Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.11.2015 14:53

Корупція як соціальне благо

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

Далеко не секрет, що сучасна путінська Росія є глибоко корумпованою державою. На цій підставі все голосніше звучать голоси - мовляв, не витримає російський державний механізм таких фантасмагоричних масштабів корупції, розвалиться сам собою. Однак це - логі

Далеко не секрет, що сучасна путінська Росія є глибоко корумпованоюдержавою. На цій підставі все голосніше звучать голоси - мовляв, не витримаєросійський державний механізм таких фантасмагоричних масштабів корупції,розвалиться сам собою. Однак це - логіка нормальної людини, що сприймаєкорупцію як якесь зло, як недолік, від якого слід якомога швидше позбутися. Такогороду логіка непридатна для суспільства, де корупція стала не тількиповсякденним суспільним феноменом, але і єдиним способом соціального буттялюдини.

 Чиновник, який підписав папір і нічого з того неотримав, сприймається іншими як простак, як недалекий чоловік, який невідомо якопинився на цьому місці. Від таких потрібно триматися подалі, з ними варто бутипильними; з такими не можна «робити справу». На таких дивляться як на занепалихлюдей. Середньостатистичний росіянин сприймає закон не як форму соціальноїповедінки, а як накладену ззовні перешкоду, як кайдани, що заважають «вирішуватипитання». Для такої людини пропозиція «вчинити за законом» звучить як знущання.Справді, я що, «самий рудий»? Чому Васі Пупкіну можна (і вельми недорого), амені не можна?

Корупція - це не тільки характеристика стану державногоапарату. Це неминуча плата за темряву, неосвіченість і «містечковість»громадян; це - природний наслідок низького рівня соціальної комунікації івідсутності соціальної мобільності. Малограмотній людині з низьким рівнемкультурного розвитку не потрібно ні правової держави, ні торжества закону. Вонапросто не знає, що з цим законом робити. Не володіє достатнім рівнем політичноїі правової компетентності. Їй потрібно «вирішити питання». І бажано"швидше". Для такого громадянина «потреба в Путіні» не менш природна,ніж потреба дихати повітрям. Цей індивід просто органічно нездатний існувати вмежах «правового поля». Корупція - це і є головне соціальне благо для людей, якіщиро вірять, що простіше і швидше вкрасти гроші, щоб заплатити за права, ніжвчитися водити машину. Людей, переконаних, що крадена кобила дешевше купленої.

Зрештою, не будемо себе обманювати, адже якраз наявністьпричин, що породжують корупцію, і досі робить нас з росіянами «братніминародами». 

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи