Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.01.2016 12:27

Коли Росія поверне Україні кордон?

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

Всі аспекти врегулювання конфлікту на Донбасі прив’язані до проблеми кордону, адже доки Київ не контролюватиме його, український суверенітет не буде відновлено, тоді як в разі повернення контролю, постраждає геополітичний інтерес Росії.

Цілком очевидно, що питання контролю над українською ділянкою кордону з Росією – це ключова проблема Мінських домовленостей і врегулювання конфлікту на Донбасі. Всі інші пункти так чи інакше прив’язані до кордону, адже доки Київ не контролюватиме його, український суверенітет не буде відновлено, тоді як в разі повернення контролю, постраждає геополітичний інтерес Росії. Відтак на сьогодні дана проблема полягає у конфлікті базових інтересів, а тому її вирішення зайшло в глухий кут.

Як відомо, Путін заявив, що Україна не поверне свою юрисдикцію на кордоні до тих пір, поки не ухвалить змін до Конституції з обговоренням останніх з представниками «ЛНР / ДНР». Це означає, що по факту кордон Україні не віддадуть в жодному разі, оскільки конституційними змінами, особливим статусом, місцевими виборами та амністією бойовиків Москва домагається одного – зробити так, щоб вказаною частиною кордону легально керували місцеві сателіти Кремля. По іншому бути не може, так як контроль Києва ізолює сепаратистський анклав на Сході і позбавить Росію можливості фізично управляти наразі окупованим Донбасом.

Тому зміни до української Конституції, в який би спосіб вони не ухвалювалися – парламентом чи на референдумі – все це другорядності, які насправді мало що вирішують. В будь-якому разі залишається суто практична проблема – реальний контроль над Донбасом, від якого Росія нізащо не відмовиться і який неможливий без фізичного контролю над кордоном. Щоб впливати на центральну владу в Україні через маріонеткові псевдореспубліки, Росії необхідно мати серйозні інструменти стримування на їх території, насамперед, зброю, яка не потрапить туди в разі перекриття кордону. І це вже не кажучи про фінансові потоки, вивіз до РФ вугілля і донбаських підприємств. А зробити Донбас «чистим» від російської фізичної присутності і покластися виключно на політичні засоби впливу на Київ Росія не може, бо політичний влив проросійського регіону вже ніколи не буде в Україні вирішальним. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]