Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.07.2024 19:01

Квартира у спадок. Відповіді на питання

Отримання квартири у спадок – подія

Отримання квартири у спадок – подія, з якою рано чи пізно доведеться багатьом зіткнутися. Цей процес може бути заплутаним для звичайної людини, особливо у важкий емоційний період після смерті близької людини. Однак розуміння основних правових аспектів спадкування допоможе уникнути проблем та правильно оформити спадщину. У цій статті саме вказані правовідносини та розглянемо наступні аспекти:

Мета статті – дати читачам чітке уявлення про процес наслідування квартири, допомогти розібратися в юридичних тонкощах та підготуватися до можливих труднощів. Незалежно від того, чи очікуєш ти спадок або вже зіткнувся з цією необхідністю його оформлення - ця інформація буде корисною для спадкоємця.

Конкретні питання які підлягають розгляду:

  • квартира з самобудом як успадкувати;

  • який необхідний документ на квартиру, щоб нотаріус видав спадкоємцю свідоцтво про спадщину;

  • якщо документи на квартиру є, а документів на землю немає, чи можна буде отримати у спадок квартиру;

  • як успадкувати квартиру, якщо на ній наявна іпотека банку;

  • що робити, якщо на квартиру у спадкоємця немає оригіналів документів;

  • як ділитиметься квартира між спадкоємцями; 

  • чи можна подати до суду позов про визнання права власності на квартиру в рамках спадкування; 

  • особливості наслідування квартири; 

  • у який термін та до якого саме нотаріуса подавати заяву про прийняття спадщини на квартиру; 

  • що робити, якщо пропустив строк подання заяви про прийняття спадщини;

  • перебування спадкоємців у сільській місцевості або поза країною є поважною причиною для визначення спадкоємцю додаткового строку, достатнього для подання ним заяви про прийняття спадщини; 

  • після отримання спадкоємцем свідоцтва про право власності на квартиру в порядку спадкування, чи може спадкоємець продати квартиру; 

  • на квартирі є арешт виконавчої служби, тож нотаріус відмовляє видати свідоцтво на спадкову квартиру, що робити спадкоємцю у такому випадку; 

  • як прийняти спадщину на квартиру, якщо спадкоємець за кордоном; 

  • квартиру на окупованій території можна отримати у спадок; 

  • другий спадкоємець раніше за мене отримав свідоцтво про право на всю квартиру, що робити мені; 

  • чи можна автоматично отримати квартиру у спадок без подання заяви нотаріусу;

  • було складено два заповіти: у 2023 році на все майно, а друге від 2024 року тільки на квартиру, до чого це призведе; 

  • чи є дійсним свідоцтво про право на спадщину на квартиру, видане нотаріусом, який знаходиться на тимчасово окупованій території; 

  • наявність формальних помилок (описок) у заповіті на квартиру може бути підставою для визнання його недійсним; 

  • які можуть бути підстави для усунення права на спадкування квартири; 

  • що робити, якщо отримав у спадок квартиру, а на спадкодавці багато боргів, основна частина яких це борг за заочним рішенням суду про стягнення 3% річних, штрафу, інфляційних витрат;

  • як оформляється на спадкоємця документально право власності на квартиру після смерті спадкодавця; 

  • який порядок наслідування за відсутності державної реєстрації права власності на реконструйовану квартиру до 01.07.04; 

  • які були встановлені строки для спадкодавця щодо оформлення земельної ділянки під квартирою; 

  • до якої дати законодавство не передбачало процедури введення квартири в експлуатацію при оформленні права власності на неї;

  • які докази підтверджують прийняття спадкодавця до членів будівельного кооперативу; 

  • чим документально підтверджується дата побудови квартири;

  • які підстави для задоволення позову про зміну черговості наслідування на квартиру; 

  • який порядок визнання квартири відумерлою спадщиною.

Відповіді на питання: 

Квартира з самобудом як успадкувати?

До спадкоємців переходять усі права та обов'язки спадкодавця. Якщо за життя спадкодавець не отримав право власності на квартиру із самобудом, то спадкоємець також не набуває права власності у порядку спадкування на такий самобуд.

Отже, якщо квартира з самобудом не була прийнята в експлуатацію, або право власності не було за спадкодавцем зареєстроване, то до складу спадщини не входить право на самобуд, лише входить право на спадкування відносно будівельних матеріалів, обладнання, що були використані в процесі будівництва. 

Який необхідний документ на квартиру, щоб нотаріус видав спадкоємцю свідоцтво про спадщину?

Один із наступних документів в оригіналі:

  • свідоцтво про право власності чи приватизації на квартиру;

  • договір купівлі-продажу / договір дарування / договір довічного утримання або інший нотаріальний договір щодо квартири з відповідною реєстрацією у державному реєстрі нерухомого майна;

  • свідоцтво про право власності у порядку спадкування;

  • рішення суду про визнання права власності.

При цьому: (1) рішення органу місцевого самоврядування про передачу квартири у приватну власність спадкодавцю або (2) рішення будівельного кооперативу – не є підставою для оформлення нотаріусом свідоцтва про право власності на квартиру, оскільки на підставі рішення місцевого самоврядування необхідно спочатку спадкодавцю отримати відповідне свідоцтво про право власності (або приватизації), а відповідно до рішення будівельного кооперативу необхідно спадкоємцю зареєструвати право власності у відповідному реєстрі нерухомого майна.

Отже, за наведеними вище двома рішеннями нотаріус відмовить своєю постановою у видачі свідоцтва про спадщину, а тому надалі потрібно буде спадкоємцю звернутися до суду для визнання права власності на квартиру вже у судовому порядку - це поширена і стандартна ситуація, тому не слід спадкоємцю панікувати.

Технічний паспорт теж не є правовстановлюючим документом, тому лише на його підставі спадщину не отримаєш.

ВІДЕО БОНУС: НЕТ ОРИГИНАЛА ДОКУМЕНТА НА ИМУЩЕСТВО ДЛЯ ПОЛУЧЕНИЯ НАСЛЕДСТВА 

Якщо документи на квартиру є, а документів на землю немає, чи можна буде отримати у спадок квартиру?

Так, можливо отримати, оскільки квартира є окремим видом майна, незалежно від прив'язки до землі. Тому відсутність документів на землю не завадить прийняти у спадок квартиру. 

Як успадкувати квартиру, якщо на ній наявна іпотека банку?

У звичайному порядку, звернувшись до нотаріуса, але є деякі особливості:

1) іпотека у зв'язку з отриманням спадщини не припиняється, тому діє для спадкоємця у разі отримання останнім спадщину;

2) спадкоємець набуває статусу іпотекодавця;

3) спадкоємець несе відповідальність перед іпотекодавцем (банком) у разі пред'явлення до нього вимоги у розмірі вартості отриманого у спадок майна;

4) іпотекодержатель (той, на користь якого укладено договір іпотеки) повинен пред'явити свою вимогу до спадкоємця (чи нотаріуса) протягом 6 місяців з дня, коли він дізнався про смерть спадкодавця або у той же строк коли міг дізнатися. Якщо цей строк буде порушено, або іпотекодержатель не скористується своїм правом на іпотеку, тоді спадкоємець звільняється обов'язку погашення боргу спадкодавця.

Що робити, якщо на квартиру у спадкоємця немає оригіналів документів?

Якщо документи виготовлялися на квартиру (є копії у спадкоємця або відомості про оригінали містяться в інших документах), то можна отримати їх дублікат який має силу оригіналу.

Таке отримання можливе як самостійно спадкоємцем, наприклад через архів органу, що виготовив оригінал, так і за запитом нотаріуса у рамках спадкової справи.

У разі неможливості отримати дублікат, тоді дорога спадкоємцю до суду для визнання права власності на квартиру – це для тієї ситуації, коли документи були виготовлені (видані) спадкодавцю, але загублені. Якщо правовстановлюючі документи взагалі не виготовлялися, то суд не допоможе спадкоємцю, оскільки у спадкодавця не виникло право власності. У таких випадках спадкоємцю потрібно скористатись консультацією адвоката, щодо подальших дій, щоб не втратити квартиру. 

ВІДЕО БОНУС: ВРЕМЯ, МЕСТО ОТКРЫТИЯ НАСЛЕДСТВА, СРОКИ ДЛЯ ПРИНЯТИЯ, УСТАНОВЛЕНИЕ ФАКТОВ

Як ділитиметься квартира між спадкоємцями?

Насамперед право на спадщину має:

  • спадкоємець на кого оформлено заповіт;

  • незалежно від заповіту непрацездатний спадкоємець (малолітні, неповнолітні, непрацездатні діти чи вдова (вдівець), непрацездатні батьки успадковують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, що належала кожному із них, у разі спадкування згідно із законом (це називається обов'язковою часткою), того, кому заповідали майно, перелічені особи одержують обов'язкову частку).

Якщо заповіт відсутній, тоді успадкування здійснюється відповідно до черг спадкування (статті 1261-1265 Цивільного кодексу) у першу чергу у рівних частинах мають право на спадщину діти, другий з подружжя та батьки спадкодавця (стаття 1261). 

Чи можна подати до суду позов про визнання права власності на квартиру в рамках спадкування?

Так, ця ситуація поширена. У будь-якому разі, такому зверненню до суду передує звернення до нотаріуса, відкриття останнім спадкової справи та у разі неможливості нотаріусом видати свідоцтво про спадщину, видається спадкоємцю постанова про відмову у вчиненні нотаріальної дії з обґрунтуванням такої відмови. Без цієї постанови до суду звертатися буде передчасною, оскільки саме постанова як відмова є підставою для подання позову до суду. 

Особливості наслідування квартири?

Таких немає, головне вчасно звернутись до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини з наданням оригіналів документів на квартиру.

Важливо: у деяких випадках під особливістю можна мати на увазі будівельний кооператив, якщо квартира знаходиться саме в ньому. Трапляються нерідкі випадки, коли кооперативи з метою збереження за собою або за своїми зацікавленими особами, перешкоджають спадкоємцю у видачі останньому необхідних документів (наприклад довідку про повну виплату пайових внесків спадкодавцем) або підтвердження факту власності на квартиру за спадкодавцем як членом кооперативу.

Озвучені ситуації вирішуються як без суду, так і у судовому порядку залежно від наявних обставин. 

У який термін та до якого саме нотаріуса подавати заяву про прийняття спадщини на квартиру?

Якщо спадкоємець постійно (шість місяців до смерті спадкодавця) не проживав зі спадкодавцем, така заява подається протягом шести місяців з дати смерті спадкодавця за місцем відкриття спадщини згідно зі статтею 1221 Цивільного кодексу:

  • місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця;

  • якщо місце проживання спадкодавця невідоме, місцем відкриття спадщини є місцезнаходження нерухомого майна або основної його частини, а за відсутності нерухомого майна – місцезнаходження основної частини рухомого майна;

  • якщо спадкодавець мав останнє місце проживання на території іноземної держави, місце відкриття спадщини визначається відповідно до Закону України "Про міжнародне право".

Важливо: якщо ти проживаєш за кордоном і постійно не проживав зі спадкоємцем, заяву про прийняття спадщини слід подати нотаріусу в Україні за місцем знаходження нерухомого майна (більшої її частини). 

Що робити, якщо пропустив строк подання заяви про прийняття спадщини?

Якщо спадкоємець протягом зазначеного строку не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.

Допомагає у такому випадку стаття 1272 Цивільного кодексу, а саме:

  1. за письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини

  2. за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Під поважною причиною слід розуміти:

  • перебування спадкоємця на стаціонарному медичному лікуванні;

  • довгострокове відрядження;

  • у деяких випадках незнання того, що спадкоємець помер;

  • непоінформованість спадкоємця про наявність заповіту;

  • інші причини.

Важливо: законодавство не містить виключного переліку поважних причин, фактично це вирішує суд на власний розсуд виходячи з обставин і доказів у справі.

За власною судовою практикою, я отримував позитивне рішення, коли термін для подання заяви було пропущено на 9 років. 

ВІДЕО БОНУС: ЗАВЕЩАНИЕ В НАСЛЕДСТВЕННОМ ДЕЛЕ. ОТВЕТЫ НА ВОПРОСЫ, ПРАКТИКА ВЕРХОВНОГО СУДА

Перебування спадкоємців у сільській місцевості або поза країною є поважною причиною для визначення спадкоємцю додаткового строку, достатнього для подання ним заяви про прийняття спадщини?

Ні, це не буду поважною причиною! Оскільки, саме проживання спадкоємців у сільській місцевості чи за межами України не є поважною причиною визнання додаткового строку для прийняття спадщини. Така відповідь ґрунтується на тому, що для подання заяви про прийняття спадщини не обов'язково їхати до нотаріуса, оскільки законодавство передбачає право спадкоємця направити таку заяву поштою з описом вкладенням (Верховний Суд постанова від 14.11.22, справа 148/1923/20). 

Після отримання спадкоємцем свідоцтва про право власності на квартиру в порядку спадкування, чи може спадкоємець продати квартиру?

Так, оскільки після отримання зазначеного свідоцтва на квартиру - це вже майно спадкоємця, яким останній може вільно розпоряджатися, тобто продати. А якщо на квартирі є іпотека – можна продати тільки за згодою банку (іпотекодавця) або після припинення (розірвання) іпотеки у позасудовому, або судовому порядку. 

На квартирі є арешт виконавчої служби, тож нотаріус відмовляє видати свідоцтво на спадкову квартиру, що робити спадкоємцю у такому випадку?

Так, за наявності такого арешту нотаріус відмовляє у видачі свідоцтва, доки арешт не буде знятий. У такому разі спадкоємцю слід спочатку встановити підставу арешту, через:

1) реєстр нерухомості: по прізвищу, ім'ю та по батькові спадкодавця або його ідентифікаційному номеру, або за адресою квартири можна отримати відповідні дані;

2) нотаріуса, оскільки він має доступ до озвученого реєстру нерухомості;

3) адвоката;

4) Інтернет програми, наприклад Опендатабот та його аналогів;

5) і т.д. 

Часті підстави арештів:

- у спадкодавця були борги, наприклад кредит, комунальні тощо, також   можуть бути непогашені адміністративні штрафи, але сьогодні вони всі погашені, а арешт чомусь не знято. Тоді слід звернутися до виконавця (який такий арешт вніс до реєстру нерухомості) для зняття арешту. Якщо не знімає або виконавець не може це зробити з інших підстав (наприклад закрито вже виконавче провадження), тоді отримати письмову відповідь від виконавця про неможливість скасування арешту та звертатися із зазначеною відповіддю до суду для скасування арешту; 

- йде суд щодо стягнення боргу зі спадкодавця, в рамках якого як забезпечення позову було накладено арешт. Тоді слід розглянути перспективу подачі апеляцію на таке забезпечення; 

- арешт був накладений на майно подружжя, у такому разі подавати апеляцію/касацію на рішення суду про арешт, оскільки це майно належить двом особам, а боржник лише один із них і не завжди відповідає за іншого подружжя;

- і т.п.

Немає повного переліку, що робити спадкоємцю, головне дізнатися про арешт та його підставу, а далі аналізувати з адвокатом перспективне юридичні напрямки для скасування. 

ВІДЕО БОНУС: АРЕСТ НАСЛЕДСТВЕННОГО ИМУЩЕСТВА / ОТКАЗ НОТАРИУСА ВЫДАТЬ СВИДЕТЕЛЬСТВО О НАСЛЕДСТВЕ 

Як прийняти спадщину на квартиру, якщо спадкоємець за кордоном?

Визначити рухоме чи нерухоме майно успадковується. Якщо нерухоме – тоді лише прийняття спадщини через нотаріуса, який знаходиться в Україні за місцем знаходження такого майна або основної частини. У тому числі можна направити поштою нотаріусу відповідну заяву, чи через свого представника в Україні. При цьому дивись, не пропусти шестимісячний строку на подання такої заяви. 

Квартиру на окупованій території можна отримати у спадок?

Можна отримати. Якщо спадкова справа ще не відкрита, для цього звернися до будь-якого нотаріуса, який провадить свою діяльність на території України. 

Другий спадкоємець раніше за мене отримав свідоцтво про право на всю квартиру, що робити мені?

Якщо така видача є законною, тоді відсутні підстави для визнання у суді такого свідоцтва недійсним. Якщо такі підстави є, тоді можна подати позов до суду, навести свої доводи разом із доказами про недійсність такого свідоцтва та здобути судову перемогу. Після чого свідоцтво не матиме юридичної сили.

Причинами визнання свідоцтва є недійсним:

- визнання недійсними документів на підставі яких видано свідоцтво (наприклад, заповіт, заяву про відмову від спадщини, свідоцтво про укладення шлюбу та інше);

- порушення прав інших спадкоємців у зв'язку з видачею спірного свідоцтва (найпоширеніша підстава);

- інші підстави.

Також класична ситуація, коли один із спадкоємців пропустив строк на подання заяви про прийняття спадщини, але надалі отримав рішення суду про надання додаткового строку на таке подання, згідно з чим такий спадкоємець має право на спадщину. Тому такий спадкоємець може у суді визнати спірне свідоцтво недійсним (аналогічний висновок Верховного Суду міститься у постанові від 05.09.22 справа 385/321/20). 

Чи можна автоматично отримати квартиру у спадок без подання заяви нотаріусу?

Якщо спадкоємець постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, то він є особою, яка прийняла спадщину (навіть без звернення з заявою до нотаріуса). Тобто звертатися до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини протягом 6 місяців йому не потрібно. У цьому випадку спадкоємець без звернення до нотаріуса не матиме свідоцтва про спадщину, що не дозволить спадкоємцю продати або іншим чином розпорядитися гаражем. Якщо вказане свідоцтво потрібно, тоді надо звернутися спадкоємцю до нотаріуса з відповідною заявою про видачу свідоцтва про спадщину на квартиру.  

Також звертай увагу, чи можливо іпотечна квартира або на квартирі як на спадковому майні купа боргів (наприклад, боргів на спадкодавці 500 тис. грн., а іпотечна квартира коштує 100 тис. грн.), навіщо таку квартиру приймати у спадок, оскільки борги треба буде погашати і цим немає для спадкоємця матеріальної вигоди від такої спадщини. 

ВІДЕО У ТЕМУ: ВРЕМЯ, МЕСТО ОТКРЫТИЯ НАСЛЕДСТВА, СРОКИ ДЛЯ ПРИНЯТИЯ, УСТАНОВЛЕНИЕ ФАКТОВ

Було складено два заповіти: у 2023 році на все майно, а друге від 2024 року тільки на квартиру, до чого це призведе?

Новий заповіт скасовує дію попереднього. У цьому випадку другий заповіт від 2024 року суперечить першому. Квартира входить до складу всього майна. Тому перший заповіт від 2023 року буде недійсним, оскільки було складений новий. Тому квартира відійде тій особі, на яку складено останній за часом заповіт від 2024 року, а решту майна буде розподілено за законом (Верховний Суд від 26.06.19 справа 369/3186/17). 

Чи є дійсним свідоцтво про право на спадщину на квартиру, видане нотаріусом, який знаходиться на тимчасово окупованій території?

Треба звертати увагу, коли видано таке свідоцтво, з прив'язкою до того, органи влади України контролювали вказану територію (де нотаріус вів свою діяльність) чи ні. Якщо контролювали – тоді свідоцтво дійсне. 

А якщо свідоцтво було видано нотаріусом окупаційної влади, тоді визнавати свідоцтво недійсним у суді не потрібно, оскільки останнє нікчемне (абсолютно недійсне, без необхідності встановлення цього судом). Аналогічний висновок Верховного Суду від 28.08.20 справа 185/2052/19. 

Наявність формальних помилок (описок) у заповіті на квартиру може бути підставою для визнання його недійсним?

Не може бути такою підставою, оскільки у разі волевиявлення заповідача (спадкодавця) було вільним і відповідало його волі, тобто. ніхто на нього не тиснув, не загрожував тощо.

Формальні помилки (описки) у заповіті не впливають на його дійсність, не свідчать про порушення його форми та порядок посвідчення. Якщо із заповіту зрозуміло, хто заповідач, кому що заповідається і навіть допущені орфографічні (інші формальні) помилки (описки), такий заповіт буде дійсним (Верховний Суд від 12.01.21, справа 397/1396/19). 

Які можуть бути підстави для усунення права на спадкування квартири?

- умисне позбавлення життя спадкодавця або будь-якого з можливих спадкоємців або замах на їх життя;

- перешкода спадкодавцю скласти заповіт, внести зміни чи скасувати його;

- батьки дитини (як спадкоємця) були позбавлені батьківських прав;

- батьки, повнолітні діти, ухилялися від обов'язку щодо утримання спадкодавця;

- якщо буде встановлено, що спадкоємець ухилявся від надання допомоги спадкодавцю, який перебуває в літньому віці, тяжкій хворобі, потребував допомоги тощо.

Слід зазначити, що усунення права на спадкування відбувається виключно за рішенням суду (Верховний Суд від 01.02.22 справа 759/18917/17, від 13.06.19 справа 759/8115/16). 

Що робити, якщо отримав у спадок квартиру, а на спадкодавці багато боргів, основна частина яких це борг за заочним рішенням суду про стягнення 3% річних, штрафу, інфляційних витрат?

Скасувати зазначене заочне рішення шляхом подання спадкоємцем заяви про перегляд заочного рішення, якщо про таке рішення спадкодавець не знав і не оскаржував. 

Як оформляється на спадкоємця документально право власності на квартиру після смерті спадкодавця?

Два варіанти:

  • свідоцтво про право власності на у межах спадкування;

  • рішення суду про визнання права власності на квартиру у порядку спадкування. 

Який порядок наслідування за відсутності державної реєстрації права власності на реконструйовану квартиру до 01.07.04?

У такому разі спадкоємці, які прийняли спадщину, мають право на оформлення такої спадщини навіть за відсутності державної реєстрації права власності (Верховний Суд від 19.10.21 справа 757/30646/18). 

Які були встановлені строки для спадкодавця щодо оформлення земельної ділянки під квартирою?

Такі строки не встановлено. 

ВІДЕО У ТЕМУ: Корпоративные права в наследство: доля в юридическом лице, уставном капитале и участие

До якої дати законодавство не передбачало процедури введення квартири в експлуатацію при оформленні права власності на неї?

До 05.08.1992 р. законодавство не передбачало процедури введення в експлуатацію нерухомого майна в т.ч. квартир під час оформлення права власності. А належним документом, що засвідчує до 05.08.1992 факт існування об'єкта нерухомого майна, що містив його технічні характеристики, був технічний паспорт, виготовлений за результатом його технічної інвентаризації (близький за змістом висновки містяться у постановах Верховного Суду від 15.07.18 справа 263/8226/16 від 01.04.20, справа 760/1651/16-ц). 

Які докази підтверджують прийняття спадкодавця до членів будівельного кооперативу?

Членська книжка кооператива та сплата ним членських внесків, якщо такий порядок не суперечить Статуту кооперативу. 

Чим документально підтверджується дата побудови квартири?

Як правило, зазначена дата вказується у технічному паспорті на квартиру чи інших документах, у т.ч. правовстановлюючих. 

Які підстави для задоволення позову про зміну черговості наслідування на квартиру?

За змістом частини 2 статті 1259 Цивільного кодексу, фізична особа, яка є спадкоємцем за законом наступних черг, ця особа може за рішенням суду отримати право на спадкування разом із спадкоємцями тієї черги, яка має право на спадкування, за умови, що вона протягом тривалого часу опікувалося, матеріально забезпечувало, надавало іншу допомогу спадкодавцю, який через похилого віку, тяжку хворобу тощо. був у безпорадному стані.

Під безпорадним слід розуміти стан особи, зумовлений літнім віком, тяжкою хворобою або каліцтвом спадкодавця, коли вона не може самостійно забезпечити умови свого життя, потребує стороннього догляду, допомоги та піклування. Безпорадний стан має бути підтверджений відповідними записами у медичних документах.

Підставами задоволення позову про зміну черговості одержання спадкоємцями згідно із законом права на спадкування є сукупність таких юридичних фактів, встановлених у судовому порядку:

1) здійснення опіки над спадкоємцем, тобто надання йому нематеріальних послуг (спілкування, поради та консультації, вітання зі святами тощо);

2) матеріальне забезпечення спадкодавця;

3) надання будь-якої іншої допомоги спадкодавцю, тобто такої допомоги, яка має матеріалізований вираз: прибирання приміщення, приготування їжі, ремонт квартири;

4) тривале вчинення дій, визначених у пунктах 1-3;

5) безпорадний стан спадкодавця, тобто такий стан, під час якого особа не може самостійно забезпечувати свої потреби, викликана літнім віком, тяжкою хворобою або каліцтвом.

Такий підхід викладено у постанові Верховного Суду від 27.08.20. справа 266/2391/16. 

Який порядок визнання квартири відумерлою спадщиною?

Визнання спадщини відумерлої передбачено лише у судовому порядку.  Більше про це дивись у відповідному відео: ВЫМОРОЧНОЕ НАСЛЕДСТВО В СУДЕБНОМ ДЕЛЕ. ОТВЕТЫ НА ВОПРОСЫ

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи