Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.11.2023 12:41

Санкції не заважають російському олігарху Горіловському заробляти в Україні

Директор Аналітичного центру "Реформатор"

В кінці другого року війни в Україні продовжують працювати заводи росіян, якими вони володіють прямо або опосередковано.

Попри санкції РНБО, росіяни активно переоформлюють свій бізнес на громадян України. Одним з таких кричущих випадків є російська група «Поліпластик», якій вдалося зберегти бізнес та продовжувати заробляти на державних тендерах як в Україні так і в Росії. Основним напрямком діяльності групи є виробництво та продаж полімерних труб, фітингів, постачання зварювального обладнання та супутніх їм матеріалів і виробів.

Головні активи групи в Україні - ТД "Євротрубпласт", і Калушський трубний завод (КаТЗ), на яких накладено санкції РНБО від 12 травня 2023 указом президента України Володимира Зеленського. Цим указом введено в дію санкції проти російського олігарха Мирона Горіловського та юридичної особи, яка володіла бізнесом в Україні Євротрубпласт Холдинг Лтд (попередня назва - ЕйПіДжі Поліпластик Груп Лімітед). Передбачено блокування активів, обмеження торгових операцій, заборона участі в публічних державних закупівлі і т.д.

В Україні існує цілком конкретний механізм замороження, а згодом і стягнення російських активів у власність держави. Відповідальний за реалізацію - Мін'юст. Остаточний вердикт виносить Вищий антикорупційний суд. Але у випадку з Калуським трубним заводом та компанією Євротрубпласт, вже пів року Міністерство юстиції не може подати запит на арешт та передачу в управління держави активи російського олігарха Мирона Горіловського. Попри заборону брати участь в державних закупівлях, підприємства російського олігарха Горіловського продовжують свою роботу та заробляти на постачанні своєї продукції через систему державних тендерів. Така ситуація склалася через бездіяльність державних органів, які відмовляються робити свою роботу.

Схема реалізації продукції Калуського трубного заводу

Поки Мін’юст не квапиться з арештом активів, росіяни реалізовують продукцію підсанкційного Калушського трубного заводу через фірму-прокладку ТОВ «Пайп-технолоджі», яку зареєстрував директор Ігор Стрілець. В травні компанія була переоформлена на громадянина Ізраїлю Марка Кауфмана через британську компанію ПОЛІМЕРПАЙП ТЕЧОЛОДЖІЗ ЛІМІТЕД.

В Україні «Пайп технолоджі» реалізовує продукцію підсанкційного Калушського трубного заводу,  а також продукцію вироблену в Росії під виглядом турецьких труб. Постачають продукцію водоканалам та іншим державним компаніям. За 10 місяців 2023 року через систему Прозоро було реалізовано продукцію на суму в понад 115 мільйонів гривень. Нижче наведено декілька таких кейсів. Таким чином весь дохід від реалізації продукції осідає у Великій Британії. До речі, у Великій Британії російська «Група Поліпластик» ще в 2013 році придбала компанію RADIUS SYSTEMS Ltd.

Наприклад, після підриву росіянами Каховської ГЕС, КП «Кривбасводоканал»  для  термінового забезпеченя міста Кривий Ріг питною водою без торгів уклав угоду про закупівлю труб на суму 70 млн грн. з фірмою «Пайп Технолоджі». В чергове дивуємось, одні росіяни руйнують, а інші заробляють на усунені наслідків від російських руйнувань. Таке напевно можливо тільки в Україні.

Ще однією скандальною закупівлею у «ТОВ «Пайп технолоджі» може похвалитися Полтавський водоканал. Тендер на ремонт мереж водопостачання комунальне підприємство "Полтававодоканал" оголосили 31 липня 2023-го. Під час торгів перемогла компанія "ПАЙП ТЕХНОЛОДЖІ" із пропозицією понад 45 мільйонів. Проти були детективи БЕБ, які встановили, що переможець закупівлі у документації завищив вартість продукції, відкрито кримінальне провадження.

В Києві теж полюбляють купувати водопровідні труби з російським присмаком. В серпні 2023 року АТ "Київводоканал" оголосив переможцем закупівлі на поставку водопровідних труб ТОВ "Пайп технолоджі" на загальну суму 6,2 мільйона гривень.

