Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.09.2021 14:28

Кабмін змінив Порядок аукціонів з продажу електроенергії за двосторонніми договорами

Директор ТОВ "Енерго Збут Транс"

Виробники електричної енергії, крім тих кому встановлено «зелений тариф» будуть здійснювати продаж електроенергії за двосторонніми договорами, виключно на електронних аукціонах.

Вчора, Кабінет міністрів України, ухвалив розроблену Міністерством енергетики та вугільної промисловості, постанову, яка несла зміни до порядку проведення електронних аукціонів з продажу електроенергії за двосторонніми договорами.

За таких умов, на ринку електроенергії, існуватимуть рівні умови для торгівлі за двосторонніми договорами, для всіх категорій виробників. Безумовно, це є кроком вперед для прозорої конкуренції на ринку між виробниками.

До того ж, специфіка двосторонніх договорів, на відміну від ринку РДН, полягає в довгостроковому характері контрактів, в яких зацікавлені як споживач так і виробник.

Що необхідно для виробника? Виробник зацікавлений в тому, щоб його компанія розвивалася в довгостроковій перспективі, а фінансовий баланс був прогнозованим і збалансованим. Що необхідно для споживача? Стабільна ціна за контрактом, впродовж тривалого періоду, яка збалансовує ризики від коливання ціни на ринку електроенергії.

Що це означає для АТ «Українська залізниця»? Постанова була доповнена нормою, що продавець повинен здійснювати продаж електроенергії за ціною, яка не може бути нижчою від середньозваженої ринкової ціни за двосторонніми договорами, за останні три місяці, що передували місяцю в якому проводиться аукціон, але може мати знижку 30%. Це, що стосується продажу електроенергії, в контексті забезпечення загальносуспільних інтересів, котрими і являється закупівля електроенергії в інтересах національного перевізника АТ «Українська залізниця».

Прийняттю змін до постанови передувала величезна робота, яка була проведена з поданням пропозицій та доопрацюванням порядку продажу електроенергії за двосторонніми договорами.

Винесенню питань на засідання Кабінету міністрів передував розгляд проблем і пропозицій біржовим комітетом при Міністерстві енергетики, який погодив внесення змін до Регламенту організації та проведення електронних аукціонів, в частині виключення недієвих положень, щодо механізмів формульного ціноутворення.

Також в порядку змін, був зменшений об’єм пакету аукціонних лотів зі 100 до 25, що дозволить проводити електронні аукціони та укладати двосторонні договори в більш гнучких спосіб.

Наразі, ми очікуємо рішення найбільшого виробника - «Енергоатома», з приводу визначення дати аукціону. Національний перевізник АТ «Українська залізниця» має бути забезпечений електроенергію в довгостроковій перспективі, за справедливою ціною, а державна генерація («Енергоатом», «Укргідроенерго» і «Центренерго») отримають стабільного контрагента.

Приємно усвідомлювати, що всі державні органи та відповідальні особи, в переддень настання зимового періоду та активного споживання електроенергії, за умови наявних ринкових коливань, працюють над тим, щоб національний перевізник був забезпечений електроенергією в довгостроковій перспективі за вигідною ціною.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]