Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.09.2021 15:52

Чого слід очікувати бізнесу від запуску БЕБ

Директор Аналітичного центру "Реформатор"

Даний рік в історії запам’ятається запуском довгоочікуваного органу, який об’єднає в собі розслідування всіх економічних злочинів в Україні. Ним має стати Бюро економічної безпеки.

Уже обрано керівника, яким став екс-голова ДФС Вадим Мельник.

В середовищі бізнес-спільноти відбувся поділ на тих хто покладає великі очікування від початку роботи БЕБ та особисто на Мельника, та тих, хто дуже скептично ставиться до цього. Позитивні очікування одних та скепсис інших можна зрозуміти.

Бюро економічної безпеки буде займатися економічними злочинами в державі. Але не тільки розслідувати злочини, бюро може надавати рекомендації з приводу різних законодавчих ініціатив уряду чи ж то депутатів Верховної Ради. Із запуском БЕБ, позбавляються функції розслідування економічних злочинів СБУ, Національна поліція а ДФС, що зараз виконує функцію податкової міліції, взагалі перестане існувати. Це все ж таки позитивний момент, адже до роботи більшості з перелічених органів в бізнесу немає довіри. Коли в державі делегімітизовані правоохоронні органи, вони не можуть виконувати свою основну функцію. Адже завдання будь-якого державного органу в першу чергу захищати дотримання закону всіма без виключення учасниками процесу.  Тут настає момент, коли виникає пересторога чи буде все ж таки новий орган тим захисником, якого стільки років чекав чесний бізнес.

Ефективність та ставка на аналітичну функцію

В своєму інтерв’ю директор БЕБ Вадим Мельник акцентував, що він буде робити ставку в першу чергу на аналітичну функцію органу. Важливо діяти на випередження, багато що відслідковувати та аналізувати, а вже потім робити кроки по усуненню провопорушень. Такий підхід однозначно викликає схвальні відгуки. Але сама фігура Мельника в багатьох викликає питання. Основна причина – більшу частину кар’єри працював в ДФС. В даному випадку досвід роботи в ДФС може мати позитивні наслідки. Якщо людина працювала в податковій міліції, то вона має розуміння тонкощів процесу слідства, інших нюансів. Не потрібно буде витрачати час на здобуття досвіду, а одразу працювати на результат.

Досвід роботи в ДФС також може дати розуміння як нову структуру зробити більш ефективної та не допустити повторення старих помилок. Тут головне бажання. Адже коли ми згадаємо перші справи НАБУ, то багато з них розвалилися в судах. Можна згадати скандальну справу Розенблата. На всю країну в прямому ефірі показали, як він домовляється з агентом НАБУ, за гроші лобіювати інтереси компанії, що хоче видобувати бурштин. Проте коли справа дійшла до суду, вона розвалилася саме через порушення процесуальних норм Кримінального процесуального кодексу.

Серед негативних очікувань від роботи Мельника на чолі БЕБ, це те, що нова структура стане такою собі податковою міліцією версії 2.0. В такому випадку в країні є антикорупційні органи, які повинні займатися корупцією серед топ-чиновників. Принаймні їх створювали з цією метою.

Окремої уваги заслуговує позиція деяких бізнес-асоціацій та об’єднань. Тут вони поділилися на тих хто публічно висловив підтримку новому керівнику БЕБ Мельнику, та тих, хто засуджує. Тих, хто очікує позитивних змін значно більше, - зокрема USUBC, Федерація роботодавців, ICBAC, Укртютюн та інші.

Єдиний критик - Європейська бізнес Асоціація досить гостро висловилася про недопущення старих кадрів з ДФС та податкової. До таких заяв треба ставитися досить обережно, тому що асоціації відстоюють та лобіюють інтереси своїх членів. За пів-року роботи Мельника очільником ДФС було проведено розслідування гучних справ, зокрема з приводу ухилення від сплати податків компанією Glusko на суму 240 млн грн при імпорті палива в Україну. Сама компанія Glusko з кінця 2017 року член Європейської бізнес асоціації. В даному випадку про тиск на бізнес не доцільно говорити. Важливо розуміти, що заяви деяких учасників можуть мати конфлікт інтересів.

Потрібно шукати спільні точки дотику

В 2021 році при ДФС Мельником було створено Офіс ефективної взаємодії з бізнесом, який підтримали більше 20 бізнес-асоціацій. Метою діяльності офісу є вибудовування взаємовідносин між владою та бізнесом. Такі комунікаційні майданчики дозволяють почути дві сторони та вибудувати прозорі стосунки. В демократичному суспільстві не може звучати думка тільки однієї сторони. Тому різним сторонам потрібно шутаки спільні точки дотику.

Одним з таким напрямків може стати боротьба з тіньовим ринком підакцизних товарів. В даному випадку зацікавлені всі учасники процесу: держава в сплаті податків, а бізнес у зачищенні ринку від контрафактної продукції. Така продукція наносить шкоду не тільки виробникам, але й споживачам. Тому що за її якість ніхто не несе відповідальність. Під час такої співпраці влади та бізнесу в першому півріччі 2021 року ДФС  було вилучено підакцизної продукції на 2,5 мільярда гривень та закрито близько 100 незаконних виробництв.

Успішна робота Бюро економічної безпеки буде залежати від ряду чинників, які повинні скластися. Міністерства та ЦОВВи зі своєї сторони мають швидко дати своїх кандидатів до складу комісії по відбору кадрів. Представники громадськісті, яких вже обрано до складу комісії, під час процесу формування штату БЕБ теж повинні сказати своє слово. Також вже багато часу тягнуться внесення змін Верховної Радою України у законодавство щодо запровадження діяльності Бюро, - законопроекти №3959 або №3959-1.

Багато що у роботі органу залежить і від самого Директора Бюро Вадима Мельника.

Симбіоз зусиль всіх зацікавлених сторін дозволить створити орган, що буде переслідувати інтереси держави та захищати прозорий бізнес. Наскільки це нам всім вдасться, покаже уже найближче майбутнє. Проте песиміст завжди скаже що стакан на половину порожній, оптиміст – що на половину повний.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]