Згідно рішенням РНБО від 12 травня 2023 року передбачає повне припинення торгових операцій з підсанкційними компаніями в Україні, які пов’язані з громадянином РФ Горіловським. Проте державні та комунальні підприємства закривають очі на указ Президента. 

Росіянам закон в Україні «не писаний»

Правоохоронці вже два роки розслідують кримінальні справи, щодо Горіловського, проте успіхами не можуть відзвітуватися. З квітня 2022 року, СБУ розслідує проти власників ТОВ «Калуський трубний завод», ТОВ «ТД «Євротрубпласт» кримінальне провадження за тяжкою статтею посягання на територіальну цілісність України.

Ще в липні 2022 року, Горіловський в протизаконний спосіб  переписав активи в Україні на свого директора Ігора Стрільця. Це було зробленно, коли вже діяла заборона Кабміну на зміну кінцевих бенефіціарів юридичних осіб, що стосується громадян РФ. Державний реєстратратор Калушської міської ради Данилишин О.В., здійснив протизаконні реєстраційні дії в супереч законодавства, проте реакції та оскарження ані з правоохоронних органів ані з міністерства юстиції не послідувало. Відповідно можна припустити, що в цих органах зацікавлені в безперешкодному функціонуванні бізнесу росіян в Україні, яким інкримінують тяжкий злочин в Україні.

Важливий момент, що під час зміни бенефіціара компаній «Євротрубпласт» та Калушського трубного заводу в український реєстр були подані хибні дані, щодо назви кіпрської компанії APG Polyplastic Group Ltd (ЕйПіДжі Поліпластик Груп Лімітед). Державний реєстратор Данилишин О.В. знову порушив закон та погодив зміну бенефіціару із старою назвою компанії.

В червні 2022 року, в кіпрському реєстрі було здійснено зміну назви юридичної компанії з APG Polyplastic Group Ltd на Eurotrubplast Holding Ltd  (Євротрубпласт Холдинг Лтd). Про це свідчить запис. Таким чином росіяни намагалися ввести в оману українські правоохоронні органи, стверджуючи, що росіяни вже його не контролюють, проте це не так.

Дивне зняття арешту в рамках кримінальних проваджень

На початку грудня 2022 року, за клопотанням ДБР в управління держави було передано завод та виробничо-складський комплекс ТОВ "Калушський трубний завод", власниками яких є громадяни росії Мирон Горіловський.

Проте в березні 2023 року арешт з цих компаній був знятий Шевченківським районним судом міста Києва. Згідно порталу Судова Влада України, арешт зняла суддя Міхєєва Інна Миколаївна, прокурори не оскаржували таке дивне рішення.

Після накладення санкцій президентом, Служби безпеки України відкрила  кримінальне провадження №22023000000000679 щодо посадових осіб, бенефіціарів та реальних власників ТОВ "Калушський трубний завод" та кіпрської компанії Eurotrubplast Hplding Ltd (APG Polyplastic Group Limited), британської компанії Radius Systems Limited. Постановою прокурора від 14.08.2023 об’єднано в одному провадженні матеріали №22023000000000679 та №42022000000000480.  Наразі триває досудове розслідування без особливих активних дій. Складається враження, що представники Горіловського вмотивували фінансово прокурорів та слідчих, щоб такий тривалий процес йшов якомога довше.

Загалом ситуація довкола активів російської групи «Поліпластик» в Україні склалася досить дивною. Введено санкції проти бенефіціарів, та заборону постачати продукцію на тендери, проте завод в Калуші працює на повну потужність, а кошти вимиваються у Велику Британію. Українська правоохоронна система продовжує імітацію розслідувань, замість того щоб розпочинати процедуру конфіскації. Президент Володимир Зеленський постійно апелює до Європейського Союзу, що санкції проти Росії мають працювати на 100%, аби війна завершилася перемогою України. Проте чомусь він забуває про власних чиновників та правоохоронців, які відмовляються виконувати його указ про арешт активів російської групи Поліпластик. Заводи Горіловського в Україні повинні бути конфісковано та передано в управління в АРМА. Прибутки з цих активів повинні йти на український ВПК, щоб перемогти Росію.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]