відбутися 18 березня 2014 року. Однак, вказаним представникам Вищого спеціалізованого суду при прибутті 18 березня 2014 р. до місця проведення конференції було відмовлено в реєстрації і брати участь у конференції в якості делегатів за квотою Суду.

Вказана конференція, склад якої було сформовано неправомірно, 18.04.2014 р. обрала зі свого складу делегатів на З’їзд суддів України, в т.ч. і трьох представників від Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ з числа суддів, які були делеговані для участі в іншій конференції з іншим складом порядку денного.

Якщо З’їзд суддів починається з порушення процедури обрання делегатів, то, відповідно, слід очікувати від цих же делегатів подальших неправомірних дій та саботажу З’їзду. У результаті на З’їзд обрані в абсолютній більшості делегати від загальних судів, що займають адміністративні посади та є ставлениками Януковича та колишньої влади. Виникає небезпека зриву запланованого З’їзду та саботування прийняття важливих для всієї країни рішень, зокрема, обрання суддів Конституційного Суду. Як відомо до повноважень З’їзду суддів входить обрання шести членів Конституційного Суду України.

Не можна допустити, щоб КС знову став механізмом для реалізації чиїхось політичних рішень, аж до зриву президентських виборів. Неможливо, щоб судді КС сьогодні ухвалювали важливі для країни рішення під головування Юрія Бауліна, який у 2010-му році відмінив політреформу 2004-го року. І де гарантія, що новообрані у такий спосіб судді Конституційного Суду першою справою не розглянуть чиєсь подання про нелегітимність виборів 25 травня?
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]