Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.02.2014 14:13

"Верховна Рада може все…"

Народний депутат України VII скликання (2012-2014)

На сайті Верховної Ради досі незареєстрований (на момент написання блогу) Акт, що відновлює дію Конституції-2004. Однак саме Верховна Рада за приписом Конституції має від імені народу, що доручив їй здійснення відповідних повноважень, як єдиний орган закон

На сайті Верховної Ради досі незареєстрований (на момент написання блогу)  Акт, що відновлює дію Конституції-2004. Однак саме Верховна Рада за приписом Конституції має від імені народу, що доручив їй здійснення відповідних повноважень, як єдиний орган законодавчої влади, вирішувати всі питання, які стосуються дієвості положень Основного закону.

Отже, легітимність прийняття парламентом Акта, що відновлює дію Конституції України із змінами, внесеними Законом № 2222-IV від 8 грудня 2004 року випливає із загальних засад діяльності ВР.

Сама форма волевиявлення парламенту у формі саме окремого Акту має історичний характер і має розглядатись як виявлення через рішення ВР волі народу з метою розв’язання гострих загальнонаціональних протиріч в державі, що стосуються конституційного устрою та загрожують незалежності держави, її цілісності і потребують миттєвого розв’язання.

Дійсно, Конституцією та іншими законами не передбачено такої форми рішення ВРУ як Акт. Однак слід згадати, що Верховна Рада Української РСР оформила Акт незалежності України від 24 серпня 1991 року саме у формі постанови.

З аналізу норм Конституції та Регламенту ВРУ введення в дію такого Акту саме постановою ВРУ є логічним та випливає з повноважень Парламенту.

Статтею 92 Конституції визначено перелік суспільних відносин, що мають регулюватися виключно законами України. Питання, що розглядається вказаним проектом Акту не відноситься до жодного із зазначених в даній статті питань. Тому логічно, що вводити в дію вказаний Акт можливо іншим актом, що має нормативно-правовий характер. «Верховна Рада може все…»

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]