Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.05.2024 15:20

Як ПриватБанку не вдалося перемогти боржника в апеляції у кредитній справі 2012 року

Стара справа 2012 року, за якою клієнт переміг, а ПриватБанк – програв.

Сьогодні цю справу розберу у подробицях. Покажу, як, попри такий проміжок часу, клієнту вдалось здобути перемогу.  

20 лютого 2024 Дніпровський апеляційний суд розглянуто справу щодо апеляції ПриватБанку на рішення районного суду у справі ПриватБанку до двох боржників та Акцент банку про стягнення заборгованості. Слід зазначити, що позов банк подав ще у березні 2012 року. Отже, банк був упевнений, що здобуде перемогу, але не вийшло.  

Часто боржники бачать, що у них старі кредитні справи, гадаю, що рішення було давно, щодо нього боржник програв і не варто порушувати це питання. А мій клієнт не відступив, продовжив судову боротьбу. З цим клієнтом ми почали співпрацювати 3 роки тому. Потім – воєнний стан, розгляд затягнувся. Проте і в першій інстанції, і в другій ми здобули перемогу. Надалі ПриватБанк так і не подав касацію, тобто погодився з попередніми рішеннями.  

У даній справі класична ситуація – були взяті гроші, виникла заборгованість, банк звертається до суду щодо стягнення заборгованості, як з клієнта, так і з поручителя. Було заочне рішення – у 2012 суд задовольнив позов та стягнув гроші. 2022 вже я звертаюся до суду із заявою про перегляд зазначеного заочного рішення. Суд задовольняє мою заяву та скасовує заочне рішення 2012, через 10 років! 

Особливість у тому, що під час розгляду справи було встановлено, що справа стара і була передана до архіву. При цьому, архів суду станом на 2022 знищив матеріали справи, від справи нічого не залишилося, лише тест рішення суду. Законом передбачено, що у такому разі має робити суд (відновлення втраченого судового провадження (стаття 488 Цивільно процесуального кодексу).  

Суд зобов'язав ПриватБанк надати документи, на підставі яких банк у 2012 звертався до суду: позов та додатки до нього. Банк надав копії зазначених документів. Ще одна особливість – рішення було у 2012, а у 2015 між клієнтом та Приват банком було підписано додаткову угоду до кредитного договору, на підставі якої сторони вирішили реструктуризувати заборгованість (сплачувати борг частинами). Відтак, почали діяти нові правовідносини. Банк сам зазначив, що у зв'язку з проведеною реструктуризацією заборгованості, він зобов'язується надати до суду нову позовну заяву з новою прохальною частиною та обґрунтує розрахунок заборгованості та суму заборгованості. Банк цього не зробив.  

Отже, суд був обмежений старою позовною заявою при розгляді у 2022. На цій підставі суд першої інстанції сказав, що позовні вимоги не обґрунтовані і не підлягають задоволенню.  

ПриватБанк не погодився із такою позицією суду, подав апеляцію. Сказав, що за чинним законодавством, за чинною практикою Верховного суду суд першої інстанції мав сам здійснити розрахунок заборгованості. Приват банком було надано кілька посилань на постанови Верховного Суду у своїй апеляційній скарзі.  

Я проаналізував ці доводи, виявилось, що вони не підходять до нашої справи, бо там різний предмет, різні обставини та різні моменти у справі. Тобто практика ЗС, на яку посилався ПриватБанк, не підходить. 

За підсумком, розглянувши всі обставини, апеляційний суд відмовляє банку в апеляції, каже – попри те, що позивач (ПриватБанк) юридична особа з юридичним відділом у своєму штаті, представники банку повідомлені та поінформовані про норми процесуального права та принципи цивільного судочинства (принцип змагальності сторін, кожна сторона у цивільній справі має довести свою правоту). Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення у справі, на які вона посилається як на підстави своїх вимог чи заперечень. Суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням особи, поданих у межах позовних вимог, на підставі доказів, поданих учасниками справ. Кожна сторона несе ризик негативних наслідків для себе, пов'язаних зі здійсненням чи не здійсненням процесуальних дій.

Відтак, апеляційний суд показав, що хоча ПриватБанк має юридичний відділ, і банк зобов'язав надати позов, розрахунок заборгованості в матеріали справи, але не зробив цього, згідно з чим судам  не вдалося розглянути справу по суті заявлених вимог. Це дало змогу суду першої інстанції та апеляційному суду відмовити Приват банку у позовних вимогах. Апеляційний суд сказав – апеляційну скаргу залишити без задоволення, рішення першої інстанції залишити без змін.  

Тому, отримавши позовну заяву від банку, колекторів, не треба лякатися – підключай адвоката, який спеціалізується з цих питань, з необхідним досвідом. Приклад – відео на моїх каналах, кожне про справу моїх клієнтів, як вирішувати такі проблеми. Потрібно бути юридично підкованим! 

Часті питання на тему: 

Які помилки найчастіше припускаються банки у кредитних справах? 

Дуже багато різних помилок. Є часті та рідкісні. Мій сьогоднішній вище приклад – це рідкісна помилка, оскільки як правило після реструктуризації питання у банку до боржника відсутні. Також рідкісною помилкою є взаємозалік вимог (ось відео по даній справі: ВЗАИМОЗАЧЁТ ПОМОГ ПОБЕДИТЬ БАНК).  

До частих помилок відноситься:

– позовна давність (пропуск банком трирічного строку для стягнення тіла кредиту, та один рік для неустойки (пеня, штраф);)  

- недоведеність боргу відповідними доказами; 

- помилки у розрахунках заборгованості;

- не надання до суду необхідних доказів (документів);

- припинення зобов'язання (боргового, іпотечного або поруки); 

- переуступка боргу здійснено з порушеннями, наприклад у банку чи колекторів не збереглися оригінали документів (після перепродажу боргу): кредитного договору, первинної бухгалтерської документації з оплат, заборгованості, які можуть підтвердити факт кредитного зобов'язання;

- заміна сторони з помилками;

- помилки при видачі виконавчого напису нотаріуса; 

- та інші. 

ВІДЕО БОНУС: Помилки ПриватБанку у кредитних справах, судова практика адвокат Васильєв Павло Сергійович  

Що робити боржнику якщо банк подає касаційну скаргу до Верховного Суду? 

Приват банк зазвичай йде до кінця. Ще на стадії до подання позову до суду банк аналізує перспективу - їм це по кишені, і за часом. Ризик касаційного перегляду високий. Але є таке поняття – “фільтри”, не кожна скарга, подана до Верховного Суду, підлягає розгляду та відкриття касаційного виробництва. Повинна бути обґрунтованість, у т.ч. має бути не відповідність чинній практиці Верховного Суду. Якщо цих умов буде дотримано в касаційній скарзі Прива банку, то є ймовірність відкриття касаційного провадження. Якщо банк ці підстави не покаже у скарзі, не буде доказів, нормативних обґрунтувань, то банку відмовлять у відкритті провадження. 

Тому контролюй хід справи, якщо буде відкрито провадження, тоді у боржника є право:

- подати відзив на скаргу банку;

- надати додаткові письмові пояснення, наприклад з посиланнями на нову судову практику Верховного Суду з аналогічних справ;

- залучити нові докази до справи (у деяких випадках);

- взяти безпосередню участь у розгляді або у режимі відеоконференції (у деяких випадках);

- і т.п.  

ВІДЕО БОНУС: ВІДЕОКОНФЕРЕНЦІЯ СУДОВОГО РОЗГЛЯДУ: ЯК ЦЕ МОЖЕ ПРАЦЮВАТИ У ТВОЇЙ СПРАВІ? 

Які ще є способи перемогти банк? 

Насправді підстав для перемоги ще більше треба дивитися кожен випадок конкретно, оскільки перемога над банком, колекторами, МФО – реальна! Дивись мої відео – розповідаю про мої перемоги, показую, як перемогти і тобі, оскільки як правило справи є ідентичними.  

Що треба робити, коли дізнався про суд із банком? 

Рекомендую відразу:

- підключати адвоката, який спеціалізується на цих питаннях. Звичайній людині важко ефективно захиститися. Потрібен спеціаліст;

- читати та розуміти юридичні статті;

- підписатися на юридичні канали щодо кредитних правовідносин;

- дізнаватися про зміни в законодавстві;

- судову практику Верховного Суду з аналогічних справ, як вирішуються схожі відносини;

- підключайся до застосунку ДІЯ, щоб контролювати свої судові справи та виконавчі провадження. 

Якщо банк хоче домовитись без суду – на яких умовах погоджуватися або ні? 

Домовитися без суду – добрий варіант, треба домовлятися у разі такої можливості та на умовах які підходять боржнику (у т.ч. компроміс). Суди – затягуються надовго, витратна частина зростає як для боржника, так і для банку. Останньому при цьому потрібні «живі» гроші та швидке вирішення справи. Тому є можливість домовлятися за дисконт.  

Умови такої домовленості залежить від багатьох факторів:

- розмір боргу;

- був вже суд або ні і його результат;

- наявність іпотечного (заставного) майна;

- підстава виникнення боргу (рішення суду, виконавчий напис та інше);

- наявність виконавчого провадження та проведення виконавчих дій, наприклад призначення електронних торгів арештованого майна СЕТАМ;

- наявність у боржника умов (бюджету) для домовленості;

- наявність адвоката який зможе правильно підготуватися та оформити домовленість;

- банкрутство боржника фізичної особи або реструктуризація боргу через суд іпотечного боржника;

- інше. 

ВІДЕО У ТЕМУ: Как договориться с банком, коллекторами, мфо во время войны 

Якщо у тебе залишилось питання без відповіді, пиши у коментарі.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи