Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.09.2021 17:27

Електронна демократія: як це працює в Україні та світі

Керівник цифрової трансформації Києва (CDTO)

Існує думка, що проведення країною електронних виборів – основний елемент вдалого впровадження е-демократії.

Не можна сперечатись із дійсно важливим значенням вільних та прозорих виборів, але це тільки верхівка айсбергу.

В Україні, на місцевому рівні, електронна демократія розвивається стрімкими темпами. Цьогоріч до Громадського бюджету подали 1 429 проєктів, а бюджет склав рекордну суму – 200 мільйонів гривень. За оцінкою ООН, торік Україна піднялася на 29 позицій за розвитком електронної участі громадян за останні два роки й увійшла у топ-50 країн світу за цим показником (46 місце).

Свого часу Естонія теж зазнавала труднощів, але змогла досягти лідируючих позицій у сфері надання електронних адміністративних послуг. Як їй це вдалося?

Естонське “цифрове диво”

В Естонії є лише три неоцифровані послуги для населення: одруження, розлучення та продаж нерухомості. Звичайно, свою роль відіграла порівняно невелика територія – 45 226 км2 (порівняймо – лише Сумщина в Україні займає 23 832 км2) та кількість населення: за показниками 2020 року це 1,3 мільйона людей.

Але більш важливим чинником стало те, що після здобуття незалежності країна хотіла надавати якісні послуги населенню не лише у міській, а й у сільській місцевості. А також прибрати корупційний ризик спілкування «чиновник-громадянин».

Ще з 1994 року, питання вирішили на рівні законодавства. У 1999-му була введена перша онлайн-послуга – податкове декларування. При цьому було створено і донесено до людей, що переплата податків, яка при паперовому декларуванні повертається за три місці, за електронної дії повернеться за два тижні. І це подіяло.

Сьогодні естонці мають змогу подати декларацію за чотири хвилини, вони чітко знають період декларування, першого дня звітує приблизно 120 тисяч осіб. Це є прямим доказом, що за допомогою технологій змінюється соціальна культура населення. Цифровізація – частина репутації країни.

В країні також діє принцип “єдиного разу”. Тобто у випадку, надання персональних даних будь-якій урядовій установі немає потреби їх дублювати – система робить  це автоматично. Якщо ці дані змінюються, громадянин зазначає цю інформацію лише один раз, решта – справа програми.

Е-демократія в Україні

В Україні на місцевому рівні електронна демократія представлена низкою технологічних, спеціалізованих сервісів.

Серед найбільш відомих прикладів: міський застосунок «Київ Цифровий», Контактний центр Києва 1551, електронні петиції, сервіси для роботи з відкритими даними та інші.

До перемог е-демократії можна додати ще одну новину: у серпні у міському застосунку «Київ Цифровий» з’явилась можливість онлайн-голосування за проєкти Громадського бюджету. 

За цей час за проєкти віддано вже більш ніж 600 тисяч голосів, більше 90 тисяч з них - через «Київ Цифровий». За допомогою голосування громадяни можуть самостійно вирішувати, на які проєкти використовувати бюджетні кошти. Пропозиції громадян перетворюються у реальні проєкти з повним фінансуванням, не виходячи із застосунку.

Користувачі зможуть дізнатися правила голосування, підтримати обрані проєкти, зберегти перелік обраних і поділитися QR-кодом з проханням підтримати проєкт. Також можливо відфільтрувати проєкти за районом та тематикою, а для того, щоб голосування проходило чесно, необхідно підтвердити особу та підключити у застосунку Bank ID.

Саме ініціативи такого рівня дають можливість громаді відчути себе причетними до управління місцевими справами та до фінансування тих сфер діяльності міста, які цього потребують.

Нагадаю, що голосування триває до 15 вересня. Віддати свій голос можливо на сайті https://gb.kyivcity.gov.ua або у Київ Цифровий.  

Теги: Оленич
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]