Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.07.2024 20:25

Адміністративне затримання поліцією підчас мобілізації і доставка до ТЦК

Якщо затримали незаконно, важливо діяти в рамках закону та захищати свої права на будь-якому етапі затримання

11.04.2024 до статті 24 Закону України “Про Національну поліцію” внесена нова частина наступного змісту: “За зверненням територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів Служби безпеки України або розвідувальних органів України органи та підрозділи, що входять до системи поліції, беруть участь у здійсненні заходів щодо оповіщення військовозобов’язаних та резервістів спільно з представниками територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, а також здійснюють адміністративне затримання та доставлення до цих центрів та органів призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які вчинили адміністративні правопорушення, передбачені статтями 210, 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Отже, у поліції з'явилась нова можливість застосування адміністративного затримання до вищенаведених осіб, які вчинили наведені адміністративні правопорушення, з метою подальшого доставлення затриманого до ТЦК. 

Адміністративне затримання – це міра забезпечення провадження у справах про адміністративні правопорушення (стаття 260 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі - КУпАП)), що полягає у тимчасовому обмеженні свободи пересування, місцезнаходження та дій особи з метою забезпечення дотримання певних адміністративних норм та правил.

Згідно до наведеної статті, у випадках, прямо передбачених законами України, з метою припинення адміністративних правопорушень, коли вичерпано інші заходи впливу, встановлення особи, складення протоколу про адміністративне правопорушення у разі неможливості складення його на місці вчинення правопорушення, якщо складення протоколу є обов’язковим, забезпечення своєчасного і правильного розгляду справ та виконання постанов по справах про адміністративні правопорушення допускаються адміністративне затримання особи.

Як правило, таке затримання є стресовим досвідом, тому важливо знати і використовувати свої права. Ось деякі поради які стануть у нагоді: 

  • за можливістю зберігай спокій, не створюй конфліктні ситуації з поліцією та попроси увімкнути боді камери для відеозапису;

  • здійснюй самостійно відео або аудіозапис (за можливості), при цьому відео проводь так, щоб не були обличчя як поліцейських так і військових; 

  • вимагай посадових осіб, які бажають провести затримання, представитися та надати для огляду службові посвідчення (частина 1 статті 5-1 Закону України “Про Національну поліцію”). Часто замість такого посвідчення надають “додаток до жетона”. Звертай на це увагу, оскільки це різні документи, тому вимагай саме службове посвідчення;

  • постарайтеся запам'ятати, по можливості записати посади, звання, прізвища, імена, по батькові поліцейських (інших осіб які приймають участь у затриманні), номери службових автомобілів, час та місце затримання;

  • запитай причину затримання;

  • вимагай зачитання твої прав; 

  • по можливості повідомте когось зі своєї сім'ї, друга про затримання, щоб вони могли дізнатися про твій стан, місцезнаходження та допомогти негайно знайти адвоката; 

  • вимагай собі адвоката, у тому числі через безоплатну вторинну юридичну допомогу; 

  • якщо потребуєш медичної допомоги або маєш потребу прийняти ліки, повідом про це під час затримання;

  • запитуй, що буде далі. Ти маєш право на інформацію про те, як довго триватиме затримання та яким буде подальший процес;

  • не погоджуйтесь на проведення особистого огляду, огляду речей, вилучення твоїх речей та документів без двох понятих та адвоката; 

  • ти маєш право відмовитись від відповіді на будь які питання, надання пояснень відносно себе скориставшись статтею 63 Конституції України; 

  • не підписуйте жодних документів або визнань без присутності адвоката. Ти маєш право на юридичний захист та можливість консультуватися з адвокатом на будь-якій стадії затримання; 

  • запиши всі зауваження та незаконні дії з боку посадових осіб до протоколу про адміністративне затримання;

  • якщо вважаєш, що твої права порушуються або незаконно затримали, звертайтеся до органів вищої інстанції чи суду ; 

  • кращий спосіб захистити свої права – це дотримуватися закону! Навіть якщо затримали незаконно, важливо діяти в рамках закону та захищати свої права на будь-якому етапі затримання.

Зараз надам відповіді на актуальні запитання:

У яких випадках може здійснюватись адміністративне затримання військовозобов'язаного?

Відповідно до статті 260 КУпАП: Адміністративне затримання застосовується у випадках та з метою:

- припинення адміністративних правопорушень, коли вичерпано інші заходи;

- встановлення особистості;

- складання протоколу про адміністративне правопорушення у разі неможливості складання його на місці вчинення правопорушення, якщо складання протоколу є обов'язковим;

- забезпечення своєчасного та правильного розгляду справ та виконання постанов у справах про адміністративні правопорушення, також з цією метою допускається: особистий огляд; огляд речей та вилучення речей та документів.

Окремою підставою для такого затримання є частина 5 статті 24 Закону України “Про Національну поліцію” органи та підрозділи, що входять до системи поліції здійснюють адміністративне затримання та доставлення до ТЦК призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які вчинили адміністративні правопорушення, передбачені статтями 210, 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Яким чином оформляється адміністративне затримання під час мобілізації?

Здійснюється співробітниками поліції зі складанням відповідно протоколу про адміністративне затримання. При цьому форма такого протоколу визначена у Додатку 5 Інструкції з оформлення матеріалів про адміністративні правопорушення в органах поліції, затвердженої наказом Міністерства внутрішніх справ України 06.11.2015 №1376. 

У чому різниця розшуку від адміністративного затримання?

Різниця в тому, що це взагалі різні процесуальні дії, оскільки розшукові дії (розшук) застосовується виключно до осіб, які перебувають у відповідному реєстрі МВС: “Особи, які переховуються від органів влади”. У вказаний реєстр потрапляють підозрювані (підсудні, інші особи які ухиляються від слідства, суду і відбування покарання) за кримінальним провадженням або боржники за виконавчим провадженням. Також до даного реєстру вносяться особи які зникли безвісті. 

При цьому, до розшукуваної особи поліцією застосовується виключно “затримання”, а не “адміністративне затримання”.   

Отже, адміністративне затримання не залежить від розшуку, так і розшук не залежить від адміністративного затримання.   

У чому різниця "затримання" від "адміністративного затримання"?

Це різні процесуальні дії, які регулюються різними нормами законодавства згідно з якими виникають різні права та обов'язки як у поліцейського так і у затриманої людини або людини якій загрожує таке затримання. Адміністративне затримання передбачено виключно КУпАП. При цьому затримання регулюється нормами Закону України “Про Національну поліцію”. 

Отже, різне нормативне регулювання впливає на підстави, наслідки, права та обов'язки осіб. 

Поліцейські, співробітники ТЦК можуть здійснювати адміністративне затримання військовозобов'язаних?

Органи (посадові особи), правомочні здійснювати адміністративне затримання визначається статтею 262 КУпАП, а саме адміністративне затримання особи, яка вчинила адміністративне правопорушення, може провадитися лише органами (посадовими особами), уповноваженими на те законами України.

Адміністративне затримання провадиться органами внутрішніх справ (Національною поліцією) при порушенні призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку, порушенні законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію. Аналогічна норма міститься у частині 5 статті 24 Закону України “Про Національну поліцію”. 

При цьому, ТЦК не уповноважена законом на таке адміністративне затримання військовозобов'язаних. 

ВІДЕО В ТЕМУ: УКЛОНЕНИЕ ОТ ПРИЗЫВА НА ВОЕННУЮ СЛУЖБУ ВО ВРЕМЯ МОБИЛИЗАЦИИ / СТАТЬЯ 336 КРИМИНАЛЬНОГО КОДЕКСА

Про адміністративне затримання складається протокол?!

Так, оскільки це прямо встановлено частиною 1 статтею 261 КУпАП. У такому протоколі зазначаються: 

  • дата та місце його складання; 

  • посаду, прізвище, ім'я та по батькові особи, яка склала протокол; 

  • відомості про особу затриманого; 

  • час і мотиви затримання 

Протокол підписується посадовою особою, яка його склала, і затриманим. У разі відмови затриманого від підписання протоколу, у ньому робиться запис про це.

Про місцезнаходження особи, затриманої за скоєння адміністративного правопорушення, негайно повідомляються її родичі?

Так, повинні бути негайно повідомлені родичі (частина 2 стаття 261 КУпАП).  Про це у протоколі про адміністративне затримання робиться відповідний запис, зазначаються число, місяць, рік та час, які повідомлено та яким чином.

У разі неможливості проінформувати родичів та у разі відмови затриманого надати інформацію для їх повідомлення, про це робиться відповідний запис затриманою та посадовою особою, яка склала протокол про адміністративне затримання, із зазначенням поважних причин.

Органи (посадові особи), які здійснили адміністративне затримання, повинні про це інформувати центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги?!

Так, повинні саме так і робити, крім випадків, якщо особа захищає себе особисто або запросила захисника, про це говорить частина 3 стаття 261 КУпАП. 

Скільки може тривати адміністративне затримання за порушення законодавства про мобілізацію?

Адміністративне затримання особи, яка вчинила адміністративне правопорушення, може тривати не більше трьох годин (частина 1 стаття 263 КУпАП). 

Слід звернути увагу, що особа вважається затриманою з моменту, коли її фактично обмежено у свободі пересування, а не з моменту складання протоколу.

Якщо я не виходжу з дому, як тоді відбуватиметься адміністративне затримання?

Поліція, ТЦК немає права входити у житло, інше жиле або нежиле приміщення перебування (знаходження)  військовозобовязаного, якщо власник такого приміщення проти цього і у працівника поліції відсутнє відповідне рішення суду про такий дозвіл на входження (проникнення) до приміщення.   

При цьому, стаття 38 Закону України “Про Національну поліцію” визначає юридичний механізм проникнення у житло чи інше володіння особи, а саме поліція може проникнути в житло або інше володіння особи без мотивованого рішення суду лише у невідкладних випадках, пов'язаних із:

1) порятунком життя людей та цінного майна під час надзвичайних ситуацій;

2) безпосереднім переслідуванням осіб, підозрюваних у скоєнні кримінального правопорушення;

3) припиненням кримінального правопорушення, що загрожує життю осіб, які перебувають у житлі чи іншому володінні.

Проникнення поліцейського у житло чи інше володіння особи не може обмежувати його права користуватися власним майном. Про застосування зазначеного поліцейського заходу обов'язково складається протокол.

Отже, витягти військовозобов'язаного з дому - немає законних підстав окрім отримання відповідного рішення (ухвали) суду. Також на сьогодні відсутня законодавча база для видачі судом такого рішення (ухвали), крім випадків звернення до суду у рамках кримінального провадження відносно військовозобовязаного (людини яка ухиляється від мобілізації).    

ВІДЕО БОНУС: УКЛОНЕНИЕ ОТ ВОИНСКОГО УЧЁТА ПОСЛЕ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ ТЦК. КРИМИНАЛЬНЫЙ КОДЕКС ЧАСТЬ 1 СТАТЬЯ 337

Адвокат допоможе подолати адміністративне затримання?

Залежить від ситуації та стадії такого затримання. Як мінімум допоможе правильно оформити зміст вказаного протоколу та оскаржити у суді таке затримання, якщо останнє є протиправним. 

Який порядок особистого огляду людини та огляду речей при адміністративному затриманні?

Такий особистий огляд і огляд речей визначається статтею 264 КУпАП, а саме:

Частина 2: Особистий огляд може провадитись уповноваженою на те особою однієї статі з оглядуваним і в присутності двох понятих тієї ж статі

Частина 5: Про особистий огляд, огляд речей складається протокол або про це робиться відповідний запис у протоколі про адміністративне правопорушення або в протоколі про адміністративне затримання.

При цьому, наведений особистий огляд і огляд речей повинен відбуватися виключно у випадках визначених відповідними нормами Закону України “Про Національну поліцію”, або у рамках кримінального провадження за нормами Кримінально процесуального кодексу. 

Це каже про те, що не у кожному випадку адміністративного затримання повинна відбуватися особистий огляд затриманого та огляд його речей.  

У чому різниця адміністративного арешту від адміністративного затримання?

Поняття адміністративного арешту визначено у статті 32 КУпАП і говорить, що адміністративний арешт установлюється і застосовується лише у виняткових випадках за окремі види адміністративних правопорушень на строк до п'ятнадцяти діб. Адміністративний арешт призначається районним, районним у місті, міським чи міськрайонним судом (суддею). Адміністративний арешт не може застосовуватись до вагітних жінок, жінок, що мають дітей віком до дванадцяти років, до осіб, які не досягли вісімнадцяти років, до осіб з інвалідністю першої і другої груп.

Як бачиш, адміністративне затримання триває до 3 годин, на відміну від адміністративного арешту який може продовжуватися до 15 діб. Також для арешту потрібно отримати відповідне рішення суду. Адміністративне затримання при цьому не потребує отримання відповідного рішення суду. Також по арешт попадають не всі люди, є виключенні які наведені вище. 

При адміністративному затриманні можна вимагати надання правової допомоги?

Можна і потрібно! Таке право на отримання правової допомоги передбачено частиною 1 статті 268 КУпАП.  

Безкоштовна вторинна правова допомога передбачена для адміністративного затримання?

Передбачена, про що вказує пункт 3 частини 1 статті 14 Закону України «Про безоплатну юридичну допомогу» право на безоплатну вторинну юридичну допомогу згідно з цим Законом та іншими законами мають особи, до яких застосовано адміністративне затримання, - на юридичні послуги, а саме захист та складання документів процесуального характеру.

ВІДЕО БОНУС: ОТМЕНА ШТРАФОВ ТЦК

Якщо затриманий відмовляється від підписання протоколу про адміністративне затримання?

Це доволі часті випадки. А тому, у разі відмови затриманого від підписання протоколу, у ньому проводиться запис про це у самому протоколі. 

Які права має затриманий?

1. Користуватися юридичною допомогою адвоката, іншого фахівця у галузі права.

2. Відмовитися давати свідчення чи пояснення щодо себе, членів сім'ї чи близьких родичів, коло яких визначається законом.

3. Знайомитися з матеріалами справи, давати пояснення, подавати докази, заявляти клопотання, виступати рідною мовою та користуватися послугами перекладача, якщо не володіє мовою, якою ведеться провадження; оскаржити ухвалу у справі.

4. Оскаржити до вищого органу (вищої посадової особи) стосовно органу (посадової особи), який застосував адміністративне затримання, особистий огляд, огляд речей та вилучення речей та документів під час затримання або до суду.

5. Право на відшкодування шкоди, заподіяної незаконним затриманням.

Як оскаржити адмін затримання?

Таке затримання може бути оскаржено заінтересованою особою до вищого органу (вищої посадової особи) щодо органу (посадової особи), який застосував ці заходи, або до суду. Зверни увагу, що оскарження заходів забезпечення провадження у справах про адміністративні правопорушення не зупиняє їх виконання (стаття 267 КУпАП). 

Поліція у своїй електронній базі має внести інформацію про адміністративне затримання?

Повинна поліція  внести таку інформацію, оскільки згідно до пункту 7 частини 1 статті 26 Закону України “Про національну поліцію” поліція засобами інформаційно-комунікаційної системи наповнює та підтримує в актуальному стані реєстри та бази (банки) даних, що входять до єдиної інформаційної системи Міністерства внутрішніх справ, щодо осіб, щодо яких поліція застосувала адміністративне затримання.

Яким чином триває відлік часу тримання затриманої людини у спеціально відведених для цього приміщеннях?

Такий відлік часу тримання затриманої людини у спеціально відведених для цього приміщеннях рахується саме з моменту її фактичного затримання (частина 2 статті 37 Закону України “Про Національну поліцію”).  

Після затримання людини та розміщення її у спеціально відведених для цього приміщеннях, поліцейські повинні негайно викликати медичних працівників до місця фактичного перебування затриманого, а також по можливості поінформувати членів його сім'ї?

Так, поліцейський повинен це зробити, це прямо передбачено частиною 3 статті 37 Закону України “Про Національну поліцію”, а саме у випадках, визначених частиною другою цієї статті, поліцейські повинні негайно викликати медичних працівників до місця фактичного знаходження таких осіб, а також, за можливості, поінформувати членів сім’ї.

Чи можна знімати на відео, робити фото або проводи аудіозапис адміністративного затримання?

Можна і треба це робити! Головне тільки не знімай на відео (фото) обличчя, знаки розпізнавання військових, поліції з прив'язкою до місцевості. 

Голова дипломатичного представництва та члени дипломатичного персоналу можуть бути заарештовані чи затримані?

Згідно з Указом Президента України «Про Положення про дипломатичні представництва та консульські установи іноземних держав в Україні» №198/93 від 10.06.1993, голова дипломатичного представництва та члени дипломатичного персоналу користуються особистою недоторканністю та не можуть бути заарештовані або затримані.

Посадовці ТЦК наділені повноваженнями особисто затримувати та доставляти до центрів комплектування військовозобов'язаних, які вчинили адміністративне правопорушення?

Не наділені такими повноваженнями.

Як начальник ТЦК інформує поліцію про необхідність затримати і доставити до ТЦК військовозобов'язаних які порушили статі 210 ​​і 210-1 КУпАП?

Наведений начальник звертається до поліції з письмовим звернення про доставку громадян, які вчинили адміністративне правопорушення. 

За статтями 336, 337 кримінального кодексу може бути застосовано адміністративне затримання?

Не може бути, оскільки адміністративне затримання не застосовується до кримінальних проваджень, лише до правопорушень за КУпАП. 

За не оновлення даних може бути застосовано адміністративне затримання?

Може бути застосовано, оскільки не оновлення підпадає під порушення статті 210-1 КУпАП, згідно до чого у подальшому начальник ТЦК вносить дані про такого порушника у відповідне звернення яке подає до поліції для подальшого здійснення поліцією адміністративного затримання порушника та доставлення до ТЦК. 

Наслідки завідомо незаконного адміністративного затримання?

Необхідно оскаржувати таке затримання до вищестоящого органу ТЦК або до суду для притягнення винних осіб до відповідальності. 

Як обрати для себе адвоката?

Подивись (запитай) про його досвід по даній категорії справ. По розпитуй його питаннями які тебе турбують та дізнайся від нього яким самим чином він буде юридично захищати тебе та якими доказами буде доводити твою правоту. 

Чи може бути застосовано адміністративне затримання до жінок?

Авжеж може бути застосовано, якщо вказані жінки підпадають під поняття призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які вчинили адміністративні правопорушення, передбачені статтями 210, 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Чи може бути застосовано адміністративне затримання до студентів віком до 25 років?

Так, вказана категорія людей також у зоні ризику у випадку розповсюдження на них поняття призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які вчинили адміністративні правопорушення, передбачені статтями 210, 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення.”

Яким чином буде здійснюватися адміністративне затримання за кордоном?

На сьогодні це не передбачено, у тому числі з підстави відсутності законодавчого врегулювання роботи (функціонування) ТЦК та поліції за кордоном.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи