Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.07.2021 11:39

Архітектура майбутнього: фантастика сьогодні – реальність завтра

Виконавчий директор девелоперської компанії ENSO

Усі ми любимо помріяти. Іноді я уявляю собі, як будуть виглядати міста майбутнього через 20, 30, 50 років

Щось можна з впевненістю передбачити вже зараз, щось стане несподіванкою навіть для фахівців, а щось так і залишиться лише передбаченням. Проте, спираючись на сучасні тренди, технологічний прогрес і розуміння споживчих переваг, досить легко прогнозувати вектор розвитку будівельного девелопменту та містобудування.

Великі міста

Для розуміння того, що буде відбуватися з архітектурою, та й взагалі з урбаністикою в майбутньому, досить заглянути в минуле і проаналізувати, як науковий і технологічний прогрес початку і середини ХХ століття вплинув на сьогодення. Так, після Другої світової війни у світі різко почала зростати кількість автомобілів. Станом на 2015 рік у світі налічувалося близько 1,2 млрд автомобілів, з них 95% – це індивідуальний транспорт. За прогнозами фахівців, до 2050 року ця цифра може подвоїтися. Водночас більшість машин будуть оснащені просунутим штучним інтелектом та автопілотом. Таким чином час в дорозі можна буде використовувати з користю – працюючи, спілкуючись або відпочиваючи.

Що це означає для архітектури та містобудування? Зручність пересування сприяє тому, що міста будуть розростатися. Будуть будуватися автомобільні розв'язки та шляхопроводи, які дозволять такій великій кількості транспорту пересуватися по населеним пунктам. І зростання можливе не лише в ширину (земля під забудову – обмежений ресурс), а й вгору. Красиві хмарочоси стануть нормою не тільки для багатих країн.

Оптимізація простору

При загальному збільшенні розмірів міст, життя буде концентруватися в міських оазисах – великих багатофункціональних центрах, які об'єднають в собі офісну, торговельну, житлову і розважальну інфраструктури –  своєрідне місто в місті. Насправді така тенденція помітна вже і в Україні – великі ТРЦ стають осередком життя городян. У майбутньому цей тренд вийде на перший план.

Водночас багато людей будуть працювати віддалено. Карантин через COVID-19 прискорив тенденцію децентралізації людських ресурсів. Наразі людина, яка не пов’язана безпосередньо з виробництвом, може працювати з дому, перебуваючи на курорті або навіть в громадському транспорті. Цьому сприяє розвиток комунікаційних та інтернет-технологій. Для мобільного офісу вже зараз не потрібно нічого, окрім ноутбука і, в деяких випадках, телефону. Згодом більшість просторів стане багатофункціональними – кафе візьмуть на себе функцію коворкінгу, офіси стануть рекреаційними зонами.

Суперрозумний будинок

Штучний інтелект отримає розвиток і в системі «розумного будинку», яка вже так чи інакше зараз працює. У майбутньому будинки будуть оснащуватися спеціальним програмним забезпеченням, яке повністю візьме на себе тягар домашнього господарства. Він буде готувати їжу, замовляти необхідні продукти з магазину, прибирати, регулювати мікроклімат, надавати допомогу в надзвичайних ситуаціях і багато чого іншого, без допомоги людини.

Предмети побуту і матеріали, які використовуються в оснащенні квартир і будинків, теж будуть «розумними». Наприклад, вікна зможуть змінювати прозорість в залежності від освітлення і побажань власника. Підлога визначатиме присутність людей за вагою, змінювати свою структуру, імітуючи практично будь-яку поверхню – штучну траву, пісок...Термо- і шумоізоляція стануть практично ідеальними.

Зменшення терміну експлуатації

Завдяки новим технологіям робототехніки та промислових 3D принтерів вартість будівництва значно зменшиться. Люди зможуть купувати житло частіше і будуть робити це з огляду на концепцію моди та актуальності. Старі будинки не будуть поганими, неякісними або недовговічними. Підбір житла лишень буде здійснюватися за критеріями відповідності світовим трендам. Приблизно так зараз відбувається з автомобілями.

З цієї причини девелопери майбутнього будуть враховувати ціну демонтажу та утилізації, створювати конструкції, які легко розбираються і перебудовуються, або будівлі-трансформери.

Легкість, естетика та екологічність

Нові матеріали на основі нанотехнологій дозволять робити надлегкі міцні конструкції. Архітектори отримають неймовірну свободу творчості й будуть створювати химерні футуристичні будівлі не тільки на папері, а й у реальному житті. Естетика в проєктах вийде на передній план, адже функціональність стане легкодосяжною.

Тренд на екологічність будівель буде посилюватися. Більш свідоме використання природних ресурсів стане однією з найважливіших архітектурних тенденцій майбутнього. Міста стануть зеленішими. Усі нові будови будуть оснащені технологіями економії енергоресурсів і стануть максимально автономними. Розумне скло, яке використовується в фасадах, візьме на себе функцію сонячної батареї, накопичуючи енергію вдень ​​для використання її вночі.

Сад на даху, балконі чи терасі стане для людей буденністю. Сьогодні основна проблема полягає у великих обсягах ґрунту, для підтримки якої потрібні посилені конструкції. В майбутньому це завдання буде вирішено і великі сади на будівлях прикрасять собою міські пейзажі. 

Багато чого з того, що я описав, буде втілено в життя вже в найближчі роки. Щось стане реальністю через кілька десятків років, щось (як, наприклад роль особистого автотранспорту) і зовсім може бути переосмислено. Що можна стверджувати зі 100% ймовірністю, так це те, що житло не буде просто місцем відпочинку після роботи – це буде багатофункціональне комфортне середовище проживання. Завдання сучасних девелоперів створювати такі проєкти вже сьогодні.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]