Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.02.2015 15:57

Законопроект про добровільне об’єднання територіальних громад

Екснародний депутат Верховної Ради України

Прийняття законопроекту про добровільне об’єднання територіальних громад відкриває можливість для їх додаткового фінансування

5 лютого, Верховна Рада ухвалила Закон України "Про добровільне об'єднання територіальних громад".

Прийняття цього закону надає можливість декільком територіальним громадам (сільським, селищним або міським) об’єднуватися, що в свою чергу дає їм можливість отримувати додатково фінансування другого бюджетного рівня – доходів районного бюджету.
Фактично такі об’єднання громад матимуть повноваження і ресурси на рівні міст обласного значення.

Сьогодні точиться чимало дискусій, багато сільських рад апелюють до того, що в них забрали податок на доходи фізичних осіб (25%) і передали на більш вищі рівні бюджету. Однак, коли вони об’єднаюся, такі територіальні об’єднання зможуть отримувати податок на доходи фізичних осіб на рівні 60%. Як це зараз розписано у бюджетному кодексі 2015 року для районних бюджетів.

Отже є фінансова мотивація і логіка для об’єднань, і це є базисом добровільності.
Держава не заставляє об’єднуватись вона відкриває можливості для того щоб громади могли більше отримувати доходів і відповідно на свій розсуд більше розпоряджатись видатками по місцевим бюджетам.

Об’єднання територіальних громад може триватиме до 3-4 місяців. А до 15 жовтня всі об'єднання територіальних громади мають бути зареєстровані задля того, щоб затверджувати бюджет на наступний рік по новому – більш вигідному принципу!
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]