Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.07.2024 19:38

Кримінальна відповідальність за ухилення від військового обліку після попередження ТЦК

На сьогодні під час мобілізації більш ніж актуальною є ...

На сьогодні під час мобілізації більш ніж актуальною є частина 1 статті 337 Кримінального кодексу, згідно з якою визначається, що ухилення призовника, військовозобов’язаного, резервіста від військового обліку після попередження, зробленого відповідним керівником територіального центру комплектування та соціальної підтримки, керівниками відповідних органів Служби безпеки України, відповідних підрозділів Служби зовнішньої розвідки України, карається штрафом від трьохсот (5100) до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8500) або виправними роботами на строк до одного року.

Слід зазначити, що військовозобов'язані після прибуття на нове місце проживання мають у семиденний термін стати на військовий облік, тобто прибути у районні (міські) ТЦК за місцем постійного чи фактичного проживання. Невиконання цього обов'язку після попередження, зробленого відповідним начальником ТЦК містить закінчений склад злочину (частини 1 статті 337 Кримінального Кодексу), незалежно від того, чи притягувався військовозобов'язаний до адміністративної відповідальності за раніше скоєне ухилення від воєнного обліку.

Як приклад, наводжу способи ухилення від військового обліку, у т.ч.:

  • самокалічення;

  • симуляція хвороби;

  • підробка документів, які можуть свідчити про поважність на постановку військового обліку, або фактичного неприбуття у відповідний термін до ТЦК без поважних причин;

  • та інше. 

Суб'єкт проступку на яких розповсюджується наведена норма, це: 

  • призовники - особи, приписані до призовних дільниць;

  • військовозобов'язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави. Згідно з законодавством України вони періодично призиваються на навчальні (спеціальні) збори. Військовозобов'язані під час проходження ними навчальних або інших зборів прирівнюються до військовослужбовців;

  • резервісти - особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний час та в особливий період;

Не можуть бути суб'єктами даного проступку військовозобов'язані, зняті або виключені з військового обліку.

А зараз надам відповіді на найрозповсюдженіші питання: 

Як документально оформляється порушення частини 1 статті 337 кримінального кодексу?

Зазначені докази обов'язково повинні довести факт отримання або відмови від отримання військовозобов'язаним попередження, зробленого відповідним керівником територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Перелік таких доказів наступний: 

  • розписка з особистим підписом військовозобов'язаного про отримання останнім попередження (повідомлення) начальника ТЦК про кримінальну відповідальність у разі неприбуття до ТЦК (не взяття на військовий облік); 

  • акт або інший аналогічний письмовий документ про відмову в отриманні військовозобов'язаним попередження (повідомлення) начальника ТЦК про кримінальну відповідальність у разі неприбуття до ТЦК (не взяття на військовий облік); 

  • копія попередження (повідомлення) начальника ТЦК про кримінальну відповідальність у разі неприбуття до ТЦК (не взяття на військовий облік); 

  • у разі наявності відеофіксація на підтвердження отримання (неотримання) військовозобов'язаним попередження (повідомлення) начальника ТЦК про кримінальну відповідальність у разі неприбуття до ТЦК (не взяття на військовий облік). 

Як довести, що не підписував отримання повідомлення начальника ТЦК?

Витребувати зазначені документи з ТЦК через:

  • адвокатський запит, але треба мати на увазі, що відповідь ТЦК можуть і не дати; 

  • за зверненням слідчого у рамках досудового розслідування або вже під час судового розгляду. Щоб ініціювати вказане, необхідно звернутися до слідчого, якщо він самостійно це не зробив;   

  • через суд, звернувшись до останнього з відповідним клопотанням (заявою) про витребування судом від ТЦК. 

Після отримання документів від ТЦК, подивись, твій підпис стоїть або ні. Якщо не твій підпис - тоді потрібно ініціювати перед судом проведення судово-почеркознавчої експертизи, на вирішення якої поставити питання, чи твій підпис стоїться у вказаному документі або іншої особи. 

ВІДЕО У ТЕМУ: УКЛОНЕНИЕ ОТ ПРИЗЫВА НА ВОЕННУЮ СЛУЖБУ ВО ВРЕМЯ МОБИЛИЗАЦИИ / СТАТЬЯ 336 КРИМИНАЛЬНОГО КОДЕКСА

Не оновлення даних у ТЦК призведе до кримінальної відповідальності за частиною 1 статті 337 кримінального кодексу?

Не призведе! Оскільки зазначена норма стосуються виключно ухилення від постановки на військовий облік. Тому на оновлення даних ця норма не поширюється, а тому кримінальна відповідальність буде відсутня.

Начальника ТЦК можна викликати до суду як свідка?

Так, подай відповідне обґрунтоване клопотання до суду для такого виклику. Суд його розгляне та задовольнить чи відмовить у його задоволенні. Тим самим при задоволенні отримаєш нагоду задати питання зазначеному начальнику у судовому порядку. Це як є добрим доказом по давній категорії справ.  

Наявність броні від мобілізації є підставою, щоб уникнути кримінальної відповідальності за частиною 1 статті 337 кримінального кодексу?

Не буде підставою уникнути кримінальної відповідальності, оскільки у вищенаведеній нормі відсутня така підстава як “наявність бронювання від мобілізації”. 

Якими будуть наслідки у разі отримання під особистий підпис попередження начальника ТЦК про необхідність виконання вимог законодавства щодо військового обліку?

Такими наслідками буде кримінальна відповідальність за частиною 1 статті 337 кримінального кодексу та карається штрафом від трьохсот (5100 грн.) до п'ятисот (8500 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами терміном до одного року. Обрання тяжкості залежить від конкретних обставин справи. 

У чому різниця частини 1 статті 337 від статті 336 кримінального кодексу?

Частини 1 статті 337 стосується виключно “ухилення від військового обліку”, а стаття 336 стосується вже “ухилення від призову до військової служби” під час мобілізації протягом особливого періоду для військової служби за призовом осіб з числа резервістів у особливий період.

ВІДЕО БОНУС: ОТМЕНА ШТРАФОВ ТЦК

Що робити, щоб не притягнули до відповідальності за частиною 1 статті 337 кримінального кодексу?

Не допустити факт вручення (отримання) повідомлення начальника ТЦК про необхідність стати на військовий облік чи доведення (наявність) факту ухилення від отримання такого повідомлення, наприклад відеозаписом такого ухилення. 

Скільки разів можуть застосовувати до військовозобов'язаного частину 1 статті 337 кримінального кодексу?

Стільки, скільки раз отримаєш повідомлення начальника ТЦК про необхідність стати на військовий облік або за наявності доведених фактів ухилення від отримання такого повідомлення. 

Чи можуть посадити за порушення частини 1 статті 337 кримінального кодексу?

Не можуть посадити, максимум що може бути це виправні роботи на строк до одного року. 

Згідно до наведеної статті та з урахуванням статті 57 кримінального кодексу, покарання у виді виправних робіт встановлюється на строк до одного року і відбувається за місцем роботи засудженого. Із суми заробітку засудженого до виправних робіт провадиться відрахування в дохід держави у розмірі, встановленому вироком суду, в межах від десяти до двадцяти відсотків.

Виправні роботи не застосовуються до вагітних жінок та жінок, які перебувають у відпустці по догляду за дитиною, до непрацездатних, до осіб, що не досягли шістнадцяти років, та тих, що досягли пенсійного віку, а також до військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, працівників правоохоронних органів, нотаріусів, приватних виконавців, суддів, прокурорів, адвокатів, державних службовців, посадових осіб органів місцевого самоврядування.

3. Особам, які стали непрацездатними після постановлення вироку суду, виправні роботи суд може замінити штрафом із розрахунку трьох встановлених законодавством неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за один місяць виправних робіт.

Начальник ТЦК може звернутися з заявою до поліції щодо відкриття кримінального провадження щодо факту ухилення від військового обліку?

Може, так і відбувається. Ця заява реєструється і починається досудове розслідування за даною подією. 

Форму попередження начальника ТЦК встановлено законом?

Вказана форма (приклад) не встановлена. Тому як саме таке попередження складається залежить від особи яка складає. Тому при кримінальному провадженні слід змісту попередження приділити увагу, з метою уникнення кримінальної відповідальності (якщо є така задача). 

Що можна зробити, щоб не потрапити під кримінальну відповідальність за частиною 1 статті 337 кримінального кодексу?

  • підписуйся на юридичні канали, щоб краще орієнтуватися в юридичних підходах у захисті проти ТЦК, мобілізації та інше; 

  • вчасно підключай адвоката, щоб останній виходячи з твоєї ситуації визначив вірний юридичний напрямок захисту. 

Якщо я за кордоном, мені загрожує частина 1 статті 337 кримінального кодексу?

Погрожує за наявності факту отримання повідомлення від начальника ТЦК або наявність документального фіксування відмови від такого отримання.

Через ДІЮ, Укр пошту, електронну пошту та додаток Резерв+ може мені начальник ТЦК надіслати повідомлення?

Може, такі дії не заборонені, хоч і не передбачені на сьогодні. А ось уже суд вирішуватиме належне таке повідомлення чи ні. При цьому таких способів вручення я з практики не зустрічав.

ВІДЕО В ТЕМУ: УКЛОНЕНИЕ ОТ ВОИНСКОГО УЧЁТА ПОСЛЕ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ ТЦК. КРИМИНАЛЬНЫЙ КОДЕКС ЧАСТЬ 1 СТАТЬЯ 337

Якщо я не виходжу і не буду виходити з дому, мені загрожує частина 1 статті 337?

Не загрожує, у такому разі неможливо буде вручити повідомлення начальника ТЦК або документально довести факт фіксації відмови від отримання такого повідомлення.

Максимальна відповідальність за частиною 1 статті 337 кримінального кодексу?

Штраф 8500 грн. або виправні роботи терміном до одного року. Що саме буде обрано судом, залежить від конкретних обставин по справі. 

Можна подати апеляцію на вирок за частиною 1 статті 227 кримінального кодексу?

Можна подати. 

При цьому, слід звернути увагу не таке обмеження, яке стосується випадку якщо підозрюваний визнав свою провину уклавши з прокурором угоду про беззаперечне своєї винуватості. У такому випадку згідно з пунктом 1 частини 4 статті 394 кримінально - процесуального кодексу: вирок суду першої інстанції на підставі угоди між прокурором та підозрюваним, обвинуваченим про визнання винуватості може бути оскаржений обвинуваченим, його захисником, законним представником виключно з підстав: призначення судом покарання, суворішого, ніж узгоджене сторонами угоди; ухвалення вироку без його згоди на призначення покарання; невиконання судом вимог, встановлених частинами четвертою, шостою, сьомою статті 474 цього Кодексу, в тому числі не роз'яснення йому наслідків укладення угоди.

З метою отримання більш м'якого покарання, підозрюваний може погодитись з вчиненням ним вказаного кримінального проступку за частиною 1 статті 337 кримінального кодексу?

Можна це зробити, шляхом складання та підписання підозрюваним відповідної заяви у присутності захисника, щодо беззастережного визнання своєї винуватості, згоди на розслідування обставин, ознайомлення з обмеженням права апеляційного оскарження та згоди з розглядом обвинувального акта у спрощеному провадженні.

Скільки часу займе кримінальне розслідування та суд?

2-4 місяці з моменту скоєння кримінального проступку. 

Що буде, якщо мене повторно притягнуть за частиною 1 статті 337, при тому, що за першим вироком я ще повністю не погасив штраф?

У випадках, коли засуджень після постановлення вироку, але до повного відбуття покарання вчинив новий злочин, застосовується призначення покарання за сукупністю вироків. У цьому випадку суд відповідно до частини 1 статті 71 кримінального кодексу до покарання, призначеного за новим вироком, повністю або частково приєднує невідбуту частину покарання за попереднім вироком. При складанні покарань в порядку ч. 1 ст. 71 КК остаточне покарання має бути більшим від покарання, призначеного за новий злочин, а також від невідбутої частини покарання за попереднім вироком. Ці приписи закону є імперативними і підлягають обов'язковому виконанню.

Тобто, за сукупністю вироків, буде здійснено приєднання частково до покарання у виді штрафу за останнім вироком невідбуту частину покарання у виді штрафу за попереднім вироком.

Чи примусово мене можуть поставити на військовий облік?

Не можуть, оскільки це законом не передбачено. Тому існує частина 1 статті 337 КК, щоб мотивувати військовозобов'язаного стати на військовий облік.

Чи може довідник сектору дізнання через суд витребувати з ТЦК необхідні документи для розслідування?

Може це зробити і зазвичай робить.

Суд може накласти покарання у рамках санкції частини 1 статті 337 Кримінального кодексу України у формі виправних робіт із утриманням у доході держави 20% від заробітної плати?

Може і доволі часто це робить, у випадку коли підозрюваний офіційно працює. Така можливість суду у тому числі встановлена з урахуванням статті 57 кримінального кодексу: покарання у виді виправних робіт встановлюється на строк до одного року і відбувається за місцем роботи засудженого. Із суми заробітку засудженого до виправних робіт провадиться відрахування в дохід держави у розмірі, встановленому вироком суду, в межах від десяти до двадцяти відсотків.

Якщо не з'явився до ТЦК без отримання повідомлення начальника ТЦК – це підпадатиме під ч.1 ст.337 КК чи під ст.210 КУпАП?

Якщо повідомлення (попередження) не було отримано і відсутній факт від ухилення від його отримання, тоді можлива лише адміністративна відповідальність за статтею 210 кодексу України про адміністративні правопорушення.

Жінки можуть бути подані відповідальності ч.1 ст.337 КК?

Можуть, але не усі, лише якщо жінка за фахом має медичну підготовку або іншу спеціальну підготовку, придатна до військової служби, тоді має виконувати правила військового обліку.

З якого віку може бути застосована до особи кримінальна відповідальність за частиною 1 статті 337 кримінального кодексу?

Може бути застосована до особи віком від 18 років до граничного віку перебування в запасі першого або другого розряду (цей граничний вік встановлено Законом "Про військовий обов'язок і військову службу").

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи