Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.06.2020 17:01

Вірусна маржа: хто заробляє на закупівлях для боротьби з COVID-19

Аналітик в ГО "Антикорупційний штаб"

Від початку пандемії COVID-19 в Україні минуло 3 місяці. За цей час бюджетні установи закупили медичних товарів і послуг на суму в понад 4 млрд гривень.

Слід врахувати, що згідно з Законом України від 17 березня, всі закупівлі відбувалися за спрощеною процедурою —  в обхід відкритих торгів. Це дозволило закрити потреби лікарень в базовому обладнанні та засобах захисту, але негативно позначилось на прозорості та конкурентності закупівель.

Адже при тому, що в закупівлях взяли участь близько 5100 фізичних і юросіб, понад чверть (25%) всіх укладених договорів припадає всього на 10 найбільших підрядників. Секрет їхнього успіху подекуди небачена щедрість держструктур.

Очолює рейтинг київське ТОВ "Медгарант", яке підписало договорів на 228 млн гривень. При цьому, майже половину цієї суми — 98 млн грн складають чотири тендери Держприкордонслужби. Для відомчих лікарень прикордонники замовили 22 апарати ШВЛ Jenny за ціною в 1,35 млн грн за штуку. Водночас, Міська клінічна лікарня № 21 міста Дніпра закуповувала у цієї ж компанії апарати тієї самої марки на третину дешевше. Власник фірми   бізнесмен Олександр Островський, якого ЗМІ пов’язують із оточенням Тетяни Бахтєєвої, колишньої нардепки від Партії регіонів та багаторічної очільниці комітету ВРУ з питань охорони здоров’я. З 2008 фірма виграла тендерів на 2.4 млрд грн.

Другий за обсягом постачальник  Казенне науково-виробниче об’єднання «ФОРТ», що підпорядковане Міністерству внутрішніх справ. Воно спеціалізується на виробництві стрілецької зброї та спецзасобів, але з приходом епідемії спробувало себе ще й в ролі медичного трейдера. Коли в Нацполіції виникла потреба забезпечити особовий склад засобами захисту, вони уклали з “рідною” структурою 4 договори на суму в 144 млн гривень. Зокрема, НВО поставило 954 тис медичних масок за ціною 60 грн за штуку. Центру протидії корупції вдалось з’ясувати, що насправді “Форт” просто закупив ці маски у китайської компанії за ціною 56 грн. штука і перепродав НПУ з націнкою.

В топ-10 можна зустріти підрядників, яких  раніше підозрювали в поставці товарів за завищеною ціною. Наприклад, у ТОВ “Ксенко”(№3), ще в 2018 році арештовували рахунки в справі про змову з посадовими особами лікарень, які прописували спеціальні медико-технічні вимоги під конкретного постачальника. Це не завадило фірмі в 2020 укласти договорів на 147 млн гривень. Зокрема, Львівська обласна інфекційна лікарня купила в неї бронхоскоп FB-15RBS за 528 тис. грн, що на 50% перевищує пропозиції на ринку. “Наші гроші” відносили фірму до орбіти екс-міністра охорони здоров’я часів Януковича Олександра Аніщенка.  

А на 8 сходинці рейтингу розмістилась справжня фірма-прокладка  ТОВ "Технополіс 15", зареєстрована на кіпрську компанію ”Потнеф Ентерпрайзис Лімітед”. ЇЇ номінальний власник  кіпріот Крісталла Александроу Папа, але справжнім бенефіціаром називають Віктора Поліщука власника мереж електроніки “Ельдорадо” та “Технополіс”. Журналісти програми “Наші гроші з Денісом Бігусом” зафіксували, як авто Поліщука в березні відвідало територію Міністерства внутрішніх справ. Всього за декілька днів до того ТОВ “Технополіс 15” уклало з Центральним госпіталем МВС договір на 46 млн грн, який передбачав поставку 600 тис. одноразових масок по ціні майже в 70 грн за штуку. В цьому випадку, суспільного резонансу не вистачило, щоб вплинути на підсумки торгів.

Дещо інакше склалась доля 8 тендерів Міноборони на суму в понад 68 млн. гривень (апарати ШВЛ, засоби захисту), які виграла невідома китайська компанія Combasst Industry Development Co, Limited. Раніше вона спеціалізувалась на торгівлі інтернет-модемами. Як встановили журналісти програми “Схеми”, офіційний представник компанії в Україні – Андрій Біленький за сумісництвом виявився...співробітником Головного управління розвідки Міноборони. Після оприлюдення інформації, Міністерство розпочало службове розслідування, а ще через день договори були розірвані.

Як бачимо, попри те, що медичні установи на місцях намагалися закупати якомога більше товарів за оптимальними цінами, великі державні структури вважали можливим витрачати мільйони на договори з непрозорими підрядниками. Це в чергове доводить, що конкурентність закупівель є головним запобіжником від зловживань, а громадський контроль здатен економити державі значні кошти.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]