Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.04.2016 14:13

Народні депутати вирішили поскаржитися в New York Times

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

Ініціатива окремих членів Комітету з питань безпеки і оборони – це вкрай невдала ідея, яка лише підставить українського президента. Адже все це виглядає так, що замість реальної боротьби з корупцією, влада в Україні лише намагається всіляко заперечити очев

Члени Комітету ВР з питань національної безпеки і оборони заявили про намір вимагати від редакції американської газети « The New York Times » спростування окремих фрагментів статті про корупцію в Україні. Зокрема, ініціатори відповідного задуму хочуть надати виданню інформацію з Генеральної прокуратури України про те, що за провал справи Злочевського відповідає не Шокін, а Касько. Крім того, українські депутати обурені вимогою американських журналістів повернути Сакварелідзе в ГПУ.

Треба сказати, що згадана стаття вже наробила чимало проблем для міжнародного іміджу України. Однак в її основі – справедливе невдоволення Заходу темпами і якістю боротьби з корупцією в нашій державі. І абсолютно незрозуміло, що окремі українські нардепи збираються спростовувати? Тотальну корупцію в Україні? Відсутність видимих результатів у боротьбі з нею? Якщо так, то успіх у цій справі точно не гарантований. Факти, наведені у статті, - лише маленьке свідчення великої проблеми. Американців, так само, як і європейців, не цікавить, хто за що в нас відповідає, хто конкретно займається тим чи іншим антикорупційним провадженням. Для них важливий результат, якого поки що немає. І доводити протилежне, перекладаючи відповідальність з однієї групи в ГПУ на іншу, безглуздо. Виправдовувати Шокіна і лаяти Каська чи навпаки, значить, ще більше псувати собі репутацію, показуючи, що в прокуратурі замість боротьби з корупцією йде міжусобна війна.

Що стосується претензії до NYT з приводу вимоги поновити Сакварелідзе на роботі в ГПУ, то тут американців насправді важко дорікнути. Адже чому український президент має право вимагати в США гарантій безпеки для України, надання зброї і фінансової допомоги, а США, у свою чергу, не можуть вимагати від України боротьби з корупцією? Така вимога здається цілком логічною, оскільки ніхто не зацікавлений надавати підтримку державі, коли є високий ризик, що всю допомогу поглине корупція.

Відтак ініціатива окремих членів Комітету з питань безпеки і оборони – це вкрай невдала ідея, яка лише підставить українського президента. Адже все це виглядає так, що замість реальної боротьби з корупцією, влада в Україні лише намагається всіляко заперечити очевидне. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]