Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.08.2016 13:16

Внутрішня кадрова кухня російського президента

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

До цього призначення попередні рокіровки Путіна розглядалися виключно в контексті посилення силового блоку. Але зміна глави Адміністрації Президента вказала на те, що російський лідер переслідує зовсім інші мотиви.

Минулої п’ятниці президент РФ Володимир Путін здійснив ще одну гучну за останній час кадрову зміну – замість Сергія Іванова на посаду глави Адміністрації Президента було призначено маловідомого Антона Вайно. Зрозуміло, що така ротація стала неочікуваною, але вона є цілком закономірною і вписується в ряд перестановок, які почав проводити російський лідер ще з весни 2016.

До цього призначення попередні рокіровки Путіна розглядалися виключно в контексті посилення силового блоку (підпорядкування колишніх ФСКН і ФМС Міністерству внутрішніх справ та призначення на деякі ключові посади вихідців з КДБ/ФСБ). Але зміна глави Адміністрації Президента вказала на те, що російський лідер переслідує зовсім інші мотиви.

Загалом, якщо поглянути на кар’єрний ріст Антона Вайно, то можна одразу ж помітити, що він вже довгий час перебуває, так би мовити, «під рукою» в Путіна. Тобто своїм положенням новий глава АП зобов’язаний виключно російському лідеру. Якщо до уваги взяти й попередні кадрові зміни, то можна чітко прослідкувати те, що відбувається поступове призначення «клієнтів» – повністю залежних від Путіна людей. У такий спосіб президент прибирає старі й відносно самостійні політичні фігури, які або скомпрометували себе (Андрій Бельянінов), або працювали неефективно (Костянтин Ромодановський). Звісно ж, у будь-якому разі російський лідер, роблячи дані перестановки, посилює свою владу, розставляючи повністю лояльних до себе людей.

Особливо слід звернути увагу на те, що у вересні 2016 року в Росії відбудуться вибори до Державної Думи. Відповідно, зміна ряду губернаторів, повноважних представників президента та глави АП вказує на те, що Путін незадоволений станом підготовки до виборів. Тому кадрова ротація відображає прагнення підвищити ефективність приготувань.

Дані призначення, особливо вивищення Антона Вайно, також можуть вказувати на те, що Путін здійснює підготовку для свого наступництва. Звісно ж, це питання далекої перспективи, але новий глава АП є безперечним фаворитом російського лідера і до того ж входить в коло осіб, здатних впливати на його рішення.

Теги: Путін
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]