Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.02.2012 09:24

Трудовий кодекс звужує права працівників на захист від безробіття

Голова громадської організації "Громадська Палата України"

Що стосується більш конкретних прикладів звуження змісту та обсягу існуючих трудових прав людини підготовленим до другого читання проектом Трудового кодексу України, то вони наступні.

Відповідно до статті 303 проекту Трудового кодексу України, про наступне звільнення працівник суб’єкта малого підприємництва попереджається не пізніш як за два тижні. Однак чинний Кодекс (стаття 49-2) вимагає попередити працівника про наступне вивільнення з роботи не пізніш як за два місяці. В окремих випадках положення проекту Трудового кодексу України взагалі не дають можливості однозначно визначити строки попередження працівника про наступне звільнення за ініціативою роботодавця. Стаття 48 проекту Трудового кодексу України має таку новацію, згідно із якою до строку випробування не зараховуються дні, коли працівник фактично не працював, незалежно від причин. Але така норма відсутня в чинному Кодексі. Відповідно до статті 104 проекту Трудового кодексу України додатковою підставою для звільнення працівника є, зокрема, вчинення винних дій працівником, який безпосередньо обслуговує грошові або товарні цінності, що дає роботодавцеві підстави для втрати довіри до нього, в тому числі у разі, якщо ці дії не пов’язані безпосередньо з роботою. В чинному Кодексі (стаття 41) також передбачена така підстава для звільнення. Але слів «в тому числі у разі, якщо ці дії не пов’язані безпосередньо з роботою» в ньому не має. Отже, по-перше, проектом Трудового кодексу України пропонується розширити перелік підстав, які надають роботодавцю можливість звільнити працівника. По-друге, ці нові підстави для звільнення сформульовано дуже нечітко, і, як наслідок, розтлумачити їх однозначно неможливо.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]