Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.06.2024 11:02

Новобудови під час війни: чи варто очікувати на здорожчання?

CEO девелоперської компанії ENSO

Велика війна кардинально змінила життя кожного українця та викликала потужні трансформації в усіх сферах економіки. Ринок нерухомості, звісно, не став винятком

Попри всі песимістичні прогнози, будівельна галузь вистояла і продовжує розвиватися навіть в умовах величезних викликів. Але питання, яке хвилює багатьох потенційних інвесторів та покупців житла: чи варто очікувати на здорожчання новобудов найближчим часом?

Передусім треба розуміти, що собівартість будівництва за минулий рік зросла в середньому на 45%, зокрема, вплив на цю вартість має девальвація гривні. Це дуже відчутний стрибок, спричинений підвищенням цін на будматеріали, енергоносії, логістику, а також зростанням вартості робочої сили та послуг підрядників. І, на жаль, це ще не межа. Тому забудовники об'єктивно не зможуть довго втримувати ціни на докризовому рівні. Це поставило б під загрозу спроможність завершувати розпочаті проєкти та зберігати задекларовані стандарти якості. 

Однак, це не означає, що варто очікувати на якесь миттєве і надмірне здорожчання. Врешті решт, купівельна спроможність населення теж постраждала за цей період. Тому зараз на ринку встановилася певна рівновага між тими, хто має змогу і бажання інвестувати в нерухомість, і тими, хто вичікує подальшого розвитку подій. І перша категорія зростає, адже багато людей приходять до усвідомлення, що відкладати життя «на потім»  не найкраща стратегія.

Відповідальні забудовники прагнуть зберігати оптимальний баланс ціни та якості, незважаючи на кон'юнктуру. Але очевидно, що зростання собівартості поступово закладатиметься в кінцеву вартість житла. Питання лише в темпах та розмірах цих коригувань. І вони залежатимуть від ринкового попиту та макроекономічної ситуації в країні.

Тому потенційним покупцям варто уважно слідкувати за такими сигналами, як рівень попиту та пропозиції на ринку нерухомості, коливання курсу валют, динаміка цін на будматеріали, енергоносії та логістику тощо. Це допоможе об'єктивно оцінювати свої можливості й потреби та приймати зважені рішення. Адже інколи краще інвестувати в омріяне житло зараз, ніж відкладати на невизначений термін, сподіваючись на більш вигідну пропозицію в майбутньому. Тим паче, що певне здорожчання рано чи пізно точно буде, питання лише коли і на скільки.

Ну і не забуваймо, що житло це не лише квадратні метри, а простір для життя. Сучасні забудовники відходять від застарілого підходу «коробок» і намагаються створювати комфортне середовище з оптимальним плануванням, інфраструктурою та атмосферою добросусідства. Тому раджу тим, хто обирає, не лише відстежувати цінові тенденції, але й звертати увагу на репутацію та філософію забудовників, щоб врешті отримати помешкання на максимально комфортних умовах.

Попри всі складнощі, спричинені війною, попит на якісне житло поступово відновлюється. Особливо це помітно в сегменті новобудов, де бюджети купівлі починаються від 1300-1500 доларів за квадратний метр. За умов стабільної динаміки будівництва та вдалого розташування такі об'єкти користуються найбільшим попитом. Втім, це створює певний дефіцит пропозиції в даному сегменті.

Також варто звернути увагу на зміну пріоритетів покупців. Якщо раніше головними критеріями були престижність району та близькість до центру міста, то зараз на перший план виходять безпека, комфорт та концепція «двір без машин». Інвестори зацікавлені в комплексах, де передбачені укриття, автономні джерела енергії та водопостачання. А ергономічні планування та розвинена інфраструктура стали вже Must Have для будь-якого затребуваного житлового проєкту.

Саме ці тенденції спонукають забудовників бути гнучкими та реагувати на актуальні запити ринку. Зокрема, освоюючи нові перспективні локації, які раніше були поза увагою інвесторів. Адже головне завдання девелопера створити затишне та безпечне середовище для майбутніх мешканців, незалежно від району чи цінового сегменту.

Підсумовуючи, можна сказати, що здорожчання житла в новобудовах це не примха забудовників, а об'єктивний наслідок зростання собівартості та зміни ринкового середовища. Але динаміка та масштаб цих цінових коригувань залежатимуть від багатьох факторів, як економічних, так і психологічних. Тому інвесторам важливо відстежувати актуальні тренди, зважувати всі ризики та оперативно приймати рішення, аби за прийнятних умов вкластися в омріяні квадратні метри. Адже власне житло це передусім про стабільність, комфорт та впевненість у завтрашньому дні.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи