Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.08.2016 16:02

Скандинавська поразка Кремля

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

Фінляндія, яка традиційно дотримувалася політики нейтралітету, збирається укласти договір із США стосовно налагодження військової співпраці.

Геополітичні потуги Росії не проходять повз уваги її найближчих сусідів. Не так давно стало відомо, що Фінляндія, яка традиційно дотримувалася політики нейтралітету, збирається укласти договір із США стосовно налагодження військової співпраці. Відповідно, дана подія може кардинально змінити баланс сил у Скандинавському регіоні.

            Перш за все, варто розуміти, що такий перебіг подій є цілком закономірним, оскільки відображає прагнення Фінляндії гарантувати власну безпеку. Також він є логічним в контексті підписання Швецією у червні 2016 року аналогічного договору. Тому можна спостерігати поступове входження даних держав у сферу впливу США, яке, знову ж таки, не є чимось ірраціональним, оскільки Данія та Норвегія є повноцінними членами НАТО.

            Така ситуація викликає занепокоєння Кремля, оскільки укладання таких договорів, які не означають автоматичного вступу до альянсу, розцінюються ним як спроба США загрожувати його національній безпеці. Так, побоювання Росії не є безпідставними, але в появі такого роду зовнішньополітичних проблем винна вона сама. Лише варто згадати провокації Москви по відношенню до Стокгольму в жовтні 2014 (інцидент з підводним човном у територіальних водах) та у травні 2015 (порушення повітряного простору Швеції російськими бомбардувальниками Ту-22М). Також свою роль відіграли погрози Володимира Путіна в бік Фінляндії в разі вступу останньої до НАТО. Все це фактично й призвело до того, що Стокгольм та Хельсінкі почали збільшувати витрати на збройні сили.

            Таким чином, склалася парадоксальна ситуація. На даний момент як у Швеції, так і в Фінляндії при владі перебувають сили, які не є прихильниками вступу до НАТО. Але Кремль своїми діями спонукає уряди вище зазначених країн шукати нових гарантій власної безпеки. Укладання договорів про військову співпрацю із США, як вже зазначалося, не тягне за собою приєднання до НАТО, проте є чітким сигналом для Путіна стосовно того, що йому слід змінити свою риторику по відношенню до скандинавських країн.

            Але Росія не поспішає відмовлятися від політики генерування конфліктів і планує у вересні провести консультації з країнами Балтійського регіону щодо питань авіаційної безпеки. Але більшість з них просто відмовилися виконувати забаганку Путіна, особливо на фоні того, що не були запрошені Данія та Фінляндія. Тому Москва лише зайвий раз демонструє химерність та неадекватність своєї політики, яка і призводитиме до поступового перетворення всіх її сусідів на ворогів.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]