Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.05.2015 15:12

Україна має йти до Європи демократичним шляхом

Голова громадської організації "Громадська Палата України"

Громадськість України висловлює своє занепокоєння ходом реалізація Угоди Україна – ЄС в частині формування Української частини Платформи громадянського суспільства (ПГС) Україна-ЄС.

Громадськість України висловлює своє занепокоєння ходом реалізація Угоди Україна – ЄС в частині формування Української частини Платформи громадянського суспільства (ПГС) Україна-ЄС.

Оскільки, згідно п. 2, статті 469 Угоди про асоціацію Україна – ЄС, Платформа громадянського суспільства повинна складатися з представників громадянського суспільства України, з одного боку, і з представників Європейського економічного соціального комітету (ЄЕСК), з іншого боку, ми не розділяємо форми і методи які наразі використовуються при формуванні Української частини Платформи громадянського суспільства (ПГС) Україна-ЄС.

Громадскість України не сприйняла демократичними, проведені 7 листопада 2014 року, Установчі збори, де відбулася спроба легітимно створити 15 робочих груп, напрямки роботи яких збігаються з ключовими змістовними напрямками Угоди про асоціацію, та обрати своїх координаторів та замісників. 

Ми вважаємо, що ці Установчі збори пройшли без належного Регламенту їх проведення,  без прозорої, демократичної процедури висунення кандидатур, без їх обговорення та без прозорого підрахунку голосів. Не було передбачено створення учасниками Мандатної комісії, Лічильної комісії, не було публічного висунення, попереднього ознайомлення та заслуховування претендентів на посаду кородинаторів робочих груп. Процес їх визначення та голосування за них відбулися в першому турі «в темну», шяхом кулуарних домовленостей, адже вони не були представлені і більшість з них, не були відомі присутнім. 

Більше того, не викликають схвалення підходи щодо формування ПГС на новий термін, що відбулися на Установчих зборах 16 квітня 2015 року. Громадскість не розділяє порядок формування нового складу Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС, який передбачає входженняя до її складу трьох представників від профспілок, трьох - від організації роботодавців та трьох - від групи "третіх сторін". Це не є повноцінним та демократичним представництвом громадянського суспільства України при формування ПГС. 

Не відповідають демократичним вимогам суспільства і визначені положення, що лише шість представників мають обиратися на, так званій Генеральній асамблеї, яка має пройти  в листопаді п.р. Наявність же домовленостей, що з шести цих представників, яких має обрати асамблея, один повинен представляти профспілки і один - організацію роботодавців, взагалі не сумісне з будь-якими демократичними принципами.

Громадянське суспільство України, яке на сьогодні складається з понад 4 тисяч громадських організацій, зареєстрованих Міністерством юстиції України лише на Національному рівні (всього ж по Україні діє понад 70 тисяч громадських організацій), фактично залишилося поза участю в формуванні Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС, що реально не відповідає пункту 2, статті 469  Угоди про асоціацію Україна-ЄС.

З огляду на це, Всеукраїнська громадська організація «Громадська Палата України» ініціювала створення Оргкомітету з проведення Конгресу громадських організацій України по демократичному формуванню Української частини Платформи громадянського суспільства (ПГС) Україна-ЄС з залученням представників від усіх існуючих громадських організацій України, як з Центру, так і з регіонів, де прийняти відповідне рішення щодо демократичного порядку створення, формату та подальшої діяльності Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС.

Такая ініціатива підтримана Громадською Радою при Мінсоцполітики, представниками громадськості Мінюста, КМДА, Львова, Дніпропетровська, Хмельницька та інш., які висловили своє бажання ввійти до складу Оргкомітету з підготовки Конгресу громадських організацій України.

Вважаємо за неохідне, аби в подальшому не дискредитувати громадскість України перед Європейською спільнотою, необхідно разом здійснити таку організаційну роботу по проведенню Конгресу, рішення якого б повністю відповідали демократичним засадам розбудови громадянського суспільства України і були схвально сприйняті в Евросоюзі.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]