Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.11.2015 14:53

Корупція як соціальне благо

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

Далеко не секрет, що сучасна путінська Росія є глибоко корумпованою державою. На цій підставі все голосніше звучать голоси - мовляв, не витримає російський державний механізм таких фантасмагоричних масштабів корупції, розвалиться сам собою. Однак це - логі

Далеко не секрет, що сучасна путінська Росія є глибоко корумпованою державою. На цій підставі все голосніше звучать голоси - мовляв, не витримає російський державний механізм таких фантасмагоричних масштабів корупції, розвалиться сам собою. Однак це - логіка нормальної людини, що сприймає корупцію як якесь зло, як недолік, від якого слід якомога швидше позбутися. Такого роду логіка непридатна для суспільства, де корупція стала не тільки повсякденним суспільним феноменом, але і єдиним способом соціального буття людини.

 Чиновник, який підписав папір і нічого з того не отримав, сприймається іншими як простак, як недалекий чоловік, який невідомо як опинився на цьому місці. Від таких потрібно триматися подалі, з ними варто бути пильними; з такими не можна «робити справу». На таких дивляться як на занепалих людей. Середньостатистичний росіянин сприймає закон не як форму соціальної поведінки, а як накладену ззовні перешкоду, як кайдани, що заважають «вирішувати питання». Для такої людини пропозиція «вчинити за законом» звучить як знущання. Справді, я що, «самий рудий»? Чому Васі Пупкіну можна (і вельми недорого), а мені не можна?

Корупція - це не тільки характеристика стану державного апарату. Це неминуча плата за темряву, неосвіченість і «містечковість» громадян; це - природний наслідок низького рівня соціальної комунікації і відсутності соціальної мобільності. Малограмотній людині з низьким рівнем культурного розвитку не потрібно ні правової держави, ні торжества закону. Вона просто не знає, що з цим законом робити. Не володіє достатнім рівнем політичної і правової компетентності. Їй потрібно «вирішити питання». І бажано "швидше". Для такого громадянина «потреба в Путіні» не менш природна, ніж потреба дихати повітрям. Цей індивід просто органічно нездатний існувати в межах «правового поля». Корупція - це і є головне соціальне благо для людей, які щиро вірять, що простіше і швидше вкрасти гроші, щоб заплатити за права, ніж вчитися водити машину. Людей, переконаних, що крадена кобила дешевше купленої.

Зрештою, не будемо себе обманювати, адже якраз наявність причин, що породжують корупцію, і досі робить нас з росіянами «братніми народами». 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]